• Почетна
  • СВЕТ
  • РУМУНИЈА: Ако НАТО не помогне, војсци Украјине прети покољ!
Прочитај ми чланак

РУМУНИЈА: Ако НАТО не помогне, војсци Украјине прети покољ!

0

rumunija

Председник Румуније Трајан Басеску изјавио је у петак да војсци Украјине прети „покољ”, ако је НАТО не подржи у неравноправној борби на истоку.

Басеску је на годишњем састанку румунске дипломатије рекао да „демократске земље треба да превазиђу фазу давања изјава о добрим намерама”.

Дошло је време „да помогнемо украјинској демократији” и да „уколико желимо да дамо шансу украјинском народу, треба да поступамо исто као Руска Федерација”, оценио је Басеску. Басеску је рекао да, рационално гледано, Румунија није угрожена, али је указао да у зони Црног мора постоје замрзнути конфликти.

Изразио је уверење да је циљ Русије да и украјински сукоб претвори у замрзнути конфликт како би више утицала на развој догађаја у Украјини.

Басеску је оценио да треба поново размотрати санкције против Русије и додати нове санкције у финансијском, енергетском и војном сектору.

Премијер Румуније Виктор Понта изјавио је данас на другом скупу да Румунија, као значајна земља источног крила НАТО и Европске уније, подржава Украјину, Молдавију и Грузију, а осуђује и санкционише интервенцију и подршку Руске Федерације сепаратистима.

(Бета)