Прочитај ми чланак

ЈУГ СРБИЈЕ: У “Зони“ Шиптари убили осам наших полицајаца

0

hro-ubistva-policajaca-ilis_620x0 (1)

Административна линија са Косовом у претходних деценију и по небројено пута је била место напада Албанаца на припаднике српске Жандармерије. У Зони копнене безбедности, која је дуга 402 и широка пет километара, за 15 година погинуло је чак осам, а рањено пет жандарма, који су бранили овај појас, говоре подаци из МУП.

У Мининстарству унутрашњих послова кажу да немају тачне податке о броју инцидената на појасу од Прешева и Бујановца до најниже границе са Црном Гором за период од 1999. године.

Нереде у овом делу земље, пак, редовно изазивају и Албанци шумокрадице, па је погибија припадника Жандармерије Стевана Синђелића само један у низу напада.

Последњи пут крадљивци шуме из подујевске општине пуцали су 17. априла ове године у атару куршумлијског села Вукојевца на припаднике полиције. У инциденту нико није повређен, а о нападу су обавештене мировне снаге на Косову и Метохији. Током 2013. забележено је још више напада, па су у атару куршумлијског села Трпезе, 3. октобра прошле године припадници полиције ухапсили Албанца који је нелегално секао шуму. Приликом хапшења, полиција је запленила трактор и тестеру са пратећим шумским алатом.

Недељу дана раније, такође у атару Трпезе ухапшена су тројица Албанаца у нелегалној сечи шуме. Више крадљиваца дрва су 8. јула 2013. године у атару села Боровац пуцали на припаднике жандармерије. Косовска полиција навела је о том догађају да је пуцано на људе који су отишли да секу дрва „са српске стране“, као и да је „повређено шест особа којима је пружена медицинска помоћ у Приштини“.

Полиција у Прокупљу ухапсила 29. маја исте године Ф. П. (25) и Р. П. (20) из околине Подујева због бесправне сече и крађе шуме на територији општине Куршумлија. Они су ухапшени код села Мачја Стена, у близини административне линије према Косову и Метохији.

Непознати нападачи, 8. новембра 2012. године у региону Гњилана пуцали на шесторицу Срба који су у сопственој шуми секли дрва. Исте године, лопови који су крали дрва из шуме у рејону административне линије с Косовом, код места Мачија Стена у атару села Мердаре, пуцали су рафалима на патролу Жандармерије. То се догодило 29. августа 2012. године, а повређених није било. Они су, како је тада саопштено, до доласка Жандармерије бесправно посекли 200 стабала.

Један од терористичких напада у којем су страдали наши жандарми догодио се у јулу 2009. године код Бујановца. Тада су два припадника Жандармерије Милош Царовић и Ненад Николић рањени гранатом из ручног бацача.

(Новости)