Прочитај ми чланак

Либија: Мисратски исламистички бандити на удару

0

eksplozija libijaАутор: Маја Орлић

Откако су племена објавила рат бандитима из Мисрате, исламистима и окупаторима Либије, сукоби не престају у главном граду. Прошле недеље племена Зинтан и Вершфана успела су да преузму делове Јанзоура, успешно сачувају положаје, који су мета мисратских бандита, и чак заузму зграду Генералштаба. Према извештајима Генералне Команде, племена имају успеха у борби против екстремиста, убијено је неколико њихових вођа, док су губици минимални.

Тренутно се непрестано шаљу апели осталим углавно мањим племенима да се придруже борби против окупатора. Чињеница је да су либијска племена снажнија од Мисрате и исламиста и имају довољно воље да се боре, што наводи Мисрату да се користи многим преварама и кукавичким потезима.

Прошле недеље у Гхут Шаалу, делу Триполија, мисратски злочинци извршили су масакр над тамошњом становиштвом гранатирајући током ноћи целу област. Бројне породице напустиле су те ноћи Гхут Шаал под светлошћу непрестаних експлозија. Разлог за напад на потпуно недужно становништво, које није имало могућности ни да се брани, била је отворена подршка либијским племенима.

raketa libija

Ракете којима је гађан Триполи

Како слични напади нису зауставили племена, Мисрата је почела користити своју најважнију карту – балистичке ракете ЛУНА, руске производње. Мисрата укупно поседује 24 таквих ракета, а одавно су планиране за гађање Триполија, ако ништа друго не би успело. Неколико ракета је протеклих дана испаљено на престоницу, а како нису опремљене радаром, ракете слепо гађају, и прете да убију огроман број цивила.Пре неколико дана, из складишта оружја у Јуфри, Мисраћани су украли хемијско оружје,а већ ноћас је Триполи погођен ракетама у којима се налази гас, а који доводи до озбиљног гушења и онемогућава отварање очију.

Подсетимо се Сирије и њеног председника Башара ел Асада, који је без доказа оптуживан за коришћење хемоијског оружја против терориста у његовој држави. Тада је цела корумпирана машинерија УН-а хитно реаговала и присилила Сиријце да униште сво хемијско наоружање. Са друге стране, овде у Либији, Мисрата под директном контролом Израела и Циониста, користи отворено то оружје још од 2011. године без икаквих последица или макар опомена. Складиште хемијског оружја у Јуфри налазило се под УН-овом контролом од 2006., када је лидер Гадафи морао да препусти УН-у контролу над оружјем.

skladiste oruzija libija

Складиште оружја у Јуфри

Велико изненађење Мисраћанима приредили су борбени авиони, који претходне две ноћи бомбардују складишта оружја и базе Мисраћана. Авиони су непознатог порекла, а круже гласине да припадају Француској или Италији, односно НАТО снагама. Либијска Влада негирала је да су у питању њени авиони или да је она дала неки либијски аеродром са кога би они вршили нападе. Сви аеродроми које су авиони могли кориситити, уништени су. Такође је негирано да су авиони стигли са истока Либије, јер не би имали довољно горива да заврше бомбардовање, осим ако не би у ваздуху допунили резервоар. Ипак, такву технологију, либијска авијација никад није имала, чак ни за време Гадафија. Авиони су савршено прецизно гађали хаубице Мисраћана.

Мисраћани, који по узору на Израелце, доста пажње усмеравају на ширење пропаганде, доживели су снажан ударац нако што је Нилесат, египатска државна сателитска медијска компанија, недавно забранила емитовање оба њихова канала.

tv libija

Погођена складишта оружја Мисраћана у Триполију

Власник једног канала тренутно држи аеродорм Митига (сетите се да су са овог аеродрома амерички чланови амбасаде у Либији безбедно напустили земљу по почетку сукоба, као и да се одавде сви рањени терористи транспортују у Тунис), док је власник другог канала истеран недавно из Туниса јер је чланове нове либијске Владе назвао Гадафијевим присталицама, на шта су ови бурно реаговали.

Поред Мисраћана, и исламисти се труде да одрже своје положаје у престоници. Тако је недавно код једног њиховог терористе нађена сума од милион евра, која је како признаје била намењена регрутовању још плаћеника. Исламисти настављају борбе и на истоку Либије. Окршаји са Хафтаровим снагама (Хафтар је амерички плаћеник који сада безуспешно покушава да стекне наклоност Либијаца борбом против терориста) не јењавају у Бенгазију.

(Србин.инфо)