Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ: НАТО снимци су игрице са компа АУСТ. ГЕНЕРАЛ: Нема Руса у Украјини

0

Russia's Foreign Minister Sergey Lavrov looks on during a news conference in Maribor

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да су сателитски снимци, који наводно показују како руске снаге улазе у Украјину, заправо узети из компјутерске игрице.

Није први пут да власти у Кијеву оптужју Русију за упад, а једино што нису учинили је да пруже доказ за оптужбе, рекао је Лавров, истичући да Украјина и не може да изнесе стварне чињенице које би то потврдиле.

Лавров је казао да је прикривање чињеница о свему што се догађа у Украјини типично за САД и европске земље, било да је реч о кретању руских снага, директном учешћу америчких безбедносних служби у давању инструкција украјнским снагама да спроведу безбедносне операције (на истоку Украјине), или пак истрази о авионској несрећи „боинга“.

ФАЈХТИНГЕР: ТЕШКО ДОКАЗАТИ РУСКУ ИНВАЗИЈУ У УКРАЈИНИ

Аустријски војни стратег, бригадир Валтер Фајхтингер, сматра да је тешко доказати присуство руских трупа на истоку Украјине. Једини који би то могли су посматрачи ОЕБС на терену, који, међутим, имају веома ограничен круг кретања, објаснио је он аустријској државној телевизији ОРФ.

Фајхтингер је указао да недостају ознаке земље на униформама и ратној опреми. Према његовим речима, феномен да за поједине јединице не може да се одреди коме припадају познат је још из ратова на Балкану.

Фајхтингер истиче да је упадљиво да су „сеператисти“ појачани, после успеха украјинских снага протеклих недеља. О циљевима руског председника Владимира Путина, како је нагласио, може само да се спекулише.

Фајхтингер подвлачи да војно решење конфликта не може бити, а да ка циљу воде само санкције, али да је потребно време за њихово деловање. Истовремено је казао да није изгубио наду у мирољубиво решење, али да је питање колико ће то трајати.

(Агенције)