Прочитај ми чланак

МИНСК – ПУТИН ПОРОШЕНКУ: О прекиду ватре преговарајте са Доњецком и Луганском, а не са Русијом

0

putin d

Петро Порошенко и Владимир Путин саопштили су после њиховог првог билатералног састанка у Минску да су се договорили да ће бити припремљена „мапа пута“ ради договора о што скоријем прекиду ватре.

Председници Украјине и Русије, Петро Порошенко и Владимир Путин, саопштили су после њиховог синоћњег првог билатералног састанка у Минску да ће бити припремљена „мапа пута“ ради договора о што скоријем прекиду ватре на истоку Украјине и да су се договорили да Контакт-група за решавање украјинске кризе што скорије обнови рад у главном граду Белорусије.

Истичући да су разговори у Минску, који су трајали близу два сата, били „тешки и сложени“ Порошенко је рекао да ће бити припремљена „мапа пута“ ради договора о што скоријем прекиду ватре на истоку Украјине.

„Биће припремљена ‘мапа пута’ како би се што је пре могуће достигао режим прекида ватре, који по карактеру апсолутно мора бити билатералан“, рекао је украјински председника после разговора са Путином а пренео је Ројтерс.

Руске агенције пренеле су изјаву Путина да са Порошенком није конкретно разговарао о условима за прекид ватре.

„Отворено говорећи, ми и не можемо да говоримо о неким условима за прекид ватре, о могућим договорима између Кијева, Доњецка и Луганска – то није наша ствар, већ ствар саме Украјине“, рекао је Путин а преноси Итар-Тасс.

Према његовим речима, Русија може само да допринесе стварању ситуације поверења „у току тог евентуалног и, по мени, изузетно неопходног, преговарачког процеса“.

Оцењујући разговоре са украјинским колегом као позитивне, Путин је истакао да ће Москва чинити са своје стране „све за тај мировни процес, уколико почне“.

„Тај процес треба почети што је могуће пре“, казао је руски председник, истичући да је разговарано о неопходности што бржег прекида крвопролића и да је договорено да што брже обнови рад Контакт-група, у чијем раду су раније учествовали руски амбасадор у Украјини Михаил Зурабов, бивши председник Украјине Леонид Кучма и представница председавајућег ОЕБС-а за Украјину Хајди Таљавини.

Такође, како је рекао, договорена је сарадња за пружање руске хуманитарне помоћи житељима источне Украјине.

Говорећи о инциденту са руским војницима приведеним у Украјини, руски председник је изразио наду да ће он бити решен.

„Још нисам добио извештај Министарства одбране, Генералштаба. Међутим, прво што сам чуо је да су они патролирајући границом могли да се нађу на украјинској територији“, рекао је Путин, додајући и да су украјински војници више пута улазили на територију Русије, и са оклопном техником, али да „проблема никада није било“.

Председник Украјине је саопштио да је договорен почетак консултација граничних служби две земље, а РИА Новости пренела је саопштење Порошенковог прес секретара Свјатослава Цеголка са „твитера“ да су се Кијев и Москва договорили да почну консултације о затварању границе.

„Порошенко: Украјина и Русија договорили су се да почну консултације о затварању граница, између граничара и челника генералштабова“, написао је Цеголко.

Путин је још навео да су се Русија, Украјина и ЕУ договорили да се интензивира рад како би се отклониле забринутости у вези са споразумом Украјине и ЕУ о придруживању.

„Договорили смо се да интензивирамо рад и пронађемо нека решења“, рекао је Путин, понављајући да ако не буде пронађено решење, Русија ће морати да предузме заштитне мере.

Притом је изразио наду да ће се Запад са уважавањем односити према мерама које Москва доноси ради заштите своје економије.

Путин је најавио да ће тространа радна група Русије, Украјине и ЕУ до 12. септембра формулисати предлоге усмерене на отклањање забринутости земаља Царинске уније (Русија, Белорусија и Казахстан).

„Још једном смо скренули пажњу нашим партнерима (…) да имплементација споразума Украјине и ЕУ о асоцијацији за руску привреду доноси значајне ризике“, рекао је Путин, који је раније навео да ће штета за Русију од спровођења тог споразума износити више од стотину милијарди рубаља.

Руски председник је нагласио да је договорено обнављање дијалога о енергетици, укључујући питање гаса, између Русије и Украјине.

Према његовим речима, то питање је тренутно у „ћорсокаку“, али је „свакако потребно о томе разговарати“.

Руски председник је указао на то да су неки предлози о олакшицама за цене гаса блокирани обраћањем Украјине Арбитражном суду у Стокхолму.

„Имамо врло много отворених питања, за њихово решење заинтересовани су и Русија, и Украјина, и наши европски партнери“, рекао је Путин.

„То нас је и подстакло за одржавање петостраног сусрета“, додао је председник Русије.

(Танјуг)