Прочитај ми чланак

УКР- РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 26.08.’14: Проруси у незадрживом налету! (Мапа)

0

Влада Доњецке Републике више не пристаје на федерализацију Украјине – саопштио је њен премијер Александар Захарченко.

„Федерализација нас не задовољава. Доњецку Републику интересује само осамостаљивање од Украјине. Новоросија не само да више не пристаје на федерализацију, него ни на очување данашње Украјине као такве.”

Захарченко је посебно указао да ДНР тренутно није спремна ни на примирје са Кијевом:

„Сада нисмо спремни ни да преговарамо. Чак и ако позив на преговоре дође из Минска, или убрзо по завршетку сусрета лидера Царинске уније са Петром Порошенком, то – поготово после тешког украјинског пораза на источном фронту – ниша неће променити. Наравно, буде ли то иницијатива из Минска – преговори ће започети и на њима ће бити договорено некакво примирје, али ће оно бити и крхко и неће бити право” – оценио је Захарченко.

ilovaisk ukrajina vojnici prorusi

ДНР милиција ослободила окружни центар Старобечево југо-источно од Доњецка

Према наводима штаба ДНР украјинске службе безбедности изгбуле су 19 људи, а преко 40 украјинских војника је рањено.

Такође, исти извор тврди, да су снаге народне молиције заробиле четири самоходне хаубице МСТА-С, магацин са доста муниције и уништили 12 оклопних борбених возила  украјинске армије.

ukrajina oficirska dokumenta _d

АРМИЈА ДНР СЕ ДОМОГЛА ДОСИЈЕА ВОЈНИКА И ОФИЦИРА УКРАЈИНСКЕ ЈЕДИНИЦЕ А-0224

У руке устаника доспела је тајна архива коју су приликом повлачења бацили команданти једне украјинске јединице, преноси телевизија „Русија 24”.

Међу документима су комплетни досијеи свих војника који учествују у борбеним дејствима и артиљеријским нападима на градове у Доњецкој области. Записани су циљеви и време напада, као и адресе и презимена блиских рођака војника који ратују на југоистоку Украјине.

Судећи по ознакама и печатима на листовима, у руке устаника су доспели комплетни спискови команданата и војника јединице А-0224, која је стационирана код Николајева. Губитак тајне службене архиве приликом повлачења је још један пример стања у којем се налази украјинска армија.

„На савести украјинске армије су масовни злочини против међународног права. Ова документа би могла бити основ и материјал за покретање кривичног поступка” —сматра војни експерт Игор Коротченко.

Устаници истичу да почињу да праве својеврсну базу података о свим учесницима „антитерористичке операције” у Донбасу. Пронађене фасцикле и свеске ће бити предате надлежним органима како би се допуниле оптужнице против ратних злочинаца, који ће кад-тад одговарати пред народним судом.

ukrajina zarobljeni vojnici206_n
ПРЕМИЈЕР ДНР ОПКОЉЕНИМ УКРАЈИНЦИМА: ПРЕДАЈТЕ СЕ!

Премијер и главно командујући санга ДНР Александар Захараченко поручио је војницима и официрима четири опкољене бригаде код Доњецка да се предају.

Он је навео да се у обручу проруских снага налазе 8. армијски корпус, 28, 30. и 93. механизована бригада као и 95. ваздушно-десантна бригада са батаљонима територијалне одбране (састављеним углавном од ултранационалиста и финансирани од тајкуна) „Ајдар“, „Донбас“, „Шахтјерск“, као и батаљони Националне гарде „Азов“, „Дњепр“ и друге јединице.

Захараченко је рекао и да је алтернатива предаји – уништење тих јединица.

Кликни на мапу да је увећаш

Кликни на мапу да је увећаш

СНБО УКРАЈИНЕ: НА ФРОНТУ ЈОШ ЈЕДНА БРИГАДА НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ

Савет за националну безбеднбост и одбрану Украјине саопштио је да је на источни фронт упућена још једна, потпуно нова, бригада Националне гарде која је са својом техником била представљена на паради за Дан независности, одржаној 24. августа у Кијеву.

