Прочитај ми чланак

ЗАПАД (ПРЕВОД – СРБИН.ИНФО): Нацисти и олигарси су највећа претња за Украјину

0

desni-sektor-bataljon-azov-Nisu Rusi već nacisti i oligarsi najveća pretnja za opstanak Ukrajina5

Распуштање украјинског парламента одавно су планирали Порошенко и његове страни саветницима, сматра бивши чешки дипломата Владимир Сучан. Према његовим речима, председник Украјине је на челу украјинске политичке елите која жели да државом руководе олигарси и нацисти, на које се тренутно ослања Кијев док спроводи војну казнену експедицију на истоку Украјине против сопствених грађана.

Бивши радник Министарства иностраних послова Чешке, Владимира Сучан, сматра да су Петер Порошенко и „његови страни саветници“ дуго планирали неку врсту чишћења украјинске политичке елите. Украјински председник на овај начин покушава да консолидује и учврсти своју моћ.

Према речима стручњака, очекивао се такав развој. Када је Порошенко преузео председничку дужност, рекао је да су превремени избори  део његове политичке платформе.

Чињеница да је сада Порошенко уништио не само садашњу владајућу коалицију већ због пуча и рата, који је покренуо против народа Донбаса, он је „уништио и само Украјину „, рекао је бивши дипломата.

„У овој ситуацији украјински режим, који подстиче нацистичку идеологију и циљева, покушава да користи сва дозвољена средства, које су му на располагању, да би у потпуности контролисао целокупни државни апарат, оружане снага, полицију и службу безбедности, као и све друге сродне елементе државне машинерије“, – рекао је Владимир Сучан.

Међутим такви потези су веома ризични, јер напетост у руско-украјинским односа се одржава и на врло високом нивоу  у самом Кијеву. Порошенко и клика око њега то знају и зато хоће да што је пре могуће организују ванредне парламентарне изборе.

Олигарси, и сам председник Порошенко, контролишу скоро све медији у Украјини – све ТВ канале, као и већину онлајн публикација, каже Сучан.

„Ситуација се у политичким, војним и економском погледу  свакодневно погоршава, па власти сада делују у циљу  прогуравања у парламенту својих присталице – чланова нацистичких батаљона, које су основали и финансирају сами олигарси,“ – рекао је бивши чешки дипломата.

Ови батаљони и њихови команданти знају много тога шта је у вези олигарха и њихових страних помагача. Они захтевају да и за своје жртве и за своје улоге, у рату против Донбаса, добију  значајан део политичке моћи, па чак и потпуну контролу самог парламента.

„Садашњи украјински парламент је у извесном смислу, „реликт бивше корумпиране владе“ и као такав никоме од стране нове владајуће политичке елите не треба у Кијеву, те се зато руши новим ванредним парламентарним изборима, док је земља у грађанском рату, да би се у потпуности променио према жељама Порошенка“, закључује бивши чешки дипломата Владимир Сучан.

desni-sektor-srbija3

Италијански медији: Кијев не треба да се плаше Русије, већ „Десног сектора“

Дакле, неоправдана „инвазија руских трупа“ – није највећи проблем за Украјину, истиче се у италијанским новинама Ил Џиорнале. Далеко већа претња за земљу су нацистичке организације, које подржавају садашњи високи украјински званичници. Разне антируске наацистичке групе ометају мирно решавање сукоба, наводи се у овим италијаским новинама.

Кијев треба да обрати пажњу на много већу реалну претња од „руске инвазије“, за чије постојање још не постоје докази. Ово је наведено у материјалу публикације Ил Џиорнале, чији превод обезбеђен на ИноТВ. Много већа опасност представљају украјински нацисти, јер они могу да спрече зближавање између Кијева и Москве, које је потребно да би се решио сукоб у Украјини, сигуран је италијански аутор.

Европски лидери желе да што пре пронађу излаз из ситуације, пише лист. Стајалишта Владимира Путина и Порошенка су још увек веома удаљена – руски лидер настоји да осигура безбедност руског становништва које живи у Украјини, док председник Украјине би хтео да затвори границу са Русијом.

Италијански новине истичу да, упркос бројним изјавама из Украјине, САД и неколико европских земаља, још нема доказа о присуству руских трупа на територији Украјине. „У овом тренутку, влада у Кијеву није успела да представи било какав доказ о инвазији, чак и фотографски“.

Међутим, Ил Џиорнале пишу да Порошенко има далеко опаснијег непријатеља од Русије. И они нису у иностранству већ унутар земље. И то није народна проруска милиција. Нацистичке организације, као што су „Десни сектор“ и „Слобода“ могу да буду велики проблем за украјинског председник. Ситуација се компликује чињеницом да су многи високи званичници Министарства унутрашњих послова Украјине чланови ових организација и на тај начин легитимишу акције ових екстремних политичких снага.

Италијанске новине сугерише да је распуштање парламента, може додатно ојачати позицију нацисте, после чега би постизање договора између Кијева и Москве било веома тешко. Истовремено, Европа жели да избегне дуготрајну кризу у односима са Русијом, која већ негативно утиче на посусталу европску економију, па  Кијев гура на преговоре.

И председник Украјине и европски лидери схватју да за де-ескалациу сукоба у Донбасс неопходно зближавање са Русијом и координацију  по овом питању. Али украјински нацисти који су већ заузели високу положаје у украјинској политичкој елити са својом анти-руском пропагандом чини овај задатак изузетно тежшким, сумира аутор чланак.

(РТ – за Србин.инфо превео и уредио Дејан Петар Златановић)