• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • СА ЛИЦА МЕСТА – ДОНБАС: Нема хране и воде али се добија рат! (Превод: Србин.инфо)
Прочитај ми чланак

СА ЛИЦА МЕСТА – ДОНБАС: Нема хране и воде али се добија рат! (Превод: Србин.инфо)

0

ukrajina vojnik

Из Донбаса данас  долазе алармантне вести. Локално становништво скоро месец дана је без воде и струје. Такође, недостају лекови, у продавницама су огромни редови. У међувремену, војно-безбедоносна ситуација се поправила. О томе,  како у овом тренутку ствари стоје на истоку Украјине, говори дописник Алекандер Коц на радио станици „Комсомолскаиа Правда„.

– Владимир Путин је недавно понудио да обезбеди хуманитарну коридор за украјинску војску која се  налази у котлу (обручу) проруских снага . Како у Доњецку реагују на ову изјаву?

– Сви знају да су и са друге стране исти људи, Словени. Постоји многе приче, како бивши саборци, који су се заједнички борили у Авганистану против непријатеља, сада су на супротним странама. Дакле, никоме овде није стало да пролива беспотребно туђу крв.

Јуче је Александар Закхарченко реко да су снаге народне одбране спремни да дају пролаз украјинској војсци, али под условом да они оставе све своје тешко наоружање и сву муницију, осим личног наоружања.

Они једино могу изаћи из обруча без артиљерије, тенкова, оклопних возила, и свог осталог наоружања којег би могли у будућности опет да употребе против становника Донбаса. Дозволите ми да вас подсетим да се у окружењу, у два котла,  налазе 5 до 7000 УКР војника.

Да ли су УКР војници упознати са Путиновом иницијативом и да ли су спремни да напусте обруч без своје војне технике и наоружања?

– Неформални контакти се стално одржавају. Упркос чињеници да је Кијев изјавио да у Донбасу није ратно стање, те да УКР војници у рукама народне милиције самим тиме нису званично војни заробљеници, постоји стална размена људи између зараћених страна.

Наравно, кроз сопствене канале милиција преноси информације другој страни. Али УКР војници делују искључиво по наређењима из Кијева. Иако је већ било случајева дезертерства, када је чак цела јединица (400 људи), побегло са ратишта.

Ако Кијев да наређење својим војницима у обручу да се спасу и да изађу из обруча, онда ће дати и своје наоружање. Али мислим да Кијев неће дати такво наређење. И историја Јужном котл ће се поновити, када су војници украјинске војске одлучили да побегну у Русију, а не ка својој држави.

Какаје било ноћас, а како је данас у Доњецку?

– Мирнија него претходних ноћи. Све до јуче град је био бомбардован од стране УКР артиљерије. Неке гранате су пале и на центар града. Дневно је гинуло, према званичним информацијама власти у Доњецку, 15 цивила.

Данас таквих озбиљних бомбардовање није било.  Чују се само артиљеријска бомбардовања из правца аеродрома. Тамо су УКР војници у окружењу и укопани, па по њиховим линијама одбране дејствују артиљеријске снаге народне милиције.

(КП.РУ – за СРБИН.ИНФО превео и уредио Дејан Петар Златановић)