Прочитај ми чланак

ЗА СВЕ СЛОВЕНЕ ЊИХОВ: И Чеси славе Николу Теслу

0

tesla

У главном граду Чешке 4. септембра општина Праг 6 отвара споменик српском генију. Монумент, висок два и по метра отвориће председница општине и ректор Техничког универзитета у присуству амбасадора Србије и Хрватске.

Никола Тесла је почасни доктор Техничког универзитета, носилац ордена Белог лава и светски научник који је живео у Чешкој, чиме се ми Чеси поносимо. Зато у славу Николе Тесле подижемо споменик који је израз нашег поштовања према овом генију.

Ово је специјално за “Новости” изјавио Адам Халмоши, званичник чешке престонице када смо га упитали зашто је Чешка одлучила да 4. септембра у општини Праг 6 отвори споменик Николи Тесли. Општина Праг 6 је 2012. године донела одлуку да у част Николи Тесли изгради споменик, који ће бити смештен у делу града Дејвице, где постоје улице са југословенским и српским називима, студентско насеље и факултети природних наука. Тада је расписан конкурс на коме је победио вајар Стефан Милков са архитектом Јиржи Тројаном.

БИСТА У РЕЗИДЕНЦИЈИ

Поводом обележавања 200 година од досељавања првог Србима, богослова Ђорђа Шагића у САД, у Београду ће крајем септембра бити организована пригодна манифестација.
Том приликом ће, како „Новости“ незванично сазнају, у резиденцији америчког амбасадора бити постављена биста Николе Тесле.

Аутори споменика су познати и угледни чешки уметници и добитници многих признања за своје радове. Специјално за „Новости“ вајар Стефан Милков каже:

– Споменик Николи Тесли сам дизајнирао као монумент, јер је у питању научник, који је био веома значајна светска личност. Одлучио сам да кроз једноставну форму лопте која светли, што је симбол планете Земље, прикажем највеће Теслино достигнуће – откриће космичке енергије и светлости. Споменик ће светлети у мраку, што ће симболизовати процес електричног пражњења.

Споменик српском генију је висок два и по, а дугачак четири метра. Урађен је у бронзи. На споменику ће једноставно писати „Никола Тесла 1856 – 1943.“

– Читав пројекат кошта 2,5 милиона круна, нешто мање од 100.000 евра, од чега је град обезбедио 1,8 милиона круна, а донатори, пре свих једна америчка компанија, остатак.

Споменик Тесли у зеленом парку општине Дјевице, који и носи његово име, биће симбол космичких истраживања српског научника, планетарне визије наше будућности и исијаваће егзотичну светлост – описао је ову склуптуру Адам Халмоши, портпарол општине Праг 6, која је наручила споменик.

Никола Тесла је у два наврата живео у Прагу. Од 1878. и 1879. године био је студент и истраживач на Техничком универзитету, а потом гост овог факултета 1936. и 1937. године.

УКРАДЕНО ПОПРСЈЕ

Биста Николе Тесле постављена у Српској културној башти у Рокфелеровом парку нација у Кливленду украдена је пре неколико дана.
У овом парку поред 112 нација и Срби имају своје споменика посвећене Светом Сави, Вуку Караџићу, Његошу и другим великанима, али је само попрсје Николе Тесле украдено – каже Алекс Маћаски, српски почасни конзул из Кливленда.

 

У Прагу га је затекла и очева смрт. Када је потом, преко Будимпеште и Париза стигао у Њујорк и постао славан, Тесла је написао писмо градоначелнику Прага у коме каже да „у свом уму држи и даље драгоцене успомене на прелепи град Праг“.

Чеси овај гест Теслиног пријатељства никада нису заборавили и председник државе Едвард Бенеш му је доделио Орден белог лава првог степена и почасни докторат Чешког универзитета.

– Ценећи Теслу као великог научника и заслужног грађанина Прага, током 2003. године Чеси су подигли бисту Николи Тесли у згради Радио Прага. Потом је 2006. године отворен парк Никола Тесла и постављен темељ за споменик.

На улазу у зграду у којој је Тесла становао док је боравио у чешкој престоници откривена је, 2011. године, спомен-плоча овом научнику. Тесла има и своју улицу у Прагу, а ових дана ће бити штампана и марка Чешке поште са Теслиним ликом – напомиње Адам Халмоши.

Овај портпарол града Прага истиче да ће монумент посвећен Николи Тесли 4. септембра у престоници Чешке отворити Марија Коусликова, председница општине Праг 6 и ректор Техничког универзитета у присуству амбасадора Србије и амбасадора Хрватске.

(Вечерње новости)