• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 27.08.’14: Проруси одбили примирје, јуришају у правцу Крима (Мапа)
Прочитај ми чланак

УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 27.08.’14: Проруси одбили примирје, јуришају у правцу Крима (Мапа)

0

Под жестоком артиљеријском паљбом украјинске војске већ недељама је Доњецк, центар Доњецке Народне Републике. У Доњецку је од граната страдало троје цивила, над оба града се вије густ црни дим.

У гранатирању су оштећени стамбени објекти и погон за утовар и истовар угља у руднику Тродовска, а пожар је избио на трафостаници на територији рудника Абакумов. За време напада становници Доњецка одлазе у склоништа.Ситауција у граду је јутрос нормализована.

Ukrajina mapa 27.08. 6_o

Кликни на мапу да је увећаш

УКР ВОЈСКА У ОКРУЖЕЊУ

Југоисточно од Доњецка, Војска Новорусије и даље држи у обручу више хиљада припадника различитих оружаних формација кијевске хунте — Војске Украјине, Националне гарде, Десног сектора, Територијалне одбране и плаћеника. Врши се систематско гађање непријатељских положаја хаубицама, ракетним бацачима „Град“ и минобацачима.

У месту Старобешево (30 км јужно од Доњецка) предало се око 130 припадника Војске Украјине и Националне гарде.

Током ноћних борби у околини Аведејвке и Јасиновате (северна предграђа Доњецка) уништен је један непријатељски тенк, два оклопна транспортера, складиште муниције и око 25 војника.

Артиљерија Војске Новорусије тукла је положаје непријатељске артиљерије у околини Доњецка и уништила четири ракетна бацача „Град“, два тенка и два лака борбена возила.

У западном предграђу Луганска три непријатељска авиона Су-25 су гађали стамбену четврт, уништивши неколико зграда и школу.

У насељу Краснаја Таловка (50 км североисточно од Луганска) диверзантска група Војске Новорусије напала је неперијатеља, који је имао неколико убијених и рањених војника. Још једна диверзантска група извршила је удар у непријатељској позадини, у Марковској области, на северу Луганске Народне Републике.

UKRAJINA VOJSKA 5

Армија ДНР заробила 65 украјинских граничара и 24 војника

Борци Доњецке Републике заробили су 65 украјинских граничара. То се догодило код насеља Уљановскоје, где је била опкољена јединица украјинске пограничне службе.

Убрзо потом била су заробљена и 24 украјинска војника из 93-ће бригаде. Све се догодило код насеља Петровскоје. Овом заробљавању предходила је краћа борба.

UKRAJINA RATNI IZVESTAJ 31
НАРОДНА МИЛИЦИЈА КОНТРОЛИШЕ ГРАНИЦУ СА РУСИЈОМ

Армија Доњецке Републике – како је и најављивала претходних дана – заузела је после жестоких тродневних борби стратешки важан град Новоазовск. Ово је потврдио и украјински градоначелник те луке на Азовском мору Олег Сидоркин.

Штаб Армије Доњецке Републике још пре тога је објавио: да ДНР сада контролише целу своју границу са Руском Федерацијом.

„То је резулат офанзиве на југ која је трајала последњих дана. Наше снаге контролишу граничне прелазе „Мариновка”, „Успенка” и „Новоазовск”. Борбе за део града Новоазовска још трају”.

Ово је само повећало панику међу Украјинцима у Мариупољу.  Паника, заправо, траје већ два дана јер ће Армија ДНР сада, нема сумње, почети концентрацију снага за враћање под контролу тог другог по величини града ДНР са 458.000 становника.

Међу онима који су бежали са „јужног фронта” – из околине Амвросијевке – било је и око 400 припадника 5-ог украјинског батаљона територијалаца који су покушали да са оружјем пређу у суседну Запорошку област.

Прво су били заустављени, али потом пропуштени и упутили су се у своју родну Ивано-Франковску област на западу Украјине.

Град се налази на ушћу реке Грузскиј Јеланчик у Азовско море. Основан је 1859. године, а данас се поред њега налази ганични прелаз. На путу који спаја главни град Молдавије Кишињов и велики јужни руски град Ростов-на-Дону.

Са падом Новоазовска само ће се појачати већ продемонстрирана неспремност снага Новоросије да са кијевском хунтом преговарају о примирју. Штаб Армије ДНР већ је саопштио: „Започели смо офанзиву и нисмо заинтересовани ни за какав прекид ватре.” 

