Прочитај ми чланак

ЈАЦЕЊУК: Путин ће Европи заврнути гас на зиму

0

UKRAINE-CRISIS-JATSENIUK

Украјински премијер Арсениј Јацењук је у среду рекао како Кијев зна да Русија планира да обустави допремање плина Европи током предстојеће зиме, а та изјава ће вероватно још појачати сукоб Москве и Запада.

Русија је обуставила допремање плина Украјини у јулу због размирица око његове цене, али је наставила да снабдева своје највеће тржиште – Европу.

„Стање у украјинском енергетском сектору је тешко. Знамо за руске планове о блокирању транзита плина чак и земљама ЕУ-а тоеком предстојеће зиме“, рекао је на састанку владе, не откривши одакле му та сазнања.

Прошле године је половина руског плина који се извозио у земље ЕУ-а пролазила преко Украјине.

Руски извозник плина Гаспром засад је одбио коментирати Јацењукову изјаву, а министарство енергетике није било доступно за коментар.

Украјински премијер је током дана и изјавио да Украјина очекује конкретну помоћ од западних колега и судбоносне одлуке на самиту НАТО-а у Велсу, који се одржава од 3. до 4. септембра.

Раније је директор информационог бироа НАТО-а у Русији Роберт Пшел изјавио да Северноатлантска алијанса планира да пружи политичку подршку Кијеву, али неће предузимати војне акције ради заштите Украјине.

ruski ministar energetike aleksandar novak ru

Министар енергетике: Русија ће испунити своје обавезе у испоруци гаса

Министар енергетике Русије Александар Новак назвао је дезинформацијама изјаве премијера Украјине Арсенија Јацењука према којима се РФ наводно спрема да на зиму обустави транзитне испоруке гаса у Европу.

Министар је изразио уверење да ће Русија уложити максималне напоре како би испунила уговорене обавезе према потрошачима „плавог горива“ у Европској унији, без обзира на политичку ситуацију у Украјини.

Раније је Јацењук изјавио да су му познати планови Русије, која наводно планира да на зиму у потпуности обустави транзит гаса у земље Европске уније.

(Танјуг, Глас Русије)