• Почетна
  • СВЕТ
  • Градоначелник: Проруске снаге ушле у Новоазовск, Украјинци беже
Прочитај ми чланак

Градоначелник: Проруске снаге ушле у Новоазовск, Украјинци беже

0

Tan2014-8-27_132419771_2_620x0

Градоначелник Новоазовска, кључног града на југоистоку Украјине, саопштио је да су проруске снаге успеле да уђу у град после тродневних сукоба и тешког гранатирања којем је био изложен.

У краткој телефонској изјави АП-у, градоначелник Новоазовска Олег Сидоркин је потврдио да су проруске снаге ушле у град.

Агенција наводи да се још не зна колико је тачно људи ушло у град.

Новоазовск је од стратешког значаја за обе стране, јер се налази на путу који иде из Русије ка главној украјинској луци Мариупољ, а западно води на Крим, који је прогласио отцепљење од Украјине.

Град је био под контролом владиних снага, а од данас се нашао на удару минобацача проруских снага, због чега је убрзо постало јасно да су започеле контраофанзиву.

Изнад града данас се вијорио густ црни дим, пошто су проруски активисти бацили на Новоазовск најмање 10 минобацачких граната.

Ово је први пут за протекла четири месеца да су се сукоби „преселили“ до југоисточног дела обале, а ова гранатирања појачала су бојазан да проруски активисти желе да преузму контролу над деловима земље који повезују Русију и Крим.

Агенција је подсетила да је јуче град био под непрекидним ударом граната и да је у тим нападима четворо људи рањено.

Иако су се синоћ у Минску састали руски и украјински председник, Владимир Путин и Петро Порошенко, који су разговарали о кризи на истоку Украјине нема индиција да је на помолу решење конфликта у којем је више од 2.000 људи изгубило живот.

Порошенко је после двочасовног разговора изјавио да је Путин прихватио принципе мировног плана на истоку Украјине.

Путин је рекао да је за план о обустави ватре одговоран Кијев.

„То није наша ствар“, рекао је руски председник о било каквом плану примирја и додао да је то „украјинска ствар“.

 

Tanjug