Прочитај ми чланак

КУРШУМЛИЈА: Срби у страхy, Шиптари пљачкају, харају, убијају…

0

strah el

Куршумлија — Мештани куршумлијских села уз административну линију незадовољни су заштитом територије и револтирани због тога што Албанци краду њихове шуме и обијају куће.

Након јучерашњег убиства припадника Жандармерије тридесетогодишњег Стевана Синђелића, мештани куршумлијских села уз административну линију револтирани су због, како кажу, сталних упада Албанаца на српску територију, крађа шуме и обијања кућа у том крају.

На регионалном путу Куршумлија Мердаре дан након инцидента са шумокрадицама нема присуства снага безбедности. Мештани оближњих села незадовољни су заштитом територије уз административну линију.

Ситуација је тренутно безбедна, кажу припадници Жандармерије. Уз административну линију куршумлијске општине појачано је присуство Жандармерије.

У Општини Куршумлија кажу да се труде да помогну малобројном становништву у селима и да одржавају добре односе са Министраством унутрашњих полова.

Од 2002. на подручју куршумлијске општине догодило се 12 оружаних напада на полицију и жандармерију. У тим инцидентима две особе су страдале, а петоро је рањено.

Крађа шуме претворила се у убиство жандарма и рањавање лопова. Ипак, председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић каже да је стање на том подручју стабилно и да нема никаквих ексцеса и међунационалних сукоба. Проблем са шумокрадицама траје дуго, а праве га Албанци који прелазе административну линију између Косова и Србије, коју треба да обезбеђују припадници КФОР-а.

„Ако знате да рецимо пет транспортних возила пређе адмоинистративну линију поред припадника КФОР, заједно са неким људима који са собом носе наоружање, онда је тај проблем веома изражен и мора да се решава много ефикасније него до сада… Према томе припадници КФОР морају много ефикасније да организују прелаз или да организују живот и рад на адм линији“, каже Станковић за Б92.

Проблем са шумокрадицама с Косова немају само Срби. Станковић наводи пример једне албанске породице, која је пријавила да им је до сада у шуми посечено и украдено 9 хиљада кубика дрвета. И представници Албанаца сматрају да се овај проблем мора решити.

„Нажалост, веома су тешки то инциденти где су изгубљени и људски животи, мислим да то морају, ако не директним, а требало би преко директних сусрета Владе у Београду и Владе у Приштини, српска и косовска влада, ако не преко Брисела, да ургентно решавају све те осетљиве животне проблеме“, каже посланик Риза Хаљими.

Председник Томислав Николић убеђен је да ће МУП и влада учинити све што је у њиховој моћи и надлежности да се тај случај реши. Ипак, сматра да, уколико сами не можемо да решимо овај проблем, онда у све треба укључити међународну заједницу.

(Б92)