Прочитај ми чланак

ЗОРАН БАБИЋ, (шеф п.г. СНС-а): Ако се не извини, посланик остаје без три плате

0

POSLANICI POLAZU ZAKLETVU

Пре него што буде усвојен на јесењем заседању скупштине, етички кодекс чека на мишљење Европске комисије.

Посланици који прекрше правила лепог понашања, а не буду хтели јавно да се извине, мораће да плате казну у висини три своје плате што је око 225.000 динара, ово је једна од одредаба етичког кодекса, који је недавно завршила радна група Народне скупштине, а који би требало да буде усвојен на редовном јесењем заседању парламента до краја године.

Зоран Бабић, шеф посланичке групе СНС-а, као и радне групе за израду кодекса, каже за „Политику”, да су предлог подржали и власт и опозиција и да би он могао одмах да уђе у скупштинску процедуру, али да желе да чују и шта о њему мисле у Европском парламенту.

Етички кодекс је интерни документ нашег парламента, зашто га шаљете у Брисел. Да им се додворимо?

Нема разлога да се на овај гест гледа као на полтронизам. Предлог кодекса смо урадили по угледу на оне који постоје у неким европским државама, попут Пољске, на пример, па желимо да чујемо мишљење ЕК. Уколико би он добио, да тако кажем, позитивну оцену, чини ми се да би био лакше усвојен у парламенту.

Зар се нису сви у радној групи сложили око решења?

Јесу, али има посланика и у власти и у опозицији, којима се ово баш и не свиђа.

 

ЗОРАН БАБИЋ, шеф посланичке групе СНС-а

ЗОРАН БАБИЋ, шеф посланичке групе СНС-а

Шта је то што ће бити санкционисано по новим правилима?

Посланици ће морати да воде рачуна како се понашају и ван парламента и у њему. Сада ће, на пример, посланик који има власнички удео у некој фирми, или га има неко из његове уже породице, морати другачије да се понаша када буде доношен неки закон, који ће бити у интересу те фирме.

Он ће, морати, или да се уздржи од гласања за такав закон, а, уколико учествује у гласању, јавност мора бити обавештена да он има директан интерес од тога. У оваквом случају, посланик мора да обавести Народну скупштину, њеног председника и јавност. То до сада нисмо имали, а за ових 24-25 година било је случајева да су доношени закони за које је неко био лично заинтересован, а да то јавност није знала.

Има ли још новина?

Пословник о раду санкционише говор мржње у парламенту, а по кодексу ће то бити кажњиво и ако се језик мржње користи ван парламента. Прецизирали смо и шта се може унети у салу за заседање, а да се не вређа достојанство парламента. Дозвољене су, на пример, значке и оловке са страначким обележјима, али не могу да се уносе транспаренти, који су уперени против некога, или се неко, или нешто велича…

Посланици неће моћи, на пример, да уђу у салу у мајицама са ликом свог страначког лидера и порукама подршке за њега, као што су радили радикали?

Не, не може се више тако у салу…

Шта ће да се догоди, ако неко, ипак, крене тако обучен, обезбеђење ће му забранити?

Не може обезбеђење да му забрани улазак, то би било ометање, угрожавање права посланика да ради свој посао. Реаговаће етички савет и он ће изрећи казну.

Какве су казне предвиђене?

Посланик за кршење правила може да буде кажњен нејавном и јавном опоменом, а може да се од њега захтева јавно извињење. Уколико неко одбије да се јавно извини, биће кажњен са три основне месечне плате, што је око 225.000 динара.

Ко све може да „тужи” посланика етичком савету?

Размишљали смо о томе да што шири круг људи може да уложи притужбу на понашање посланика, али смо одустали од идеје да етичком савету може да се обрати сваки грађанин, јер би онда он био затрпан таквим дописима, с обзиром на наше нарави. Грађани могу своје замерке да напишу и да их пошаљу било ком посланику, а он ће, проценити да ли ту „тужбу” треба да разматра етички савет. Знате, какви смо ми, неко ће се жалити и ако му посланик на улици није рекао добар дан, или му се није насмешио, а биће сигурно и озбиљних примедаба. Те озбиљне примедбе стићи ће до етичког савета и он ће их озбиљно размотрити и казнити онога ко је прекршио правила.

Много се очекује од етичког савета, а то су само људи, при том и чланови различитих партија?

Јесте, али тражићемо оне који имају богато парламентарно искуство, који за то време нису изазивали, нити учествовали у инцидентима, који су стрпљиви, толерантни… Речју, бираћемо људе, који уживају поштовање и код власти и код опозиције. Ево, на пример, такви су Момо Чолаковић (ПУПС) и Мехо Омеровић (СДПС), има још таквих.

Ви нисте кандидат?

Не, никако. Ни ја, ни они с којима морам да се „боксујем” на свакој седници (смех).

Етички савет ће имати пет чланова

Етички савет има велика овлашћења, ко ће га чинити и како се бира?

Савет ће имати пет чланова. Према првобитном предлогу, било је предвиђено да у етичком савету од пет чланова обавезно један мора бити из опозиције. Ја сам предложио, а сви остали су прихватили, да етички савет осликава парламент, па ће, тако, у зависности од односа снага у парламенту у њему бити некад један, а некада и два представника опозиције. У садашњој ситуацији, опозиција ће имати једног представника, али кад већина у парламенту не прелази 126, онда ће их бити два.

Шта се дешава када се „суди” посланику, чија странка нема представника у етичком савету?

Кад се разматра такав случај, онда се на седницу савета позива шеф посланичке групе, којој посланик припада, или неко кога шеф овласти. У сваком случају „оптужени” ће имати некога ко ће га заступати и бранити његове интересе пред саветом.