Прочитај ми чланак

Расмусен: Градићемо базе НАТО на истоку Европе

0

Anders-Fog-Rasmusen

НАТО планира да као одговор на руску претњу постави војне базе у источноиј Европи, најавио је генерални секретар ове организације Андерс Фог Расмусен у разговору за британски Гардијан.

Морамо да се суочимо са чињеницом да нас Русија не доживљава као партнера”, рекао је Расмусен и додао да очекује да ће званична одлука о новим базама бити донета на самиту НАТО у Велсу следеће недеље.

Он је рекао да је одлука о размештању трупа на исток одговор на претњу Русије балтичким чланицама НАТО, као и на све затегнутије односе са Москвом због кризе у Украјини.

Расмусен је најавио модернизацију и развој НАТО снага за брзи одговор, за које је рекао да ће бити у стању “веома високе борбене готовости” у знак одговора на нову безбедносну ситуацију.

Тим снагама је неопходно обезбедити инфраструктуру, базе и штабове у земљама домаћинима, тако да ћемо на крају видети много видљивије присуство НАТО на истоку, истакао је генерални секретар.

Расмусен је признао да се неке чланице НАТО, међу којима су Немачка, Шпанија, Словачка и Италија, противе изградњи сталних постројења на истоку и најавио да ће због тога нове базе формално бити привременог карактера, али уз врло честе ротације трупа.

Циљ је да се потенцијалном агресору стави до знања да ће ако само помисли да нападне партнерску државу имати против себе не само војску те земље, него трупе НАТО, рекао је он.

 

(Танјуг)