Прочитај ми чланак

УКР – РАТ 30.08.’14: Проруси ослободили Јалту, предало се 300 УКР војника (Мапа)

0

ukrajina mapa s_map_nap

Семен Семенченко, командир украјинског добровољачког батаљона „Донбас“ каже да су добровољачки батаљони окружени код Иловајска због издаје и некомпентентности војног врха и пшолитичара.

Он је рекао и да је он тражио од Генералштаба појачања али да их није добио. Сви разговори су снимани и показаће се ко је крив због чега су украјинске јединице опкољене код Иловајска. Он се нада да ће ускоро ове јединице изаћи из окружења.

Команда проруских јединица саопштила је раније да ће пустити све војнике из окружења уколико оставе наоружање и опрему.

ukrajina vojnici 3_n

ЗАРОБЉЕНИ УКР ВОЈНИЦИ РАШЧИШЋАВАЈУ РУШЕВИНЕ

Заробљени припадници антируских снага рашчишћавају рушевине у граду Сњежноје, који су претходно сами гађали из својих топова и ракетних бацача.

Председник Владе Доњецке Народне Републике, Александар Захарченко, обишао је заробљенике и поручио им:

„Могу вам показати наше школе које сте ви разрушили, уништене дечије вртиће, избеглице… које сте ви гађали својим „Градовима“. Али, даћу вам телефон, да се чујете са мајкама, женама, родбином. Ако они дођу овде, пустићу вас да идете“.

„Још нешто желим да вам кажем за убудуће“, продужио је Захарченко. „Свакога од вас желим да видим као госта. Али, као непријатеља више не желим да вас видим, и више вас нећу пустити“.

АРМИЈА ДНР ЗАОБИШЛА МАРИУПОЉ И ЗАУЗЕЛА ЈАЛТУ

Армија Доњецке народне републике обишла је Мариупољ са севера и заузела града Јалту на Азовском мору. Премијер ДНР Александар Захарченко рекао је да се Мариупољ налази у блокади и да неће у догледно време бити јуриша на град.

Јединице армије ДНР истовремено су ослободиле село Еленовка и нападале позиције украјинске војске и Националне гарде, које су у обручу, око градова Тељманово и Новоазовск на граници са Русијом.

ukr-vojska-kramatorsk-s
УСЛОВИ ПОД КОЈИМ МОГУ СЕ ПРЕДАТИ УКР ВОЈНИЦИ

Војска Новорусије заузела је Волноваху и тиме затворила још један обруч око непријатељских јединица јужно од Доњецка. Након што је Влада Доњецке Републике прихватила позив председника Русије Владимира Путина да омогући „хуманитарни пролаз“ за све припаднике кијевских оружаних снага који положе оружје, повећан је број украјинских војника који се предају Војсци Новорусије.

Председник Владе ДНР, Александар Захарченко, обавио је услове под којима ће Војска Новорусије омогућити несметан пролаз опкољеним украјинском војницима: „Предаја СВЕГ наоружања у исправном стању, након чега ћемо их пропустити. Ако лично наоружање и оклопна возила не буду предати, припадници „казнених снага“ ће бити уништени. Само данас смо задобили преко 50 оклопних возила, за шта смо веома захвални украјинским оружаним снагама. Дозволили смо да из обруча изађу рањеници и да изнесу мртве. Са скоро свим командантима батаљона смо се договорили о предаји“.

Захарченко је такође изјавио да је Маријупољ у полуокружењу, да Војска Новорусије неће јуришати на град, али да ће га убрзо заузети.

ЛИСЕНКО: ВОЈСКА УТВРЂУЈЕ МАРИУПОЉ

Представник украјинског Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Андреј Лисенко је рекао да украјинска војска наставља да се утврђује код Маријупоља на југу Доњецке области, где су граничари са добровољачким одредима организовали непрестано патролирање.

Сви главни улази у Маријупољ су под појачаним надзором и формиране су јединице за одбијање тенковских напада.

Медији извештавају да су се устаници заузимањем Новоазовска приближили тактички важној позицији Маријупоља-луци на обали Азовског мора, а Лисенко тврди да су због пажње ОЕБС-а „терористи и руски војници заменили нову технику старом и њену количину свели на минимум“.

igor strelkov n

ИГОР СТРЕЛКОВ ЈЕ ЖИВ И ЗДРАВ, на председника Владе ДНР, Александра Захарченка покушан атентат

Један од највећих хероја борбе за слободу Новорусије разговарао је са руским блогером и аналитичарем Анатолијем Несмијаном (познатијим као Ел-Мурид), који је данас објавио кратко обавештење о томе и приложио ову фотографију.

