Прочитај ми чланак

По чему су Срби први на Балкану?

0

viski-rojters_f

Откако су настале прве цивилизације, човечанство ужива у алкохолним напицима у већој или мањој мери. Тако је и дан данас, па једва да постоје државе у којој се C₂H₅OH уопште не пије или немају своје национално пиће. Тако и ми у Србији, који се посебно дичимо својом шљивовицом.

Међутим, последице прекомерне конзумације алкохола могу да буду фаталне. Зато је Светска здравствена организација објавила извештај на тему колико се у којој држави света попије литара чистог алкохола по глави становника старијих од 15 година сваке године за период који обухвата претходну деценију. Нажалост, наша земља нашла се у самом врху листе од 106 држава које су биле укључене у истраживање.

Наиме, Срби су на 12. месту, а у просеку, сваки наш грађанин попије 12,6 литара алкохола сваке године! Од тога је 3,5 више мушкараца него жена. Махом је у питању пиво са 51 одсто, 24 одсто је заступљено вино, док се за жестока пића опредељује четвртина наших суграђана.

Ипак, нисмо најгори. На првом месту ове неславне листе су грађани Белорусије са 175 литара годишње по човеку, а за њима следе Молдавци на другом и Литванци на трећем месту. Руси су тек четврти, а у корак их прате Румуни, Украјинци, становници Андоре, Мађари, Чеси и Словаци. Испред Србије је само још Португал-

Што се република бивше Југославије тиче, јасно вам је да смо ми убедљиви прваци. За нама су Хрвати с (12,2л) и Словенци (11,6л), Да има и позитивних примера, доказују подаци да просечан Црногорац попије 8,7 литара алкохола годишње, грађанин Босне и Херцеговине 7,1л, а Македонац 6,7л.

На дну глобалног списка налазе се државе у којима једва да постоји алкохол, као што су Пакистан, Кувајт, Либија и Мауританија, где сваки становник попије мање од децилитар годишње.

(Вести)