Прочитај ми чланак

МИНСК: После разговора у “четири ока“ са Путином Порошенко отишао без речи

0

minsk_putin porosenko 620x0

МИНСК, КИЈЕВ – Председник Русије Владимир Путин и председник Украјине Петро Порошенко руковали су се данас на почетку разговора у Минску, где се одржава састанак држава чланица евроазијске царинске уније (Русија, Белорусија и Казахстан), Украјине и представника ЕУ.

То је први сусрет двојице председника од јуна, а напетост је појачана између две земље пошто је данас Украјина обелоданила снимак заробљених руских војника у источној Украјини, пренела је агенција Ројтерс.

Порошенко је изјавио да данашње разговоре са Путином и највишим европским званичницима види као кључне за будућност Европе.

„О судбини света и Европе се одлучује на овом састанку у Минску. Тако ја то видим“, рекао је Порошенко после руковања са Путином, на почетку билатералног сусрета, пренела је агенција АФП.

Путин је изјавио да криза у Украјини не може да буде окончана помоћу додатне војне ескалације, нити одбацујући дијалог са представницима региона Украјине, где већину чине Руси.

Путин: Споразум Украјине са ЕУ – економско самоубиство

Он је на почетку разговора у Минску, где се одржава састанак држава чланица евроазијске царинске уније (Русија, Белорусија и Казахстан), Украјине и представника ЕУ, такође рекао да би у случају да Украјина ратификује Споразум о придруживању са ЕУ, та земља, али и Русија, имале велику економску штету.

Руска привреда би могла да претрпи штету од око 100 милијарди рубаља (2,77 милијарди долара), уколико европски производи, чији је увоз Русија забранила као одговор на санкције ЕУ, ипак доспеју у Русију преко Украјине, после потписивања Споразума о ЕУ, пренео је Ројтерс.

Званична Москва више је пута упозорила Кијев да би потписивање Споразума о придруживању са ЕУ представљало економско самоубиство. Путин је додао да ће, у случају да се то догоди, званична Москва увести економске контрамере. Поред тога, последице ће осетити и Белорусија и Казахстан, који поред Русије чине Царинску унију.

„Сектори индустрије и пољопривреде ће бити веома погођени, а осетиће се и негативне последице по економски раст и развој“, истакао је Путин.

Руски председник је на састанку са украјинским председником упозорио да ће транзиција Украјине на трговинске стандарде ЕУ коштати ту земљу 165 милијарди евра у наредних десет година.

Москва: Могућ билатерални састанак Путина са Порошенком

Кремљ је саопштио да би Путин могао да одржи билатерални састанак са Порошенком.

„Постоји много тема за разговор (између Путина и Порошенка)“, рекао је портпарол руског председника, Дмитриј Песков, који је додао да „(теме) укључују украјинску кризу и ужасну хуманитарну катастрофу на истоку земље као и неопходност успостављања примирја“.

Русија се залаже за јачање сарадње са ЕУ и за јединствену економску зону

Владимир Путин је изразио наду да су сви учесници данашњег сусрета присталице стратешког циља – стварања јединствене економске зоне од Лисабона до Владивостока.

Путин је нагласио да је спреман да преговара о било којим корисним за све стране варијантама.

Путин и Порошенко могли би да разговарају о „билатералним односима између Русије и Украјине“, укључујући и односе после потписивања споразума између Украјине и ЕУ, рекао је Песков.

Портпарол руског председника рекао је да је кључна тема састанка „односи између земаља царинске уније и Украјине, укључујући период после (украјинског) потписивања Споразума о придруживању ЕУ“.

Како је навео, биће речи и о хуманитарној ситуацији у источној Украјини.

„Не може се игнорисати катастрофална ситуација у источном региону Украјине, посебно у Доњецку и Луганску“, рекао је Песков.

Уколико дође до билатералних разговора то ће бити први такав сусрет између двојице лидера.

Последњи пут двојица лидера су се сусрела у Нормандији, 6. јуна, дан пре Порошенкове инаугурације на место председника.

Тада је сусрет трајао мање од 10 минута и у њему су учествовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон имаће у Минску одвојен сусрет са Порошенком ради разговора о украјинској кризи, рекла је портпарол Ештонове, Маја Коцијанчић, пренела је агенција Итар Тасс.

На састанку у Минску, ЕУ ће представљати поред Ештонове и комесар за трговину Карел де Гухт и комесар за енергетику Гинтер Етингер.

Лавров: Кијев да заустави ратне игре, мир само кроз дијалог

Мир у Украјини може бити постигнут националним дијалогом који би укључио све регионе, а услове не може да диктира „влада победника“, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, поручивши Кијеву да „обустави ратне игре“.

Порошенко тражи од „евроазијске тројке“ да подржи његов мировни план

Председник Украјине Петар Порошенко је замолио Русију, Белорусију и Казахстан да подрже његов план регулисања ситуације у Донбасу.
Он сматра да је његов предлог актуелан и једини инструмент за прекид крвопролића и обнову Донбаса после конфликта.
Порошенко каже да је циљ његовог плана постизање мира у источним регионима Украјине уз поштовање интереса становника тих области.
Важно је успоставити контролу на украјинским границама и ослободити све заробљенике, рекао је председник Украјине, који је спреман да преговара о свим варијантама мирног регулиња ситуације на истоку Украјине.

„Кључно је да Кијев обустави ратне игре и напусти илузију да дубока криза у Украјини може бити разрешена добијањем рата против сопственог народа“, рекао је Лавров за „Дејли телеграф“.

