Прочитај ми чланак

„Ми на истоку Украјине бранимо и Никшић, Цетиње и Подгорицу“

0

ukrajina-protesti

Став појединих црногорских политичара, који су против санкција Русији, је резултат неразумевања да Украјинци данас на истоку своје земље бране не само своју слободу и будућност, већ и безбедност целе Европе, укључујући Никшић и Цетиње, Подгорицу и Плав, каже за “Вијести“ Владимир Цибуљник, отправник послова амбасаде Украјине у Црној Гори.

На питање ко је крив за кризу у Украјини, каже да „би било коректније причати о борби украјинског народа за слободу и будућност, која ће се завршити нашом побједом“.

– Као последица ‘Револуције достојанства’, када су почетком 2014. Украјинци свргнули злочиначки режим Јануковичеве породице и почели да стварају нову Украјину, ‘очишћену’ од претходне владе, наш северни ‘словенски брат – сусјед’ напао нас је ‘с леђа’, неочекивано и подло. ‘Самопречишћавање’ је смртно опасно за Владимира Путина и све оне који желе да нас врате у прошлост ‘руског мира’ – рекао је Цибуљник.

Путинов „хуманитарни конвој“ је врхунац грешности – прво убија људе и уништава њихове домове, а онда им шаље некакве „конвоје“ (који подсјећа на терминологију из 1937, вријме масовне репресије у СССР-у, када су „конвоји“ цивила ишли у таборе). А половина тих возила била полупразна. Интересантно, зашто?

На питање да ли је Путин изашао као победник када је освојио Крим, Цибуљник је одговорио:

“Безусловно, Путин није победник. Он је и сам почео да схвата и зато се као злочинац окружен полицијом укључује у нове, крвавије злочине. Уништени малезијски авион са скоро 300 путника је прави доказ тога. И у самој Русији све више људи разуме да је агресија против Украјине погубна за Русију и све више њених поштених грађана, који подржавају нашу борбу по цену своје слободе и подижу заставу Украјине у центру Москве.”

– Украјинска војска не користи ракетне и артиљеријске системе, авијацију и пламенобацаче против цивила и у градовима, за разлику од сепаратиста. Управо руски војници извршавају Путинове препоруке – ”постављамо жене и децу испред, а иза њих ће бити наша војска“ – рекао је Цибуљник за подгоричке „Вијести“.

(Блиц)