На председника Владе ДНР, Александра Захарченка, јутрос је покушан атентат, али, Богу хвала, безуспешно. Захарченко није повређен, док је његов возач рањен.

Саборци Александра Захарченка и Игора Стрелкова настављају да протерују НАТО-мајданску хунту са своје земље.

ukrrajina vojska 18_n

Фронт Доњецк – Старобешевео

Према поузданим подацима, током покушаја пробоја тактичке групе састављене од опкољених јединица 28-е механизоване гардијске бригаде УКР војске, у рејону овог места, погинуо високо позиционирани официр у команди ове формације, капетан Андреј Безручака.

Пробој из обруча је започео у рану зору.

Тактичка група се састојала од 50-60 војника наоружаних искључиво лаким пешадијским оружјем.

После судара са деловима јединица ДНР које су са стране Старобешева затварале обруч према укро-јединицама, ТГ је разбијена и у великој мери уништена.

Армија ДНР ослободила Волноваху, почиње друга „широка офанзива“

Штаб Армије Доњецке републике саопштио је да је Кијев „коначно изгубио контролу над фронтом између Доњецка и Мариупоља“.

Као доказ је навело да су његови одреди преузели контролу над општинским центром Волноваха који се налази између главног града ДНР и Мариупоља.

„Ово значи да су се у новом „џепу“ нашале још неке украјинске јединице. Неке чак у двоструком. Украјинска команда је остала без контроле над јужним фронтом“ – објасио је штаб ДНР.

ukrajina zarobljenici

Код Иловајска и Старобешева се предало нових 300 украјинских војника

Нова група украјинских војника положила је оружје код Старобешева и тако изашла из окружења. Штаб Армије Доњецке Републике је саопштио: „Из тамошњег „џепа“ изашло је више од сто украјинских војника. Сви су положили оружје и предали се. Сви ће бити проверени – да ли су починили какве злочин или нису. Рањенима је већ указана медицинска помоћ“.

Код Старобешева се 27. августа предало 129 украјинских војника и гардиста. Украјински медији су објавили да се код Иловајска данас предало и 200 припадника казненог батаљона „Донбас“.

Прво су покушали да се пробију из обруча, али им је артиљерија Армије ДНР нанела нове озбиљне губитке, па су „храбри Укри“ схватили да им је боље да се предају.

Један од њих је после предаје објаснио: „Борили смо се колико смо могли. Имамо веома много рањених. Предали смо се да би бар неки преживели“.

Устаници чекају други хуманитарни конвој из Русије

Становницима Доњецке народне републике је крајње неопходан други хуманитарни конвој из Русије. Устаници су спремни да гарантују његову безбедност, изјавио је потпредседник владе Доњецке народне републике Андреј Пургин за РИА Новости.

Он је такође рекао да ће представљати републику на састанку контакт групе за регулисање ситуације у Украјини у Минску 1. септембра. На преговорима ће ДНР покренути питање размене заробљеника по формули „сви за све“. „Европа и Русија нас у томе подржавају“, рекао је Пургин.

Устаници контролишу највећи део територије на коју је пао малезијски Боинг и малезијски стручњаци могу да дођу на место трагедије, додао је потпредседник владе Доњецке народне републике.

ukrajina vojnici prorusi
Војска ДНР изашла на Азовско море

Војска Доњецке народне републике је заобишла Мариупољ са севера и дошла до села Јалта на обали Азовског мора, кажу у штабу републике. Премијер ДНР Александар Захарченко је раније изјавио да је Мариупољ делимично блокиран.

Армија ДНР је 24. августа почела офанзиву у јужном правцу, заузела неколико насеља. Данас је руководство републике изјавило да спрема другу офанзиву.

Устаници спремни за другу офанзиву

Војска Доњецке народне републике планира другу велику офанзиву, саопштио је премијер Александар Захарченко.

Он је рекао да снаге ДНР имају довољно оружја и муниције. „Украјинска армија нас је довољно опремила техником и муницијом. Само за последњи дан смо одузели око 40 оклопних возила“, додао је он.

