Прочитај ми чланак

УКР – РАТ 29.08.’14: Проруси ослободили места и у Запорошкој области! (Мапа)

0

ukrajina mapa s_map_nap

ОЕБС нема доказе да руске регуларне војне трупе делују на територији Украјине, рекао је данас преседник Сталног савета ОЕБС Томас Гремингер.

„Тренутно нема доказа да су на територији Украјине руске регуларне трупе“, изјавио је Гремингер у радио емисији станице Дојчланд радио култура, пренела је агенција Итар-Тасс.

Одреди Новоросије ослободили и два насеља у Запорошкој области

Украјински медији од јуче – храбрећи своје – не престају да јављају како браниоцима Марипоља стижу све нова појачања. Упркост томе, армија Новоросије не само да је окружила тај велики и важни лучки и индустријски град, него је и кијевској хунти приредила – крајње непријатно изненађење.

Њени генерали су рачунали да ће одреди Новоросије – поготово после заузимања Новоазовска – кренути фронтално на Мариупољ. Удар јесте уследио, али не фронтални. Армија Новоросије зашла је Мариупољу, условно речено, са леђа.

Преко територије суседне Запорошке области. Тачније: преко Бердјанске општине, преузевши контролу над њена два насеља која се налазе наспрам Мариупоља – Червоноје Поље и Осипенко.

Према потврђеним информацијама, овај удар је изведен брзо и ефектно захваљујући, у доброј мери, запорошким герилцима који такође ратују за Новоросију.  Такође према непотрврђеним информацијама, главнину међу запорошким герилцима чине одбегли украјински војници – етнички Руси.

Видео приказ фронта у Новорусији и опкољавања украјинских снага

Проруске снаге заплениле два ракетна система „Точка У“

ДОЊЕЦК – Проруске снаге су заплениле два ракетна система „Точка У“, саопштено је новинским агенцијама.

Запленили смо два ракетна система „Точка У“. А поред тога и један систем „Град“, рекао је министар одбране ДНР, Владимир Кононов.  Употребићемо их ускоро против украјинске армије, навео је он.

Први је заплењен код места Саур-Могилои, а други код Иловајска, каже Кононов.

ОБОРЕНА ЧЕТИРИ СУ-25

Проруске снаге које су на истоку Украјине прогласиле Народну Републику Доњецк, обориле су данас четири украјинска војна авиона Сухој 25 (Су-25), саопштио је штаб Доњецке републике, а преноси Итар-Тас с.

У саопштењу се наводи да су прва два сухоја оборена јер су били у акцији којом је било планирано да бомбардују позиције доњецке војске. Оборили су их, како се прецизира, снаге доњецке милиције.

Милиција Доњецка је, такође, оборила још два украјинска авиона Су-25 у близини насељених места Воиково и Мерецки, наводе из штаба проруских снага у Доњецку.

Кликни да увећаш

Кликни да увећаш

Раније данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров негирао је присуство руске војске у Украјини, рекавши да такве тврдње без доказа нису изнете први пут.

Кијев је јуче оптужио Русију за активно учешће њених војника у оружаним сукобима у југоисточној Украјини, док је НАТО изашао са тврдњом да је реч о више од 1.000 припадника руске армије.

Остатак рушевине споменика на висоравни Саур Могила, споменика посвећеног битци и јунацима из Другог Свјетског рата. Висораван Саур Могила је са својих 227 метара надморске висине највиша тачка у кругу од 30 км. Са висоравни се за ведрог времена види чак и 90 км удаљено Азовско море. Споменик је срушен немилосрдним гранатирањем и артиљеријском ватром Украјинске војске 20 августа 2014.

Остатак рушевине споменика на висоравни Саур Могила, споменика посвећеног битци и јунацима из Другог Свјетског рата. Висораван Саур Могила је са својих 227 метара надморске висине највиша тачка у кругу од 30 км. Са висоравни се за ведрог времена види чак и 90 км удаљено Азовско море. Споменик је срушен немилосрдним гранатирањем и артиљеријском ватром Украјинске војске 20 августа 2014.

