Прочитај ми чланак

Света Петка им подарила ћерку!

0

ivana-i-sasa-aleksijevic-na-izvoru

У част рођења Дамјане, коју су Ивана и Саша Алексијевић из Влакче код Крагујевца чекали десет година, мештани овог села организовали су акцију рашчишћањава шумске стазе до извора лековите воде! Њени родитељи верују да им је вода са извора свете Петке на Светињи помогла да после вишегодишњег безуспешног лечења коначно добију дете.

– Десет година смо је чекали! Небројено пута смо били код доктора који нису открили ниједан проблем. А онда смо одлучили да дођемо на овај извор, о коме су кружиле приче да лечи неплодност. Помислили смо да ништа неће шкодити. И почели смо да пијемо воду. Дављеник се и за сламку хвата. Отприлике у то време смо се и помирили да можда никада нећемо имати деце, прича Ивана Алексијевић, мајка мале Дамјане.

Дамјана је рођена 4. марта ове године. Родитељи су је довели да буде са акцијашима из Влакче који су секли грање и коров како би се лакше дошло до извора. Извор се налази на Светињи, кажу, највећем друмском превоју од Стамбола до Београда, који је и у време Турака био важан пут. Дубоко, у шумском кланцу извире вода поред које су посетиоци оставили икону свете Петке. Поред ње су и упаљене свеће. 

Међу мештанима Влакче, села на пола пута између Крагујевца и Тополе, кружи прича да извор постоји од давнина и да су га у претпрошлом и прошлом веку походиле нероткиње, они који имају главобоље и проблема са видом. 

– Верујемо да нам је вода помогла! Или, можда мир који смо овде нашли. Тек, када смо одустали од свих врста лечења Ивана је остала трудна. За нас се догодило чудо и највећа срећа, каже Саша Алексијевић.

Од прошле године на овом месту, око пола километра дубоко у шуми Влакчани се окупљају и 12. септембра славе светог Александра Невског. Кажу да овај светац нема никакаве везе са местом, али тог дана су са свештеником одлучили да посете извор. Ове године колачари славе су управо Алексијевићи у част рођења мале Дамјане.

Родно место првог српског пилота 

Акцију чишћења стазе до избора организовао је Драги Швабић. Десетак мештана је прошлог викенда уклонило растиње како би пут до воде био што проходнији. Постављени су и путокази.

– Географи су својевремено Светињу прогласили за центар Србије. Имамо у близини још један извор светог Саве за који се верује да га је управо он походио. Сви већ знају да је Влакча родно место Михаила Петровића, првог српског пилота. Сада је познато и по малој Дамјани која нас је све развеселила, каже Швабић.

(АЛО)