Пре недељу дана ДНР је започела офанзиву на југ Доњецке области, заузела неколико насеља која је раније контролисала украјинска армија.

ИЛОВАЈСК – ПРОРУСКЕ СНАГЕ УНИШТАВАЈУ ПОСЛЕДЊА УПОРИШТА УКР ВОЈСКЕ

МО Украјине формира јединицу која ће откривати шпијуне

У оквиру Министарства одбране Украјине се формира управа унутрашње безбедности. Јединица ће се бавити откривањем непријатељевих агената и истрагом непотчињавања наређењима војне команде, рекао је министар одбране Украјине Валериј Гелетеј.

Јединица се ствара јер је важно супротставити се шпијунима у украјинским Оружаним снагама и Министарству одбране, као и у јединицама које учествују у специјалној операцији у Донбасу, рекао је министар.

Контакт група за Украјину у Минску 1. септембра

Састанак контакт групе за Украјину ће се одржати у Минску у понедељак, изјавили су у Министарству спољних послова Белорусије.

На самиту Царинског савеза, Украјине и Европске уније 26. августа у Минску је договорено да контакт група регуларно одржава састанке у главном граду Белорусије.

Украјински председник Петар Порошенко је у суботу у Бриселу изјавио да се нада прекиду оружаног сукоба на југоистоку Украјине почетком септембра. Он је додао да по том питању осећа подршку ЕУ.

ukrajina ratni izvestaj su25

Оборена четири авиона Су-25

У штабу Народне војске ДНР  је саопштено да су оборена четири авиона Су-25, који су покушали да нападну позиције Народне војске, а која је у активној фази офанзиве. Наши извори су потврдили обарање два авиона, док потврда за друга два није стигла.

„Сада је ситуација на фронту међу кијевским снагама катастрофална, па недостатак снаге на фронту и њихово жалосно стање покушавају да надокнаде масовном употребом авиона. У исто време не узимају у обзир да да је Народна војска ојачала што се тиче ПВО средстава.

Постојећа противваздушна одбрана је довољна да се нанесу неприхватљиви губици кијевским снагама која је након неколико оборених летелица драстично смањила своју активност. У принципу, облик у којем данас постоји ваздухопловство кијевских снага, они могу да постигну успех једино у нападима у већим већим градовима (јер потпуно покривање са ПВО средствима није у физички немогуће) и на средњим линијама где Народна војска не поседује ПЗРК и ЗРК.

Наравно, постоји и тенденција преувеличавања оборених авиона, али чак и у случајевима када уништени циљ није фото-документован, ствари јасно указују на то да је хунта изгубила потпуну контролу ваздуха у Донбасу,  наводи се у саопштењу Народног штаба ДНР.

ДНР: ЛИКВИДАЦИЈА УКРАЈИНСКИХ СНАГА КОД ЕЛЕНОВКЕ СА ТЕШКИМ НАОРУЖАЊЕМ

Током ликвидације укрјинских санга које су окружене у обручу код Еленовке користи се тешконаоружање попут тенкова, оклопних транспортера, вишецевних ракетних система „Град“ и друге технике сопштили су из штаба проруских снага у Доњецку.

ukrajina vojska puska 18

Украјински војници који су дезертирали  намеравају да се врате кући

Командант 40. батаљона територијалне одбране Украјине (Кривој Рог) Александр Мотрил, намерно је са 50 бораца напустио положај код Иловајска и сада је на граници Доњецког и Запорошког региона. Ово је јавила агенција „Новорусија“.

Такође је наведено да је остало у окружењу, код Иловајска, око 100 УКР војника, који су изразили жељу да напусте своје положаје.

Председник Украјине Петро Порошенко је рекао да одговорност за ситуацију у Иловајску лежи на комадантима два батаљона који су добровољно напустили положаеј који су им поверени.

Раније је у УКР медијима добила велики публицитет прича о дезертерство јединица 30. моторизоване бригаде оружаних снага Украјине и територијалне одбране батаљона „Карпата“ (око 400 људи).

Сведоци: Под налетом народне милиције УКР војска се повлачи ка Запорожју

Према исказима становника Доњецка, повлачењу је убрзано и масовно; и да у бегству за собом УКР војска чак оставља и тешко наоружање.

Како преноси новинска агенција проруских снага, „Новорусија“, током недавних борби милиција је успела да униште око 20 УКР тенкова и оклопних возила.

