Прочитај ми чланак

УЗАВРЕЛО: Русија и Канада заратиле на Твитеру

0

508502_nato2_ff

Мисије Канаде и Русије при НАТО јуче су се твитовима међусобно „подучавале“ лекцијама из географије руско-украјинске границе.

Само 24 часа након што су Канађани поставили на свој налог мапу на којој се види граница између Русије и „није Русија“ (Украјине), како би „помогла“ руским војницима да грешком не завршавају са друге стране границе, руска мисија при НАТО је одговорила на сличан начин.

Руси су на Твитер поставили мапу где је Крим руски, Донбас намерно већим делом ван кадра, а Абхазија и Јужна Осетија означене посебном бојом уз коментар да помажу канадским колегама да се упознају са савременом географијом Европе.

Надмудривање је било увод у састанак НАТО и Украјине у Бриселу на којем Андерс Фог Расмусен, генерални секретар Алијансе, поновио оптужбе да руске трупе учествују у сукобима у Украјини и најавио тешњу сарадњу НАТО са Кијевом.

Проруски сепаратисти су пристали на апел Путина да путем коридора пусте опкољене украјинске снаге на истоку те земље, али да ови морају да оставе све оружје. Иако је суочен с успешном офанзивом проруских снага на „новом фронту“ код Азовског мора, Кијев одбија да преговара са Русијом о путу којим би могли да се повуку војници уколико би се предали.

„Раде исто што и нацисти“

Владимир Путин, руски председник, упоредио је оружане нападе трупа послатих из Кијева на градове на истоку Украјине с оним што су нацисти радили током Другог светског рата, додавши да је то тужно. Путин је такође рекао да су Украјинци и Руси „практично исти народ“, као и да су украјински лидери показали да не могу да се носе са ситуацијом у којој се налазе.

(Блиц)