Такође, саопштено је да ће украјинске војне санге преузети сву технику из складишта државног концерна „Укроборонпром“ и послаће је у зону специјалних опетација на истоку Украјине саопштила је Влада.

Сва борбена техника и наоружање која се производи у овом концерну биће предата Националној гарди и другим украјинским сангама које се боре на истоку земље.

ukrajina prorusi 5
ДНР: ПРОРУСКЕ СНАГЕ ПОВРАТИЛЕ КОНТРОЛУ НАД ВИСОРАВНИ САУР МОГИЛА

Како је саопштено из штаба проруских снaга Доњецке народне републике борци бригаде „Восток“ повратили су контролу над стратешком висоравни Саур Могила која се налази на истоку 80 км од Доњецка. Ова висораван је највиша тачка у целој Доњецкој области одакле моће да се контролише граница са Русијом, а повезује и Доњецку и Луганску област.

Изласком на врх овог брда и контролом његових падина, војска ДНР је у великој мери успоставила контролу над границом са РФ, као и растеретила своје снаге које су потребне на правцу ка Амросивки око које је блокирана крупна групација од око 5,000 војника под контролом Кијева. Такође, пошто је у питању углавном равничарски терен на том подручју, са благим узвишицама, са врха Саур Могиле се успешно може осматрати терен све до Азовског мора (цирка 100км ваздушне линије).

Током борби за Саур Могилу заплењена је одређена количина технике као и знатна количина стрељачког оружја и муниције.

 „НОВИ ФРОНТ“ НА ИСТОКУ ЗЕМЉЕ

Недалеко од руске границе и града Новоазовск у региону Доњецка данас су избили окршаји, а Украјина оптужује Москву да покушава да отвори „нови фронт“ на истоку земље.

На око 12 километара од руске границе, недалеко од Новоазовска, вије се густи дим, јавио је с лица места дописник агенције АФП, који је додао да становништво бежи из тог подручја у аутомобилима на којима је огормним словима написано „деца“ .

„Русија покушава да отвори нови фронт у оружаном конфликту“, наведено је на званичном твитер профилу кијевског већа за безбедност и одбрану.

И портпарол украјинске војске Андриј Лисенко рекао је да се Новоазовск нашао на удару јаке паљбе. Лисенко је додао да је у том граду запаљена болница. Обала поред Азовског мора у Доњецком региону била је мирна месецима.

marijuopolj

Војска Новорусије наставља наступање у правцу Маријупоља

Војска Новорусије наставља наступање у правцу Маријупоља. Непријатељ је протеран из насеља Гранитноје, Солнцево, Тељманово и Успенка, као и из предграђа Новоазовска.

Северно од Новоазовска извиђачка група Војске Новорусије је заробила начелника одељења пограничне службе Украјине “Новоазовск”, мајора О. И. Подољана и тројицу војника.

Током жестоких борби у околини Кутејникова (15 км јужно од Иловајска) потучена је 51. механизована бригада непријатеља. Уништено је до четири самоходна топа, две хаубице Д-30 и један оклопљени тегљач.

Стратешки важно узвишење Саур-Могила (југоисточно од Шахтјорска) око којег су два месеца вођене жестоке борбе, потпуно је очишћено од непријатеља.

На Луганском правцу било је сукоба у области насеља Георгијевка, Лутугино и Счастје.

Изненадним дејством чете Народне војске Новорусије у околини Александровке заробљено је 40 припадника 38. и 40. батаљона Територијалне одбране Националне гарде Украјине.

У околини Красне Таловке убијено је и рањено око 50 непријатељских војника.

Према обавештајним подацима, укупни губици непријатеља за претходна 24 сата износили су: пет тенкова, три борбена возила, 10-ак топова, 14 транспортних возила и око 80 мртвих и рањених.

Као и обично, непријтељ је током ноћи гађао стамбене четврти, нарочито у Харциску (ДНР) и Новосветловки (ЛНР).

 (Агенције, Итар тасс, Факти, Глас Русије, Доњецка Народна Република)