Заменик министра безбедности ДНР, Леонид Баранов, објавио је да Доњецк сада са Кијевом може да преговара само о размени заробљеника.

timur_juldasev1
Украјинац који је скинуо заставу ДНР у Славјанску – платио главом

Украјинац који је славодобитно скинуо заставу Доњецке Републике са најважније зграде у Славјанску, па подигао украјинску, државну, звао се – Иван Журављов.

Звао се, зато што га више нема. Био је тешко рањен у једној борби на територији Луганске Републике, па повезен у најближу болницу под украјинском контролом, али до ње – није стигао.

Заједно са њим, погинуо је и тренер украјинских неонациста из Десног сектора Тимур Јулдашев који је пре погибије покушавао да формира батаљон „Темур” од својих ученика.

Јулдашев је пре три и по месеца био у притвору у Луганску, али је – после обећања да неће више ни нос промолити на исток Украјине – био ослобођен.

 

УКР ВОЈСКА: Руска војна возила прешла су границу

Агенција АФП је навела да је виђен конвој од око 100 камиона, оклопних возила и ракетних бацача на путу према граду Телманове, на око 80 километара од Доњецка и 20 километара од руске границе.

„Верујемо да је реч о руској опреми. Ви не можете купити 100 тенкова на пијаци у Доњецку или Луганску“, рекао је неименовани војни извор француској агенцији.

Украјинска војска је, такође, саопштила да је мања група возила прешла границу из Русије на око 110 километара источно од Доњецка и да се креће према том упоришту проруских активиста.

ГРАДОНАЧЕЛНИК: ПРОРУСКЕ СНАГЕ УШЛЕ У НОВОАЗОВСКИ

Градоначелник Новоазовска, кључног града на југоистоку Украјине, саопштио је да су проруске снаге успеле да уђу у град после тродневних сукоба и тешког гранатирања којем је био изложен.

У краткој телефонској изјави АП-у, градоначелник Новоазовска Олег Сидоркин је потврдио да су проруске снаге ушле у град. Агенција наводи да се још не зна колико је тачно људи ушло у град.

Новоазовск је од стратешког значаја за обе стране, јер се налази на путу који иде из Русије ка главној украјинској луци Мариупољ, а западно води на Крим, који је прогласио отцепљење од Украјине.

Град је био под контролом владиних снага, а од данас се нашао на удару минобацача проруских снага, због чега је убрзо постало јасно да су започеле контраофанзиву.

Изнад града данас се вијорио густ црни дим, пошто су проруски активисти бацили на Новоазовск најмање 10 минобацачких граната.

Ово је први пут за протекла четири месеца да су се сукоби „преселили“ до југоисточног дела обале, а ова гранатирања показују да проруски активисти желе да преузму контролу над деловима земље који повезују Русију и Крим.

Кликни за увећање

Кликни за увећање

Армија ЛНР напада Лутугино и Родаково, спрема се да ослободи град Счастје

Армија Луганске Републике почела је напад на позиције снага кијевске хунте око града Лутугино који је од главног града ЛНР удаљен 23 километра.

Одреди ЛНР нападају са две стране. Из правца Геогијевке и Успенке.  У току је битка за важан градић источно од Луганска – Родаково. 

Армија ЛНР је пре два дана преузела контролу над варошицом Металист, а данас одбила покушај Украјинаца да је поврате.  Армија Луганске Републике почела је припреме за заузимање Весјоле Горе и града Счастје. Преузимање контроле над њима имаће за Луганск и његове грађане велики значај. Јер, Украјинци управо из та два места далекометном артиљеријом већ недељама туку Луганск.

Фотографија: Припадник јединице ДНР која је заузела гранични пункт са РФ, на којем јасно пише Државна граница Републике Новорусије

Фотографија: Припадник јединице ДНР која је заузела гранични пункт са РФ, на којем јасно пише Државна граница Републике Новорусије

Народна војска наставља са контраофанзивом на неколико праваца 

Наставља се ликвидација снага кијевске хунте. Географија рата се мења из сата у сат. Пад Старобешева чини безнадежно стање велике групе кијевских снага у Амвросијевском котлу. Постоји велика вероватноћа што ће Амвросијевкси котао бити подељен у два дела, на линија Амвросиевка-Кутјеновак. Оба локалитета су у рукама Народне војске.

