Прочитај ми чланак

ХИТАН САСТАНАК СБ УН: САД – Русија нас не слуша; Чуркин – Не мешајте се

0

vitalij-curkin

Њујорк — Одржан је хитни састанак Савета безбедности УН о кризи у Украјини после информација да су руске трупе ушле на исток те земље.

Ванредни састанак затражила је Литванија, док је Кијев од Европске уније затражио „знатну“ војну помоћ да се супротстави уласку руских трупа на исток земље, што је изазвало страховања од отвореног рата између Русије и Украјине.

Америчка амбсадорка у УН Саманта Пауер оптужила је данас Русију да отворено лаже о својој улози у Украјини, док је руски амбасадор Виталиј Чуркин поручио Вашингтону да се не меша у унутрашње ствари суверних држава.

Савет безбедности УН одржао је ванредну седницу поводом сукоба у Украјини о чему је говорио и званичник УН који је рекао да ширење насиља на југоистоку Украјине представља опасну ескалацију, али да УН не могу потврдити наводе да Русија шаље војнике и тенкове.

Украјински званичници су рекли данас да су две колоне руских тенкова и војних возила пуцала из Русије на украјински гранични пункт.

Америчка амбасадорка је рекла да Русија „манипулише“, „обмањује“ и „отворено лаже“ и навела да се данас Савет безбедности састао 24. пут да „покуша да обузда руско агресивно деловање у Украјини“.

„Свако од нас је послао отворену, јединствну поруку: ‘Русијо, заустави сукоб’. Русија не слуша“, рекла је Саманта Пауер додајући да је присуство руских снага уз границу највеће од када је почела такво ангажовање у мају.

Руски амбасадор је узвратио да Кијев „води рат против сопственог народа“.

Он није негирао пристуство руских бораца у Украјини.

„У источним деловима Украјине има руких добровољаца. То нико не крије“, рекао је Чурких и поставио питање о западним саветницима, као и одакле украјинска војска добија оружје.

Чуркин је рекао да жели да пошаље поруку Вашингтону: „Престаните да се мешате у унутрашње ствари суверених држава“.

Агенција Асошиејтид прес наводи да изјаве из НАТО, украјинског председника, сепаратиста и САД не остављају места сумњи да су припадници руских снага прешли границу у Украјини.

Подсекретар УН за политичка питања Џефри Фелтман рекао је да дешавања на југоистоку Украјине представлају „опасну ескалацију сукоба“ али да УН не могу потврдити наводе о руским војницима у Украјини.

Један високи званичник НАТО изјавио је раније данас да се доста више од хиљаду руских војника тренутно бори у Украјини, да они подржавају сепаратисте на истоку и да се боре са њима против украјинских оружаних снага.

Кијев је саопштио данас да су „руске трупе“ преузеле контролу у граду Новоазовску, на југоистоку земље, и оптужиле Русију за директну инвазију.

Руски амбасадор при ОЕБС-у у Бечу изјавио је данас да у Украјини „нема руских војника“. Русија је до сада у више наврата демантовала да има њених војника у Украјини.

 

(Beta, Tanjug)