Лавров је оценио да је „нажалост, логика „добитник носи све“ покретач акција Кијева које су резултирале хиљадама жртава међу цивилима, стотинама хиљада избеглих и расељених, као и скоро потпуно уништеном инфраструктуром у многим градовима на истоку Украјине“.

Говорећи даље о хуманитарној катастрофи, Лавров је поновио да је од велике важности да се обезбеди неодложна хуманитарна помоћ за људе на југоистоку Украјине.

Први конвој руске помоћи био је спреман 17. августа, али се каснило пре свега због „тактике одуговлачења“ власти у Кијеву, нагласио је Лавров, пренела је Раша тудеј.

Лавров је рекао да је од 1. априла скоро 775.000 украјинских грађана прешло на руску територију, а 190.000 Украјинаца поднело захтев за избеглички статус у Русији.

Према његовим речима, хуманитарна ситуација у Доњецку и Луганску је катастрофална и даље се погоршава.

Више од 2.000 људи је погинуло, а 5.000 рањено, од којих много деце, навео је Лавров, пренела је агенција Итар-Тасс.

Коментаришући санкције Запада и контрамере Русије, Лавров је рекао да Москва не жели ескалацију, али да је спремна да учини све да заштити своје легитимне интересе, укључујући и оне које се односе на националну безбедност.

Лавров сматра да су санкције Запада контрапродуктивне и да су у супротности са принципима и нормама међународног права.

„Апсолутно је неприхватљиво разговарати са Русијом, или било ким другим, језиком ултиматума и принудних мера“, казао је Лавров, наводећи да је одговор Русије био избалансиран.

Лавров је поново одбацио као неосноване спекулације о уласку руских снага на украјинску територију, називајући то очигледним „делом медијског рата“.

„Масовни медији, нажалост, и даље шире гласине, изврнуте информације, па чак и потпуне лажи“, додао је Лавров.

Vladimir Putin, Petro Poroshenko, Alexander Lukashenko

Лукашенко: Тешки разговори

Минск — Председник Белорусије Александар Лукашенко каже да су лидери на сусрету у Минску сложни да је потребно деескалирати сукоб у Украјини, али да су разговори тешки.

Лукашенко је за сутра најавио могућност одржавања сусрета Контакт-групе за решавање кризе у Украјини.

„Сви желимо напредак“, рекао је Лукашенко, истичући да је већ данашњи сусрет у главном граду Белорусије „несумњиво напредак“, пренео је Ројтерс.

„Разговори су били тешки. Позиције страна се разликују, понекад фундаментално“, казао је он.

Лукашенко је, како преноси РИА Новости, рекао да би сусрет Русија-Украјина-ОЕБС о решавању ситуације у Доњецком басену могао бити одржан сутра.

„Што се тиче мирног решавања ситуације у Украјини, сви су подржали предлог председника Украјине Петра Порошенка да Минск буде уобичајен терен за сусрете Контакт-групе Украјина-Русија-ОЕБС. Предложено је да се група окупи у кратком року. Порошенко инсистира да тај сусрет буде већ сутра“, рекао је белоруски председник на прес конференцији после сусрета лидера Украјине, Царинске уније и представника Европске уније.

Лукашенко је рекао да ће руски председник Владимир Путин и Порошенко обавестити новинаре о резултатима њиховог сусрета „очи у очи“ у Минску.

ALEKSANDAR NOVAK GINTER ETINGERj
Русија, Украјина и ЕУ ће наставити преговоре о гасу

Русија, Украјина и ЕУ су се договорили да наставе преговоре о гасу, изјавио је новинарима у Минску руски министар енергетике Александар Новак.

Трилатералне консултације су трајале од априла до средине јуна, али нису уродиле плодом. Кијев је инсистирао на великом смањењу цене за руски гас, одбијајући да подмирује дугове који су тада достигли 4,5 милијарди долара. Русија је предлагала попуст на који украјинска страна није пристала.

Москва је изјавила да је спремна да настави преговоре пошто Кијев подмири дугове. Гаспром је 16. јуна увео авансно плаћање.

29. августа у Москви ће се састати министар Александар Новак и еврокомесар за енергетику Гинтер Етингер.

ПОРОШЕНКО ОТИШАО БЕЗ ИЗЈАВЕ

Око 23 сата завршен је први билатерални сусрет између председника Русије и Украјине, Владимира Путина и Петра Порошенка, чији се детаљи за сада не објављују, јавиле су руске агенције. Разговор „очи у очи“, који је трајао приближно два сата, завршен је, рекао је Путинов прес секретар Дмитриј Песков, не кометаришући резултате састанка, навела је РИА Новости.

samit-minsk-porosenko putin lukasenko

Агенције извештавају да је Порошенко заједно са члановима украјинске делегације напустио Палату независности у Минску и да се, упркос очекивању новинара, није обратио.

Итар-Тас с наводи да се Порошенко упутио ка амбасади Украјине у Миску и да се претпоставља да би тамо могао да се обрати украјинским медијима. РИА Новости, позивајући се на извор у украјинској делегацији, наводи да Порошенко планира да се сретне са представницима ЕУ у украјинској амбасади у Минску.

Не прецизира се са ким би украјински председник могао да се сретне, а агенција наводи да се сада у Минску налазе висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, потпредседник Европске комисије за енергетику Гинтер Етингер и комесар за трговину Карел де Гухт.

Украјинској ИЦТВ шеф украјинске дипломатије Павел Климкин изјавио је да су Порошенко и Путин разговарали о имплементацији споразума Украјине и ЕУ о придруживању, да је дискусија „била врло сложена, али занимљива“, пренео је Укринформ.

(Танјуг, Глас Русије)