Прочитај ми чланак

АКРОБАЦИЈЕ НА НЕБУ: Српска авијација приредила спектакл (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

0

srpska avijacija

На аеро-митингу „Вршац 2014“, организованом у оквиру обележавања 60 година Пилотске академије СМАТСА, учествовало је и десет летелица Војске Србије, чиме су Министарство одбране и Војска Србије, с циљем свестраног унапређења традиционално добре сарадње са Пилотском академијом Контроле летења, подржале прославу јубилеја и значајно допринеле атрактивности аеро-митинга.

Ваздухопловци Војске Србије учествовали су у статичком и динамичком делу манифестације, која је, по лепом летњем времену, привукла неколико хиљада гледалаца.

Аеро-митингу су, поред осталих, присуствовали министар одбране Братислав Гашић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић и командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак. Манифестацију је отворила потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је истакла углед вршачке Пилотске академије у свету.

– Диплома Пилотске академије СМАТСА цењена је у целом свету. У вршачкој Пилотској академији пилотски занат савладало је 2200 пилота који су возили авионе под заставама више од 30 земаља света. Од 1912. године до данас ова академија је постала расадник пилота који су потврдили углед и квалитет кадрова школованих у Србији, рекла је Зорана Михајловић, поздрављајући учеснике аеро-митинга.

Оцењујући учешће припадника Војске Србије на манифестацији којом је обележено шест деценија Пилотске академије, министар одбране Братислав Гашић је рекао да сарадња Министарства одбране и Војске Србије са Пилотском академијом представља потребу времена у коме живимо.

– Министарство одбране је помогло организацију овог митинга у циљу продубљивања сарадње са Пилотском академијом СМАТСА. Србија више нема простора да дуплира своје капацитете. Зато су нам овакве академије и школе веома битне. Прошле године су четири наша пилота овде завршила своју обуку. Заједнички рад у контроли неба над Србијом, наш у војном и Сматсин у цивилном делу, јесте добар пример сарадње која значи обострану корист.

У акробатском програму Војска Србије је представила авион „ласту“ и хеликоптер „газелу“, четири „супергалеба Г-4“ демонстрирала су ваздушну борбу, док су из авиона Ан-26 групни падобрански скок извели припадници Специјалне бригаде Копнене војске и чланице „Удружења жена-летача Србије“. На самом почетку аеро-митинга падобранци су искочили и из хеликоптера „газела“. У статичком делу аеро-митинга, посетиоци су могли да виде и беспилотне летелице „врабац“ и „пегаз“.

Осим Војске Србије, у динамичком, акробатском, делу програма наступили су ваздухоплови привредне авијације, Ваздухопловног савеза Србије, Пилотске академије и ултралаке летелице бројних аеро-клубова и приватника, заљубљеника у слободну пловидбу небеским пространством.

(vs.rs, Фото: vs.rs, Танјуг – Зоран Жестић)