Прочитај ми чланак

КОСМЕТ: И Балистички покрет може на изборе?

0

balisti

Балистички покрет – Национални фронт Косова – 1939, ускоро би могао да се озваничи и учествује на изборима, тврде франкфуртске Вести.

Овај лист додаје да је Централна изборна комисија Косова (ЦИК) на путу да одобри деловање странци чији назив многи везују за сарадњу са фашистима у Другом светском рату и памте по стравичним злочинима над Србима и другим неалбанцима.

Партија почива на идеји Мидхата Фрашерија, познатог заговорника стварања велике Албаније и у чијем програму јасно стоји да је „сврха уједињење свих албанских територија у једну државу“ и подвлачи да „Национални фронт неће правити никакве уступке мањинама на рачун националних интереса“.

За регистрацију балистичке партије, како пише лист, гласало је чак седам од осам присутних чланова косовске ЦИК.Против је био само члан те комисије из редова Срба Ненад Рикало, који каже да је у том тренутку од његовог гласа зависио кворум, али да то тако неће бити наредни пут.

„Остао сам запањен кад је на дневни ред стављено на гласање регистрација ове политичке странке и кад је седморо чланова дало свој глас. Замислите да негде у Европи данас нека неонацистичка партија затражи да се региструје и да сви или огромна већина чланова изборне комисије гласа за регистрацију такве странке. Испао би скандал невиђених размера. На Косову изгледа није проблем у појединцима и групама, читаво друштво захтева преиспитивање различитих норми понашања. Ово је само један пример када су декларативно за вредности ЕУ, а ментално се нису померили из периода Другог светског рата“, каже за „Вести“ Рикало.

За регистрацију странке, која сваког Србина на Косову називом подсећа на профашистички покрет балиста, су гласали и они који су су са Србима били у Влади Косова, али и они који им увелико нуде куле и градове како би са њима формирали нову власт.

За партију балиста, чији је председник Ахмент Мулићи, били су представник ПДК Хашима Тачија, затим ЛДК Исе Мустафе, Самоопредељења Аљбина Куртија, представник турске, бошњачке и ашкалијске заједнице.

Национални фронт 1939 је на одлуку од 22. јула уложио приговор, да би потом 6. августа Канцеларија за регистрацију и сертификацију политичких партија ЦИК-а препоручила да се одобри званичан рад тој странци уз образложење да „у року од седам дана нису добили притужбе у вези са захтевом за регистрацију ове политичке иницијативе“. Одлука о дозволи за регистрацију је већ спремна, чека се само наредна седница ЦИК-а.

„Успео сам само привремено да спречим регистрацију ове странке. Сада је њихов предмет на Панелу за жалбе који ће, ако прихвати аргументе поменуте партије, поново доћи на гласање у ЦИК. Тада нећу имати више инструмената да то спречим. Једино притисак јавности и међународне заједнице може да буде одлучујући фактор како би се нежељена ситуација заиста и догодила“, рекао је Рикало.

Поводом регистрације ове странке, „Вести“ су се обратиле амбасадама САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Канцеларије ЕУ у Приштини, између осталих, и питањем да ли регистровање балистичке странке виде као подстрекивање неонацизма.

„Амбасада САД подржава једнакост за све људе на Косову и одбацује дискриминацију било које врсте мањина, жена, ЛГБТ особа или било које друге групе“, казао је, избегавајући конкретан одговор, Филип Друри, портпарол амбасаде САД у Приштини.

У Канцеларији ЕУ на Косову кажу да неће коментарисати унутрашњи политички развој Косова, али додају да је „јасно да би одговорне институције требало да воде рачуна да све њихове акције буду у складу с постојећим законима и Уставом“.

„Поштовање вредности на којима је изграђена Европска унија је важно за пут Косова ка европским интеграцијама“, понављају општа места у Канцеларији ЕУ.

Ненад Рикало подвлачи да је невероватно да постоје људи који ментално живе у периоду од пре више од 70 година.

„То је индикатор који би требало да узнемири друштво у целини, да постоје појединци и групе који промовишу неонацизам у времену када тврдимо да је европска перспектива једино што житељи на Косову и Метохији желе и чему теже. Није да не постоје овакве групе широм Европе, али су оне углавном минорне и безначајног утицаја“, указао је Рикало.

Програм, статут и сви формурали за регистрацију балистичке странке, члановима ЦИК-а су достављени само на албанском језику. На сајту ЦИК-а на српском нема ни речи о овом случају.

„Законска обавеза Канцеларије за регистрацију политичких партија у ЦИК-у била је да ми достави превод свих докумената који је поменути политички субјект приложио. И после мог инсистирања на седници да ми се достави превод, ја га још немам. Из скромног познавања албанског језика успео сам да закључим о каквој се заправо странци ради“, каже Рикало.

Централна изборна комисија у Приштини очигледно има двоструке стандарде. Пре четири месеца је одбила захтев за регистрацију Јединствене уније Горанаца с образложењем да скраћеница ЈУГ „провоцира и није у складу са косовским уставом“.

Тада је председница ЦИК-а Ваљдете Дака казала да је ЈУГ „много асоцира на Југославију“.

(Танјуг)