Прочитај ми чланак

СП КОШАРКА: Србија силна на отварању у Гранади!

0

SP KOSARKA RADULJICA_620x0

Кошаркаши Србије лако су победили Египат са 85:64 у првом колу А групе Светског купа у Шпанији.

Наши су озбиљно приступили утакмици, на полувремену су имали 12 поена вишка, а серијом 9-0 на старту трећег периода дефинитивно су преломили меч. До краја је разлика износила око двадесет поена, а селектор Ђорђевић је већ крајем трећег периода искористио свих 12 играча.

Иако је било најављено да ће Милош Теодосић пропустити утакмицу, он се нашао на паркету и добио преко потребне минута после повреде скочног зглоба. Играо је и Ненад Крстић, који је у трећој четвртини пао, после чега се није враћао у игру, а на колену је држао лед.

Најефикаснији у српском тиму био је Теодосић са 15 поена (5-7 из игре), уз 4 скока, али без асистенције. Мирослав Радуљица је за 13 минута на паркету имао 13 поена (6-10 из игре) и 6 скокова, а Стефан Бирчевић имао је 11 поена и 9 скокова.

Никола Калинић такође је дао 11 поена, а Немања Бјелица имао је 7 поена, 5 скокова и 2 асистенције.

У другој рунди наша репрезентација састаје се са Француском, у недељу такође од 15.30.

У осталим мечевима наше групе од 18 сати састају се Францускан и Бразил у једном од дербија кола, а домаћин Шпанија не би требало да има проблема са Ираном у мечу који почиње од 22 часа.

Ток меча:

На почетку меча ниједна од екипа није могла да погоди за три поена, али је Србија поенима Бирчевића и Радуљица из рекета повела 4:0. Египћани скоро три минута нису постигли кош (нису ни шутнули за два), али наши то нису искористили.

Калинић је унео енергију са два узастопна офанзивна скока, а Египћани нису имали решења за Радуљицу – уз његових девет поена, Србија је после пет минута водила 13:7.

Наши су мало убрзали игру и предност је само расла – прво је Богдановић убацио тројку, а затим су Калинић и Бјелица погодили у контрама за предност 20:7 и тајм аут Египћана.

Тада су наши мало успорили ритам, а пропусти у одбрани кажњени су са две тројке, па је после десет минута Србија водила 21:13.

Теодосић је погодио тројку на почетку друге деонице, уследила је асистенција Бјелице за Симоновића, али и даље је било пропуста у нашој игри, због чега је селектор Ђорђевић затражио тајм аут.

Предност наших одржавала се на десетак поена, Калинић је закуцавањем прекинуо кратки период летаргије, а Јовић је погодио тројку за 35:22.

Екипа Саше Ђорђевића на полувремену је водила 43:31, а заиграла је још боље почетком треће четвртине. У игру је први пут ушао Штимац, а наши су лепом тимском игром направили серију 9-0.

Утакмица је упловила у знатно мирније воде, Крстић и Теодосић добили су преко потребне минуте после одсуства, а после поготка Бирчевића ’Орлови’ су повели са 64:40. Крајем трећег периода у игру је ушао и Катић, тако да је Ђорђевић већ тада искористио свих 12 кошаркаша.

На клупу је отишао Крстић, који је ставио лед на колено због претходног пада на паркет.

Последња деоница била је само формалност – играло се опуштено на обе стране, испробаване су разне комбинације, а Србија је у лаганом ритму привела меч крају.

(Б92)