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ Опште стање на фронту Украјина-Новорусија (28./29.08.2014)

Доњецк

Јединице ДНР после успешних борби на својим правцима наступања успеле да доврше борбе за Оленовку и Гранитно. У Гранитном је уништена једна оклопна-механизована колона УКР војске, и о томе сведоче бројне фотографије објављене у разним изворима информисања.

На том делу фронта је дошло до приближавања 2 нападне групе снага ДНР које напредују са северног и јужног правца, те прети реална шанса да се у рејону Волноваке и Докучаевска оне споје и тиме затворе још један обруч, овај пут око снага УВ и Нацгарде које делују у региону Старобашево-Космоломско (до 1,500 војника).

Мариупољ

Новоазовск је дефинитивно у рукама ДНР. На том правцу је у току акција велика размера опкољавања украјинских снага у гранизону Мариупољ. Данашњи подаци говоре да су претходнице снага које нападају од Новоазовска и Телманова напросто почистиле украјинске пунктове северно и западно од овог града и пресекле комуникацију код Мангуша и Јалте чиме је Мариупољ практично опкољен. Неке јединице су чак упале и у регион Запорожја.

Луганск

Јединице ЛНР „Север“ су још јуче започеле офанзивна дејства северо-источно од Луганска на украјинске снаге које се налазе уз границу са РФ. Такође и на делу фронта око Славјаносербска је у току активност ликвидације клина украјинске војске и поравнања линије између Лисичанска и Петровке који би у великој мери разбио блокаду овог града са северне стране.

На опкољене украјинске снаге око Амросивке и Лутугина се врши снажан артиљеријско-ракетни притисак који као резултат има све већи прилив заробљеника и заплењене технике.

Битка за Мариупољ

Противречне информације долазе са терена – према једним изворима знатан број украјинских снага већ је напустио кључни град Мариупољ, док други преносе како се интензивно припрема одбрана града. Надаље, поједини извори истичу како се око 60 тенкова приближава граду из правца истока те како се тренуно налазе на 20 километара од града. Док су за једне ово ослободилачке снаге, други истичу како се ради о руској војној инвазији.

Уколико дође до битке за Мариупољ, што многи очекују да је у овом тренутку неминовно, ситуација ће бити тешка и комплексна. Наиме, Мариупољ је највећи град на украјинској азовској обали.

Уколико га снаге народне милиције преузму, имати ће копнени мост између Крима и руске границе. Стратешки гледано, ово је нешто што Русија вероватно не би одбила, а да ли је спремна у сврху те реализације и сама се војно ангажује? Ако је веровати тврдњама из Кијева, већ се и ангажовала.

С друге стране снаге народне одбране остварају напредак и то већ потврђује и Кијев – штавише, сам Порошенко је рекао како су поједини команданти украјинских снага дезертирали те како је то један од кључних разлога зашто побуњеници тако брзо напредују.

Ако дође до битке за Мариупољ, доћи ће већ данас. Ратна пропаганда је у пуном замаху са свих страна и, очекивано, слабо се бави истином. Док из Кијева стижу тврдње о општој руској инвазији, што очито није случај, руски медији преносе како становништво Мариупољу жељно ишчекује ослободиоце да уђу у град. Ни то, дакако, није посве тачна информација – синоћ се на централном тргу у Мариупољу окупио већи број демонстраната који су демонстрирали против потенцијалних руских и побуњеничких напада на град.

Украјинска војска се повлачи из Новоазовска

ОЕБС намерава да пошаље у Мариупољ и Новоазовск посматрачку мисију како би сазнао шта се дешава у тој области, рекао је заменик генералног секретара УН Џефри Фелтман.

Војска Доњецке народне републике је у четвртак саопштила да је заузела позиције украјинске војске у околини Новоазовска, удаљеног 30 км од Мариупоља.

Украјински званичници кажу да је војска напустила насеља у Новоазовској, Старобешевској и Амвросиевској области.

olegcarjov0
ЦАРЈОВ: Заузимање Мариупоља биће преломни моменат у бици за Новоросију

Војници украјинске националне гарде упали су у заседу између Дебаљцева и Угљегорска и некако се извукли – са четири поинула и 19 рањених. Оволико је Кијев признао.

