Прочитај ми чланак

ХЕРОЈ ЕГИПЋАНА : Председник Абдел Фатах ел-Сиси

0

abdel sisi

Египатски лидер Абдел Фатах ел-Сиси рођен је новембра 1954. године као друго од укупно осморо деце у породици која се традиционално бавила израдом намештаја украшеног арабеском. Одрастао је у Каиру, у четврти Гамалеја, срцу старог исламског Каира, на само десетину метара од џамије.

По причи његових рођака, околности у којима је одрастао Абдел Фатах учиниле су да постане скроман, пожртвован и побожан младић. Сваког дана, после школе, помагао је својој породици у продаји намештаја на базару Кхан ел-Кхалили, који туристи у великом броју посећују након обиласка пирамида.

sisi dete

Био је врло озбиљан, и једина забава била му је играње шаха и подизање тегова. Иако је његова породица била једна од најбогатијих, живели су скромно, уживајући велико поштовање Египћана. Породична традиција одржана је до данас, те породица ал-Сиси има три најбоља места на базару, на којима раде рођаци Абдел Фатаха.

Интересовање за политику дечака ал-Сисија било је одређено посетом тадашњег Председника Египта Гамала Абдел Насера, који се руковао са малим Абдел Фатахом, можда ни не слутећи да ће управо тај малишан једног дана имати исти задатак – да мудро и праведно управља Египтом. Абдел Фатах ел-Сиси остао је доследан Насеровој политици, а његов труд да оживи сећање на славног египатског лидера један је од битних фактора за освајање гласова апсолутне већине Египћана.

sisi naser

По завршетку основне школе, Абдел Фатах се окренуо војсци, где је брзо напредовао у пешадијским батаљонима али и био опажен као способан вођа. Војно знање надоградио је на британском колеџу Сурреy, у америчким војним школама и радећи као египатски војни аташе у Саудијској Арабији. Његови тренинзи у Западним земљама су резултат политике египатског председника Ансwара ел Садата који је тиме намеравао да се ослободи утицаја Совјетског Савеза и приближи Западу.

sisi plakatПоследњих година Мубаракове владавине, постављен је за шефа војне обавештајне службе а како је ал-Сиси био и официр за везу успео је да развије добре односе са свим политичким струјама у Египту. Доласком Муслиманског Братства на власт поверено му је место Министра одбране и војног снабдевања. Потребно је направити јасну разлику између искреног Муслимана какав је ал-Сиси и злочиначке организације какво је Муслиманско Братство. Муслиманско Братство сву логистичку и финансијску помоћ добија од Саудијске Арабјие и Катара, како би служило њиховим интересима.

Тако се Муслиманско Братство бори против сиријског народа и Башара ел-Асада, заједно са Ал Каидом уништава Либију и труди се да своје отровне пипке пружи на што више земаља Блиског истока и Северне Африке. Њихови поступци далеко су од религиозних и исправних, како се они труде то да прикажу.

Само пар година касније ал-Сиси успеће да свргне са власти Муслиманско Братство и крене у одлучно ослобађање Египта од овог радикалног исламистичког покрета. Терористичке ћелије Братства уништаване су брзо и успешно широм Египта, а Абдел Фатах постаје преко ноћи омражен међу Муслиманском Браћом. Чак 638 припадника Муслиманског Братства осуђено је на смрт, без права на помиловање, што је знатно утицало на то да Египат коначно постане мирније место, без константних претњи терористичким нападима. Ал-Сиси је дочекан од стране Египћана као суперхерој који је успео да спаси државу анархије, грађанског рата и деспотизма Муслиманске Браће.

sisi putinСа друге стране ал-Сиси добија подршку Путина. Када САД одлучи да приближи своје бродове Сирији, ал-Сиси забрањује њихов пролазак египатским територијалним водама. То све показује да је Сиси задржао своја политичка убеђења и да наставља Насеровим стопама. Један потез ал-Сисија посебно је одушевио комшије Либијце. На инаугурацији за Председника, према протоколу, требало је да сваки гост честита ал-Сисију победу на изборима, док се истовремено чује химна земље из које долази гост. Када је на ред дошао либијски представник, уместо нове либијске химне, пуштена је химна Џамахирије, химна Зелене Либије пре рата.

Сиси је познат по томе да ретко држи говоре, а када их и држи прича смирено, египатским колоквијалним језиком, који осваја масе више него било који вештачки спремљен говор са пуно жара којим се често служе модерни политичари. Својом невероватном харизмом, тврдоглавошћу и храброшћу да се супротстави целој машинерији Муслиманског Братства задобио је поштовање целог Египта.

(Србин.инфо –  Маја Орлић)