• Почетна
  • СВЕТ
  • СВЕТИ РАТ ПРОТИВ ОСТАЛОГ СВЕТА: Невернике желе да заразе кугом
Прочитај ми чланак

СВЕТИ РАТ ПРОТИВ ОСТАЛОГ СВЕТА: Невернике желе да заразе кугом

0

isis-S11

Пронађен је лаптоп рачунар са десетинама хиљада докумената са плановима ИДИС-а.

Уз сва звјерства у режији Исламске државе, радикалне групе познате и по скраћеницама ИДИС и ИДИЛ, о којима готово свакодневно стижу информације са подручја Ирака и Сирије, појавила се и шокантна вест о новим дијаболичним плановима те најмоћније терористичке организације на свету који укључују нападе биолошким оружјем.

Војници Сиријске ослободилачке војске (ФСА), побуњеничке групе која се бори и против ИДИС-а и против режима Башара ал-Асада, почетком ове године након обрачуна с ИДИС-ом у сиријској покрајини Идлиб дошли су у посед једног од њихових преносних рачунара, на које је похрањено више десетина хиљада докумената чији је садржај у најмању руку забрињавајући.

‘Њихови су борци побегли пре него што смо ми упали у зграду. Ово смо пронашли – лаптоп и пуњач. Ја сам га узео и понео са собом, али појма нема ради ли још и што је на њему ‘, испричао је један од вођа ФСА Абу Али приликом недавног сусрета са новинарима Haroldom Doornbosom i Jenanom Moussom.

Заједнички су га упалили и испоставило се да Делов рачунар сасвим уредно ради. Чак није било заштићено лозинком. Но, како за Foreign Policy пише споменути новинарски двојац, уследило је велико разочарање. Када су кликнули на ‘My Computer“, чинило се да на компјутеру нема ничега.

Но, детаљнијом су провером открили да се на рачунару под ознаком ‘Hidden files’, односно ‘скривени документи’, заправо налази чак 146 гигабајта материјала – укупно 35.347 докумената у 2.367 фолдера, писаних на енглеском, француском и арапском језику. Абу Али им је дозволио да их све копирају на екстерни хард драјв.

Благо међу скривеним документима

Показало се да су копирани документи право благо у којем се, уз разне ИДИС-ове идеолошке смернице, налази и читав низ практичних савета и водича за џихадисте. Нашли су тако снимци Осаме бин Ладена, али и упутства за израду бомби, инструкције за крађу аутомобила и лекције о начинима на које се испод радара полиције и других безбедносних служби може проћи путујући из једне џихадистичке централе у другу.

Но, након сати и сати претраге садржаја терористичког лаптопа, новинари су закључили да то није тек уобичајен скуп исламистичке пропаганде и водича за терористе. Дошли су до одређених докумената који упућују на то да је власник рачунара самог себе покушавао усавршити у изради биолошког оружја те да је припремао напад којим би у потпуности шокирао свет.

Подаци са рачунара говоре да се власник зове Мухамед С., Тунижанин који се ИДИС-у прикључио на подручју Сирије, а у својој је домовини студирао хемију и физику на два универзитета на североистоку државе.

На једном од универзитета су потврдили да је особа његовог имена студирала хемију и физику, но да му се сваки траг изгубио још 2011. године. Када су се новинари почели распитивати о детаљима, упутили су их на полицију.

Предности биолошких оружја

У једном документу на 19 страница на арапском језику Мухамед образлаже начин стварања биолошког оружја те методу којом би бубонску кугу екстрахираним из заражених животиња могао искористити као оружје против људи.

‘Предност биолошких оружја је њихова мала цена, а притом могу узроковати огромне људске жртве’, пише између осталог у документу, који укључује и детаљна упутства за безбедно тестирање ширења куге. ‘Након што убризгате микробе у мале мишеве, симптоми болести требали би се појавити у наредна 24 сата’, стоји у документу.

Новинари су на лаптопу пронашли и текст фатве коју је објавио екстремни саудијски верски вођа Насир ал-Фахд. На 26 страница Фахд, који је тренутно у саудијском затвору, разглаба о оружју за масовно уништење и његовој употреби.