За хунту која уз помоћ Американаца влада Украјином, много је, међутим, већи проблем стање на главним фронтовима. А можда још више: нарастајућа војна снага Новоросије и њени даљи планови. Јер, у свом последњем тв-интервјуу преседник парламента Новоросије, Олег Царјов, рекао је:

„Мариупољ има велики значај за Доњецку и Луганску Републику и за напредовање наших јединица према Одеси. У Мариупољу се налазе велика складишта хране и елеватори за житарице. Зато тај град може хранити Донбас и Луганшћину током неколико зимских месеци”.

Намере са Одесом, Царјов је објаснио овако:

„Будући перспективни циљ армије Новоросије може бити Одеса. Чим изгуби контролу над главним лукама, Кијев ће фактички остати без приступа мору, па украјинском руководству неће преостати ништа друго него да преговара и да буде спремно на све уступке. Уосталом, чим снаге ДНР преузму контролу над Мариупољем – иницијатива ће прећи на нашу страну. То ће бити преломни моменат у бици за Новоросију”.

ukrajina vojnici 300

АРМИЈА ДНР: Мариупољ је фактички већ опкољен

Армија Доњецке Републике објавила је да је безмало завршила опкољавање Мариупоља.

„Прошле ноћи су јединице ДНР преузеле контролу над насељима Старченково, Республика, Зељониј Јар, Бојевоје, Малиновка, Демјановка, Стародубковка, Червоноје Поље и Осипенко. Блокиран је и део пута Мангуш-Осипенко. Једино се још воде борбе за Урзуф” – саопштио је војни врх у Доњецку.

Па подвукао: „Велика је вероватноћа да ће украјинска казнена експедиција бити у новом џепу – Мариупољском џепу”. Извиђачке групе Армије ДНР – како је наглашено – већ залазе дубоко иза првих украјинских линија око Мариупоља и дају координате за гађање својој артиљерији.

Истовремено је Армија Луганске Републике саопштила да је преузела контролу над важним насељем Новосветловка које су Украјинци били претворили у своје утврђење. Борбе за Новосветловку трајале су свих последњих десетак дана. Одреди ЛНР су се, поред осталог, дочепали великог складишта муниције.

vojnici odbkR.ru
Мировњаци ОДКБ спремни за било које операције

Мировне снаге Организације за колективну безбедности и сарадњу су спремне за било које операције, па и ван територија земаља учесница, укључујући Украјину.

Одлуку о њиховом коришћењу може донети само Савет за колективну безбедност, односно председници замаља учесница, изјавио је генерални секретар Организације Николај Борђужа.

Чланице ОДКБ су Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргистан, Русија и Таџикистан.

humanitarni konvoj ukrajina2
Украјина дала зелено светло за други хуманитарни конвој из Русије

Москва је добила дозволу МИП-а Украјине за други конвој хуманитарне помоћи за југоисток Украјине, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је рекао да је питање гарантовања безбедности разматрано у току видео конференције.

Лавров је нагласио да Русија намерава да усагласи све процедуре са украјинском страном уз учешће Међународног комитета Црвеног крста. Није први пут да Русију оптужују за мешање у унутарукрајински конфликт, али још нико није представио доказе о присуству руске војске у Донбасу, додао је министар.

Порошенко обећао да ће ослободити руске падобранце

Владимир Путин је на сверуском форуму младих „Селигер“ (на истоименом језеру између Москве и Санкт Петербурга) изјавио да је председник Украјине Петар Порошенко на недавном састанку обећао да ће ослободити руске падобранце.

Раније је Служба безбедности Украјине на руско-украјинској граници заробила 10 руских падобранаца.

У Министарству одбране Русије су објаснили да је одред патролирао дуж границе и вероватно је случајно прешао немаркирану линију. Отпор украјинској војсци није пружен. Падобранци се сада налазе у једном истражном затвору у Кијеву.

nato 889
Влада Украјине жели у НАТО

Влада Украјине је предложила нацрт закона који укида ванблоковски статуса земље и враћа јој право да се учлани у НАТО, изјавио је премијер Арсениј Јацењук.

Овај закон предвиђа забрану учлањења у Царински савез и Евроазијски савез, као и у све друге савезе који су против уласка Украјине у ЕУ.