Према војни експерти ДНР, време током којег оклопна група непријатеља може да издржи у окружењу је не више од недељу дана. Имају и проблеме са недостатком горива и муниције.

Ослобођење Волновакха и контрола над магистралним путем М-20 омогућава Народној војсци да затвори још један велики, Јеленовскаја котао, где се такође налази велика група непријатеља.

Такође је успостављена контрола над градом Новоазовском и наставља се напад на Мариупољ.

Преглед бојевих дејстава за 26.08.

 

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ ПРЕДАЈА УКР ВОЈНИКА

Јединицама ДНР се предало 129 војника из 28. Механизоване бригаде УКР војске. Постоје подаци да се још јуче на истом одсеку предало најмање 90 војника из јединица које су окружене.

Ово је уследило након жестоке канонаде артиљерије војске Новорусије по положајима јединица УКР војске у окружењу од чије ватре је уништено најмање 5 тенкова, 8 оклопних транспортера, 4 лансирне јединице типа „Град“ и пет оклопних аутомобила.

Око Доњецка, на потезу Авдевка, одбијен снажан напад УКР војске и делова Нацгарде у којима је убијен и рањен велики број нападача (око 30 војника избачено из строја). Напад је вероватно био замишљен, да се са северне најближе тачке покуша пробој до јединица у обручу у тзв. „Амросивском котлу“. Само у техници нападач је изгубио 1 тенк и 2 оклопна транспортера.

На правцу око Делбацева је приметна појачана концетрација УКР војске и Нацгарде која се транспортује из дубине украјинске територије. Веома је могуће да се са овог правца покуша напад или ка Луганску, или што је још вероватније, ка јединицама које се окружене јужно од Доњецка и којима прети поптуно уништење.

ukrajina civili c4

ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ ЗА НОВОРУСИЈУ

Драга браћо и сестре, поштовани пријатељи Новорусије,

Ево, коначно, и одговора на многа ваша питања око одласка у Доњецк и Новорусију ради одношења ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ.

Овде ћемо вам написати два броја мобилног телефона човека из Доњецка, на које можете да му се јавите и добијете поуздане и праве одговоре на сва питања везана за ваш потенцијални одлазак међу нашу руску браћу која се тамо боре против мајданских плаћеника НАТО режима из Кијева (због личног и добровољног приношења ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ).

Добићете брата Николаја из Доњецка који ће вам пријатељски изаћи у сусрет и без страха од ма каквих и ма чијих претњи и незаконитог застрашивања вас ваљано упутити како да дођете тамо и лично принесете своју ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ.

Више не морате лутати по интернету и тражити начине како да одете тамо (физички далеко, али срцу близу), у Новорусију и на законом дозвољен, легалан и људски начин помогнете борцима за слободу руског народа изложеног геноциду и погрому од украјинских екстремиста.

Важно је само ДА НАЂЕТЕ НЕКОГ КО ДОБРО ЗНА РУСКИ ЈЕЗИК, ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА КОМУНИЦИРАТЕ СА БРАТОМ НИКОЛАЈЕМ НА ОВИМ БРОЈЕВИМА ТЕЛЕФОНА:

+79637142757 или +380999174977

Све то уз братску молбу да нико не злоупотребљава ове бројеве, да их не зове нико ко заиста не намерава да ЛИЧНО, ДОБРОВОЉНО И О СВОМ ТРОШКУ однесе тамо ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ.

Коначно да бар мало раскрчимо шуму лажних информација и устрашеног ћутања наших медија на најактуелнију тему светске политике данас.

ukrajina proruski vojnik2

П.С. – Порука за све заинтересоване Службе:

1. Ово није никаква организација ничега сад или у будућности кажњивог, већ искључиво – информација.
2. Наравно, реч је искључиво о добровољном одласку ради учествовања у ХУМАНИТАРНИМ АКТИВНОСТИМА. Ово, подразумева се, нема никакве везе са оним што би волели да нам припишу сви издајници српства и непријатељи Новорусије (и Русије).
3. Упозоравамо унапред припаднике Служби да је злоупотреба ових бројева телефона на граници дипломатског инцидента и мешање у право сваке земље да се брани и одбрани од зла и окрутног непријатеља који не поштује ниједно правило ратовања, нити минимум људских права руског народа у остацима некадашње Украјине.

(Глас Русије, Факти, БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ , Агенције, Доњецка Народна Република)