Прочитај ми чланак

ЗАШТО ЈЕ СКИНУТА српска застава у Будимпешти?

0

Zastava Srbije - Srpska zastava- Serbian flag - Flag of serbia, serbischen - serbie, serbien, sirbistan, serbiaЧлан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић изјавио је да би Влада Србије требало да упути демарш Влади Мађарске због скидања застава Србије и ЕУ са зграде српских мањинских институција у Будимпешти.

Подсећајући да се инцидент у Будимпешти десио пре неколико дана, и то трећи пут ове године, Чотрић је истакао да ниједан случај није расветљен, упркос томе што мађарска полиција поседује видео-снимке ових инцидената, начињене безбедносном камером која се налази у непосредној близини.

„Очекујем да Влада Србије посредством наше амбасаде у главном граду Мађарске, упути демарш мађарској Влади јер починиоци ниједном до сада нису откривени и кажњени, а догађај је произвео страх, узнемиреност и нелагоду код припадника српске заједнице у Будимпешти и Мађарској“, навео је Чотрић у саопштењу.

Он је напоменуо да су са зграде у будимпештанској Нађмезе улици у којој су смештени Српски културни и документациони центар, Српско позориште у Мађарској и Српске недељне новине, непозната лица оштетила и држаче у којима су се заставе налазиле.

Према његовим ријечима, недирнута је остала само застава Мађарске, а извршиоци су покушали да са улаза у зграду скину и таблу са натписом Српског културног центра, чији је оснивач Самоуправа Срба у Мађарској.

(Вести он лајн)