Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК ПУТИН: Порошенко је партнер са којим можеш да водиш дијалог Видео

0

Руски председник Владимир Путин назвао је, у данас снимљеном телевизијском интервјуу, украјинског колегу Петра Порошенка партнером и додао да се с њим договорио о новој испоруци хуманитарне помоћи.

 Путин је рекао да је састанак са Порошенком „био веома добар“ и „прилично искрен“, пренела је агенција АФП изводе интервјуа за „Први канал“, који ће у целости бити објављен у недељу увече.

– Порошенко је, према мом виђењу, партнер са којим можеш да водиш дијалог – казао је Путин.

Он је истакао да се са Порошенком договорио о испоруци помоћи Украјини.

– Договорили смо се да спроведемо план који је предложио председник Порошенко о пружању помоћи… људима у Луганску и Доњецку – рекао је Путин.

Он је додао да ће угроженом становништву храна и друге потрепштине бити допремљене железницом.

– То је био предлог, а ја сам се сложио – навео је он, не износећи детаље о рути допремања помоћи.

Лидери Русије и Украјине састали су се у уторак први пут у последња три месеца у Минску. После састанка саопштили су да ће бити припремљена „мапа пута“ ради договора о што скоријем прекиду ватре на истоку Украјине и да су се договорили да Контакт-група за решавање украјинске кризе што скорије обнови рад у главном граду Белорусије.

putin 84080.HR.ru

– Русија се неће увлачити у велике конфликте, али њени партнери треба да схвате да је боље не улазити с Русијом у спорове, каже руски председник Владимир Путин.

Путин је такође, рекао да ће земља наставити јачање нуклеарног потенцијала, али не ради застрашивања, већ ради осигурања своје безбедности.

Путин: Русија ће јачати своје позиције на Арктику

Русија мора да посвети више пажње јачању својих позиција на Арктику јер се за тај регион интересују многе земље, изјавио је Владимир Путин на форуму „Селигер“.
Он је нагласио да ће све радње бити у оквиру међународног права, да ће бити постигнути компромиси с партнерима, али и да ће се Русија борити за своје интересе.
Путин је рекао да на Арктику постоје планетарне залихе минералних сировина.
Осим тога, регион игра важну улогу са тачке гледишта безбедности.

„Могу одмах да кажем: Русија је далеко од тога да се увлачи у неке обимне конфликте, али партнери треба да схвате, да је боље да не улазе у спорове са Русијом“, рекао је председник Русије.

Подсећајући да је Русија „једна од најмоћнијих нуклеарних држава“ и да је то реалност, Путин је рекао да Русија „јача снаге нуклеарног одвраћања, јача своје оружане снаге“.

„Оне заиста постају компактније, ефикасније. Постају заиста модерније са становишта опремања модерним системима наоружања. Настављамо да јачамо тај потенцијал и то ћемо радити“, рекао је Путин.

Према његовим речима, то се не ради како би се некоме претило већ да би се осећало сигурнијим и мирнијим, имала могућност да се реализују планови у развоју привреде и социјалне области.

„Увек треба да будемо спремни да одбијемо сваку агресију према Русији, увек наши партнери – у каквом год стању се налазиле њихове државе и које се спољнополитичке концепције придржавали, треба да схвате, да је са нама боље да не улазе у спорове, што се тиче могућег оружаног конфликта“, упозорио је Путин а преноси Итар-Тас с.

Обраћајући се на омладинском форуму „Селигер“, председник Русије је рекао да Русија није анектирала полуострво Крим, већ да га је заштитила.

„Ми њега нисмо анектирали, одузели. Ми смо дали могућност људима да се изјасне и донесу одлуку и према њој смо се понели са уважавањем. Мислим да смо их их заштитили“, рекао је Путин, додајући да би се у супротном на Криму дешавало исто што се сада дешава на југоистоку Украјине.

Притом је додао да је „обновљена историјска правда, нарушена нелегалном предајом Крима Украјини“.

Путин је подвукао да су на пролеће ове године одлуке доношене у вези са неопходношћу заштите руског становништва.

„Сада је, по мени, свима јасно када гледамо Донбас, Луганск, Одесу. Сада нам је свима јасно шта би било са Кримом, да нисмо одговарајуће мере предузели, да осигурамо да слободно изјашњавање људи“, рекао је председник Русије.

putin 842

„Украјина напада исток као фашисти Лењинград“

Путин је упопредио нападе украјинске војске на градове на југоистоку те земље са ударима фашиста на Лењинград током Другог светског рата и позвао на хитне мировне преговоре.

„Нажалост, то ме подсећа на догађаје из Другог светског рата, када су нацистички војници опкољавали наше градове, као Лењинград, и убијали их директном ватром“, рекао је Путин учесницима омладинског форума „Селигер“.

Он је истакао да веома добро разуме милицију у југоисточној Украјини, која покушава да истисне далеко од градова украјинску артиљерију, због чега милиција води војне операције.

Путин је навео да представници западних држава позивају припаднике милиције „да дозволе да буду убијени да би били добри“.

„Морамо да седнемо за преговарачки сто“, казао је руски председник и позвао Запад да приволи власти у Кијеву на преговоре, јер оне ништа не чине да би успоставиле ред у земљи.

Путин је додао да је милицији на југоистоку Украјине саветовао да отворе хуманитарне коридоре за повлачење украјинских војника како би се избегле непотребне жртве.

(Агенције)