‘Ако муслимани нису у стању победити кафире [невернике] на неки други начин, тада је употреба оружја за масовно уништење дозвољена, чак и ако то значи да ће сви, заједно са својим потомством, бити убијени и збрисани с лица Земље’, недвосмислен је Фахд у својој фатви.

isis-raqqa-S1_692506S1
Једно рачунар, много амбиција

Наравно, овде је реч тек о једном рачунару с много докумената и амбициозних планова, али засад нема доказа да ИСИС има биолошко оружје и колико је далеко доспео с плановима за његово коришћење. Познато је да је и ал-Каида, терористичка мрежа из које је проистекао ИДИС, а на крају се од ње одметнуо, низ година покушавала да учини нешто на плану биотероризма, но досад у томе није била претерано успешна.

Своједобно су се појавиле и снимци где бин Ладенова екипа ради експерименте с псима, убијајући их отровним гасом, али чини се да су те недужне животиње биле једине жртве ал-Каидиног биолошког напада.

Но, чињеница је да је Тунижанин Мухамед у својим документима износио неке прилично конкретне планове што је само по себи довољно да се потенцијалне мете ИДИС-а, а на пример Велика Британија је управо повећала степен опасност од могућих терористичких напада, итекако забрину.

‘Највећи проблем с оваквим оружјем је недостатак функционалног дистрибутивног система путем којег би се убило мноштво људи. Али произвести прилично опасно оружје, мислим да је то свакако унутар досега Исламске државе ‘, изјавио је шведски безбедносни експерт Магнус Рансторп.

ИДИС тренутно највећу предност има у чињеници да је успео да преузме контролу над огромним територијом и сасвим је могуће да Мухамед или људи попут њега негде на сигурном, на пример на Универзитету у Мосулу или у некој лабораторији у сиријској Ракки, потајице раде на развоју нових биооружја.

Укратко, што дуже калифат остане на животу, то је већа вероватноћа да ће чланови ИДИС-а са научним знањем успети смислити и произвести нешто грозно и опасно.

Убојите намере Исламске државе

Да су намере Исламске државе убојите, нимало сумње не оставља већ споменути Мухамедов документ на 19 страница. ‘Треба узети мале гранате с вирусом и бацити их на подручја као што су подземна железница, фудбалски стадиони или места за забаву. Најбоље би било напад извести близу уређаја за климатизацију, а може се користити и током самоубилачког напада.’

У једном каснијем интервјуу за ЦНН, новинар Harold Doornbos је садржај лаптопа назвао колекцијом материјала за потпуно уништење целог света.

‘Ништа ново, већ виђено’

Но, британска безбедносна експертица Џенифер Кол у изјави за Дејли Мел тврди да опасност и није претерано велика. ‘То што су они пронашли на лаптопу није ништа неочекивано. Већ виђено много пута. Плус, биолошко оружје је јако непредвидљиво, није могуће знати камо ће се све раширити, није га могуће контролисати. Зато режими и терористичке групе увек оклевају с његовом употребом ‘, каже Кол.

Додаје и да је бубонску кугу данас ионако могуће третирати антибиотицима.

ЦНН-ов сигурноси аналитичар и бивши ЦИА-ин оперативац Боб Бир пак каже да је, разговарајући са својим бившим колегама о конкретном садржају пронађеног лаптопа, дошао до закључка како би се ИДИС могао упустити у покушај ширења еболе, но доказ за то није пружио.

muslimanka 5

Џихадисти отели 300 жена, преобратили их у ислам и сваку продали за по 1.000 долара

Око 300 жена секте Јазида које су заточили припадници Исламске државе приморано је да се преобрати у ислам, а потом су неке продате да би силом биле удате за припаднике екстремне организације у Сирији, саопштила је Опсерваторија за заштиту људских права.

По саопштењу те сиријске невладине организације, око 300 девојака и жена киднаповано је у Ираку последњих неколико недеља, а 27 је продато.

– Свака жена продата је за око 1.000 долара, пошто су натеране да се преобрате у ислам – навела је Опсерваторија.

Та организација није навела да ли су и остале жене продате, али је навела да се оне сада сматрају ратним заробљеницима.

Опсерваторија је оштро осудила продају жена, које се, како се наводи, третирају као да су материјално добро.

Специјални известилац УН за слободу вероисповести Хејнер Беилефелдт је 12. августа саопштио да су припадници Исламске државе киднаповали стотине жена које намеравају да продају. Он је тада рекао да су неке од отетих жена погубљене.

Јазиди су припадници старе курдске секте који живе на северу Ирака и у Сирији. Њихову религију, која има елементе зороастризма, припадници Исламске државе сматрају јеретичком.