Заменик секретара аналитичког центра Савета националне безбедности и одбране Украјине Михаил Коваљ је раније изјавио да Кијев тражи од Вашингтона специјални статус НАТО савезника.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен је 7. августа приликом сусрета с председником Петром Порошенком изјавио да НАТО оставља отворена врата за Украјину.

ministarstvo odbrane rusije
МО Русије: Нема смисла коментарисати изјаве НАТО о „руској инвазији“ на Украјину

Озбиљно коментарисати још једну НАТО изјаву о сателитским снимцима који наводно доказују да руска војска улази у Украјину је бесмислено, рекли су у Министарству одбране Русије.

Алијанса је у четвртак објавила сателитске снимке који „доказују“ да се руска војска налази на територији Украјине и да у близини границе има велики број оклопне технике.

Русија је више пута изјављивала да се не меша у догађаје на југоистоку Украјине.

Украјина неће уводити ратно стање

Савет за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине је у четвртак на ванредној седници одлучио да није сврсисходно уводити ратно стање у земљи због ситуације на истоку Украјине, рекао је председник СНБО Андреј Лисенко.

„То питање смо разматрали на седници, али су учесници дошли до закључка да увођење ратног није сврсисходно“, рекао је он

putin d
Путин тражи од устаника хуманитарни коридор за украјинску војску

Владимир Путин је позвао устанике да отворе хуманитарни коридор за опкољену украјинску војску и дају јој могућност да се повуче, кажу у прес служби Кремља.

Председник је нагласио да је Москва спремна да укаже хуманитарну помоћ Донбасу и поново позвао власти Украјине да хитно прекину оружане сукобе, зауставе ватру, седну за преговарачки сто са представницима Донбаса и реше сва питања искључиво мирним путем.

Кијев: Хиљаде људи на митингу против слања војске у Донбас

У Кијеву су људи који се противе слању војске на исток Украјине затворили Ваздухофлотску авенију. На митингу се окупило до 5.000 људи. Саобраћај по авенији је заустављен. Акција је одговор властима које нису желеле да чују њихове захтеве.

Међу окупљеним су, углавном, мајке и супруге, чији су синови и мужеви насилно послати у Донбас. „Нас нико неће да саслуша. На истоку је сада кренуло чишћење наших војника. Породице већ добијају поруке о погинулим и рањеним. Предлажем да кренемо са затварањем свих улица у Кијеву“, рекла је једна од демонстраната, која се представила као мајка војника, пише „Обозреватељ“.

igor-kolomojski

Игор Коломојски узима под контролу Запорожје и Мариупољ

Украјински тајкун, губернатор Дњепропетровске области Игор Коломојски је изјавио да узима под своју контролу и Запорошку област и Мариупољ, преноси LB.ua.

Коломојски је данас одржао ванредну седницу Савета одбране Дњепропетровске области на којој су учествовали руководиоци региона и војних и полицијских органа. Пре почетка седнице он је изјавио да креће са реализацијом плана „Б“.

„Ми смо позвали руководство Запорошке области и њих укључујемо у план „Б“. Ми смо технички преузели на себе обезбеђење те области, јер је она слабија и ми видимо да инвазија може доћи, првенствено, по линији Запорошке области. Зато ми преузимамо надзор ове области и оближњих територија – првенствено Мариупољ и све иза њега“, изјавио је заменик председника Дњепропетровске обласне државне администрације Генадиј Корбан.

ukrajina civili 78938

Нове жртве у данашњим артиљеријским нападима на Доњецк

У четвртак цели дан није престајао артиљеријски напад на Доњецк. Погинуло је најмање троје људи, а неколико је рањено.

Јутро је почело експлозијама у Кијевском рејону, на северу Кијевске авеније. Ту је од гелера погинуо мушкарац на балкону свог стана. Због нестанка струје у руднику „Засјадко“ је под земљом остало више од стотину рудара.

Напади су настављени и у току дана – гранате су падале у Кујбишевском рејону. Једна од њих је пала на малу прехрамбену продавницу, продавачица је погинула. Пролазник је задобио ране од гелера и преминуо на лицу места, пошто је искрварио. Две жене са многобројним ранама су пребачене у болницу.

(Глас Русије, Агенције, Факти, БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ, Адванце)