Прочитај ми чланак

СРАМОТА – ВУЧИЋ НИ РЕЧ О УБИЈЕНОМ ЖАНДАРМУ: Да чувамо стабилност региона

0

vucic 6

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је, уочи Конференције о западном Балкану у Берлину, да је важно да се сачувају мир и стабилност у региону.

„Очекујем да добро схватимо колико је битна политичка стабилност за цео регион, колико је страшно важно да сачувамо мир и сваку врсту стабилности, да било каква искра нестабилности може да уништи будућност целог региона. И то морамо сви добро да разумемо“, рекао је Вучић.

Помињући кризна подручја у свету, пре свега украјисно-руски конфликт и кризу у Сирији и Ираку, Вучић је рекао да се плаши да цео свет „иде у лошем смеру“, али истакао да је задатак руководства Србије да „наш брод плови мирно, без великих таласа и потреса“, те да ће дати све од себе да тако и буде.

„За то нам је неопходна стабилност на целом западном Балкану и захвалан сам Ангели Меркел што има потпуно исту жељу као ми“, рекао је Вучић.

Он је навео да ће Србија реформама, које су, приметио је, тешке, морати да докаже Европској унији да не тражи њихову милостињу или да „Немци раде за нас“, већ да је довољно да „сами радимо за себе и своју будућност“.

Вучић је разговарао у Берлину са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом о даљој сарадњи две државе у свим аспектима и њиховој европској перспективи.

Вучић и Беванда су на маргинама састанка о Западном Балкану разменили ставове и о односима у региону истакавши том приликом посебно значај јачања привредне и економске сарадње.

Саговорници су посебно исказали жељу да допринесу стабилизацији целог региона. Разговору је присуствовао и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, а једна од тема је била сарадња Србије и БиХ на европском путу, што је стратешки циљ две државе.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је циљ конференције у Берлину о Западном Балкану прелазак из ситуације “једни против других“ у “једни са другима“.

„Све земље Западног Балкана имају ЕУ перспективу“

Немачки вицеканцелар и министар привреде и енергетике Зигмар Габријел је на привредном делу конференције о земаљама Западног Балкана истакао да је региону потребно више инвестиција и боље образовање и поновио обећања са самита ЕУ у Солуну о европској перспективи региона.

„Све земље Западног Балкана имају једну европску перспективу, али приступ ЕУ није по аутоматизму. Приступање ЕУ је резултат дугогодишњих, дубоких реформи, посебно у области привреде“, истакао је Габријел и као посебан, позитиван пример за земље Западног Балкана, навео Словенију.

Вицеканцелар Немачке је нагласио да је за земље Западног Балкана потребно више инвестиција.

„Нама је потребно више инвестиција на Западном Балкану, како би се дали дугорочни импулси за регион. При том, ми посвећујемо пажњу, пре свега, стратешким пољима деловања- повећању инвестиција и извозне моћи, као и побољшању образовања“, рекао је Габријел.

Немачки званичник је истакао да у планове посебно спадају и поуздани оквирни услови и ефикасна енергетска и транспортна инфраструктура у земљама региона.

Тежишна тачка привредног дела конференције о земљама западног Балкана су, како је навело Министарство привреде, питања везана за снабдевање енергентима, што, каже се, игра једну велику улогу за земље региона и Европу уопште.

(Танјуг)