Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ У УН: Што пре суд за ОВК

0

DAČIĆ U UN Što pre sud za OVK

Србија очекује да у што краћем року, а најкасније до почетка идуће године, буде формиран специјални суд за ратне злочине ОКВ, каже шеф дипломатије Ивица Дачић.

„Уверени смо да ће све земље које поштују међународно право инсистирати на томе“, рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН на којој генерални секретар УН Бан Кимуна представља редован тромесечни извештај о КиМ.

Како је рекао, распрострањеност и обим злочина који се помињу у Изјави главног тужиоца (специјалног истражног тима) Клинта Вилијамсона захтевају судски епилог, јер једино то може донети правду и мир за велики број жртава и њихове породице.

Он је апеловао на кључне факторе у међународној заједници да учине све што је неопходно како би специјални суд био основан до почетка следеће године и упозорио да не сме да се догоди, као што је то био случај, да због застрашивања сведока одговорни буду ослобођени због недостатка доказа.

Дачић је додао да сви који су умешани у застрашивање сведока такође морају бити процесуирани и проглашени кривим.

Похваливши труд који су Вилијамсон и сви чланови Специјалне истражне јединице уложили у истрагу, он истовремено указује на то да не изненађује чињеница да су се они током рада суочавали с бројним препрекама, понајвише са застрашивањем сведока и уништавањем доказа.

Србија ће као и до сада учинити све да се обезбеде додатни докази за трговину органима, али неопходно је да и друге државе уложе напор како би докази о трговини органима нашли пут до специјалног суда, рекао је он.

Како је рекао, Београд апелује и на све политичке актере на Косову i Метохији да имају у виду да од њиховог савесног деловања зависи постизање правде за почињене злочине.

Дачић каже и да је Србија чврсто опредељена за наставак конструктивног дијалога с Приштином на свим нивоима, као и за примену до сада постигнутих договора, као и да од ЕУ очекује да тај дијалог олакшава.

Србија је савесно испунила до сада преузете обавезе, што се не може рећи и за приштинску страну, рекао је Дачић, додавши да Београд очекује и да Приштина у догледно време оконча постизборне процесе како би се омогућило формирање ЗСО.

Дачић упозорава на постојање суштинског јаза између међународних стандарда и законодавног оквира и стања на терену које карактеришу међуетнички инциденти, нерешена имовинска питања, ограничен приступ услугама јавних служби за припаднике неалбанских заједница, као и њихово неповерење у рад институција.

„Стање на Косову и Метохији је и даље тешко, Срби живе у сталном страху, а незапосленост у српским срединама је рекордна. Све то представља препреку за нормализацију односа и успостављање међуетничког поверења, као и потенцијалну претњу по стабилност и безбедност у ширем регионалном контексту“, констатовао је шеф српске дипломатије.

У том контексту он је поменуо и арбитрарна хапшења локалних Срба, али и случај Оливера Ивановића.

„Влада Србије је гарантовала да ће се он појављивати у процесу, те је одбијање да се пусти из притовора непоштовање Владе Србије која је толико допринела нормализацији односа. Захтевамо да Оливер Ивановић буде пуштен из притвора“, поручио је Дачић.

Београд са забринутошћу прати и судски процес против такозване „Дреничке групе“, јер су тројица од седморице оптужених чланова бивше ОВК успели да побегну из установе у којој су били на медицинском третману, додао је он.

Дачић се осврнуо и на јунска дешавања око моста у Косовској Митровици, истичући да је уклањање барикада на северној страни моста на реци Ибар представљало акт добре воље српског становништва, док реакција њихових албанских суграђана није била добронамерна и само је допринела продубљивању нетрпељивости.

Према његовим речима, велики проблем је и даље приватизација коју спроводи Косовска агенција за приватизацију, јер се и даље спроводи приватизација јавних и друштвених предузећа која се налазе у српским срединама.

Дачић сматра и да се нису стекли услови за смањење интереса СБ УН за Космет, што како је рекао, потврђује и јучерашњи инцидент у Копненој зони безбедности у коме је погинуо Стеван Синђелић, припадник српске Жандармерије.

“Србија спремна да уложи максималне напоре у даљу стабилизацију и нормализацију прилика на КиМи јер је мир њен најважнији интерес“, закључио је Дачић.

Он ће, између осталог, изнети виђење Београда о изјави специјалног тужиоца Клинта Вилијамсона о досадашњем току истраге у вези с наводима из извештаја швајцарског сенатора Дика Мартија о нехуманом третману, тортури и убијању лица српске националности на Косову и Метохији ради трговине људским органима.

Бан је у најновијем извештају затражио од окупаторских шиптарскох власти и ЕУ да осигурају да специјални суд буде формиран најкасније почетком следеће године.

Он је рекао да је Вилијамсонов извештај од 29. јула „од кључног значаја не само за поштовање основних принципа међународне правде, већ и за борбу против некажњивости и за то да починиоци сносе одговорност за своја дела“.

Бан је, у извештају за период од 16. априла до 15. јула, поздравио формирање нове Владе Србије с премијером Александром Вучићем на челу и додао да је она показала приврженост наставку дијалога с Приштином, уз посредовање ЕУ, као и пуној примени Бриселског споразума.

Генерални секретар УН је позвао две стране да што пре наставе састанке, после паузе због окупаторских шиптарских косовских избора и процеса формирања новог кабинета у Приштини.

Приштину на седници представља окупаторски шиптарски министар спољних послова Енвер Хоџај.

(Танјуг)