Снаге народне самосдбране на југу су дошле близу стратешки важног града Мариупола. Операције за олобађање овога града још нису започете али извиђачке проруске снаге су увелико у самој близини овог лучког града. Очевици тврде да је град потпуно окружен.

ukrajina vojska 2

АВАКОВ: ПРВА ГРУПА УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА ИЗАШЛА ИЗ ОКРУЖЕЊА

Протекле ноћи из окружења код Иловајска на истоку Украјине ка позицијама украјинске Националне гарде у Комсомолску повукло се приближно стотину украјинских војника, саопштио је данас министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков.

Како је навео, од тог броја 28 су из батаљона МУП-а, а остали из јединица територијалне одбране (ТО) Министарства одбране, пренеле су украјинске и руске новинске агенције.

Прес служба батаљона „Донбас“ којим командује Семјон Семјонченко, саопштила је да су „већ формиране колоне и одређена и усаглашена маршрута“ њиховог изласка из окружења, пренела је украјинска агенција УНН.

Семјонченко, како преноси РИА Новости, тврди да ће украјински војници заробљени код Иловајска бити размењени за „руске командосе у Харкову“ током наредних дана, док ће они који се нису предали бити пуштени посебни коридором ка позицијама украјинских снага.

Руска агенција подсећа да је у понедељак украјинска служба безбедности саопштила да је на граници са Русијом привела наводно десеторицу руских командоса са оружјем и документима, а извор у руском министарству одбране навео је да су они патролирали границом и случајно је прешли. Тренутно се они налазе у једном од кијевских притвора.

ДНР: УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У ОКРУЖЕЊУ СЕ ПРЕДАЈУ

Припадници украјинских батаљона који се налазе у окружењу у реону села Червоносељское, код Амросијевке, почели су да се предају проруским снагама, саопштила је званична новинска агенција Новорусије.

Командир батаљона украјинског добровољачког „Донбас“ Семен Семенченко рекао је да су украјински војници, који се налазе у окружењу код Червохопољска, добили још два ста да се комплетно предају.

Саур Могила – панорамски видео

НАТО се неће директно мешати у ситуацију у Украјини

Нема говора о војном мешању НАТО-а у ситуацију на југоистоку Украјине, јер то може довести до конфликта са Русијом, изјавио је заменик генералног секретара алијансе Александар Вершбоу.

Он каже да западне земље покушавају да утичу на Русију помоћу економских санкција.

Вершбоу је приметио да Кијев није тражио од војно-политичког блока да директно учествује у догађајима. „Украјинске власти само траже подршку за своје оружане снаге“, нагласио је он.

Москва не води рат у Украјини

Русија не води рат у Украјини, изјавио је заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов.

„Нажалост, постоје снаге које покушавају да сукобе два народа“, рекао је он и додао да ће Москва урадити све да не дозволи такав развој догађаја.

Русија не може равнодушно да посматра хуманитарну катастрофу на југоистоку Украјине. Неопходан је „хуманитарни мост“ који ће повезати Русију с Луганском и Доњецком.

Заменик министра одбране је нагласио да се против Русије води информациони рат. „Русију покушавају да представе као чудовиште“. Антонов је додао да се устаници Донбаса наоружавају на складиштима оружја и муниције која су остала од бившег Совјетског Савеза, а не у Русији. И украјинска армија користи то оружје, нагласио је Антонов.

Nato samit jpg

НАТО формира нове снаге брзог реаговања због ситуације у Украјини

НАТО планира да формира нове снаге брзог реаговања од најмање 10.000 војника због ситуације у Украјини, пише Financial Times.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон ће званично најавити стварање тих јединица наредне недеље.

Очекује се да ће на НАТО самиту 4-5 септембра у Велсу Барак Обама и други лидери војног блока направити дугорочни план за јачање одбране на источним границама.

Нестала два сарадника руске амбасаде у Кијеву

Прес служба руске амбасаде у Украјини је изјавила да су нестала два сарадника дипломатског представништва.

Раније је саопштено да су сарадници обезбеђења амбасаде и поред тога што су показали дипломатске пасоше ухапшени у Кијеву јер су наводно носили бомбе.

У главној управи Министарства унутрашњих послова у Кијеву су демантовали хапшење сарадника руске амбасаде.

(Глас Русије, Агенције, Итар Тасс, Србин.инфо, Доњецка Народна Република, Борбени Ефективи, Факти)