Прочитај ми чланак

Хрватска од Србије тражи две милијарде евра

0

eko-tent_620x0

ХРВАТСКА од Србије тражи чак две милијарде евра на име дуга по основу улагања у термоелектрану „Никола Тесла“ у Обреновцу и ово питање власти у Загребу ускоро би требало и званично да покрену!

То је „Новостима“ јуче потврдио један од директора у „Хрватској електропривреди“ и тиме практично отворио још једну „љуту“ тему у ровитим односима између две државе.

Како преноси наш саговорник, хрватска страна позива се на наводна своја улагања у ТЕНТ пре распада Југославије, а која су, према њиховим рачуницама, око 120 милиона евра. У ХЕП су израчунали да би та инвестиција, заједно са каматама, данас вредела око две милијарде евра и отуда ће се толика цифра наћи на захтеву коју би ускоро могао да стигне у Београд. Уз све то, Хрвати од наше државе намеравају да траже и бесплатну струју за њихову годишњу потрошњу!

У Влади Србије и ЕПС нису желели јавно да коментаришу ове нове захтеве из „лијепе њихове“. Али, незванично нам је речено да је реч о политичком питању и да се оно „отвара за тамошњу партијску употребу“.

СТАРЕ ОБАВЕЗЕ

ЗАГРЕБ би желео одмах да од Србије наплати своја потраживања. Наша земља, с друге стране, предлаже да се чисти рачуни среде након сукцесије имовине бивше заједничке земље, отприлике исто оно што су тражили и Словенци око Љубљанске банке. Слични проблеми не тиште само Хрвате и Србе, већ су и Словенци заинтересовани да се реше дугови из прошлости и њихово улагање у електране у БиХ. Тако је недавно покренута и арбитража како би се утврдило колико БиХ дугује Словенцима још из времена Југославије када северне републике улагале у електране у економски сиромашнијим републикама, а завршни рачуни нису сведени још од распада бивше државе.

– Позната су нам та потраживања која датирају још од пре две деценије и верујте да наша држава има стратегију како ће да поступи уколико нам тај захтев званично стигне из Загреба. Али да та њихова прича има чврсто упориште, верујте да не би чекали 20 година да је отворе – каже саговорник „Новости“ из Владе.

С друге стране, дуговања које „Хрватска електропривреда“ има према комшијама су „табу тема“. Неколико стотина милиона евра за никад плаћену струју Републици Српској, Загреб не спомиње. Ситуација је другачије и код хидроелектране „Дубровник“, јер би у том случају Хрватска одмах морала да плати Републици Српској велике паре, које, очито, нема. Наиме, електрана у Дубровнику је деведесетих година прошлог века била део три електране, од којих су све у Босни и Херцеговини, а и данас су акумулацијски потенцијали ове државе.

„Електропривреда Србије“ је преузела обавезу од Српске да рашчисти те рачуне, али стручњаци наглашавају да ће ЕПС највероватније морати да затражи међународну арбитражу, ако не буде могла да наплати потраживање, а све се чини да неће. Због нерешених финансија из прошлости, Хрватска још увек не може ни да реализује пројект „Дубровник 2“, мада има предлога да се баш кроз изградњу овог објекта, нађе модел враћања дугова „Електропривреди Србије“.

Засада о дуговима и потраживању дугова званично у „Хрватској електропривреди“ не желе да говоре. У свему је и много политике, па ће даљи развој хрватско-српских односа бити кључан и за решавање дугова из прошлости.

 

(Večernje Novosti)