Прочитај ми чланак

„МАЛИ” СПОРТОВИ – ВЕЛИКИ УСПЕСИ: Без афера, уз мало медијске пажње, до много успеха

0

ivana-spanovic

Буџети Фудбалског савеза Србије (ФСС) и два наша највећа фудбалска клуба, Црвене звезде и Партизана, у претходних неколико година били су приближно исти. Кретали су се, углавном, око 10 милиона евра годишње. А знамо како наша репрезентација и та два тима пролазе на међународној сцени. С друге стране, сведоци смо процвата неких спортова које по навици називамо „малим” – где се „врте” стотине хиљаде динара – а по свему што показују последњих година пре ће бити да су они „велики” а да су ови други „мали”.

Професионални спорт је увек занимљивији јавности (зато је и професионалан, јер за њега су сви спремни да плате) и зато један светски дебакл у фудбалу или кошарци заврти већу енергију (каква год била) међу љубитељима спорта него медаља у неком аматерском спорту.

Међутим, у последње време дешава се нешто доскора незамисливо, да неки веслачи, кајакаши, пливачи, атлетичари и други јунаци „малих” спортова, освајају срца домаће јавности. И изгледа да је, рецимо, један Велимир Стјепановић чак и у схватању неког загриженог фудбалофила (више кладионичара него познаваца самог спорта) достигао статус једног Немање Видића (тенис и Новака Ђоковића не помињемо, јер је он ван сваке конкуренције, а тенис високо професионални индивидуални спорт).

Татјана Јелача, рецимо, никада није штрајковала, сестре Молдован немају менаџере које им узимају проценат, Чаба Силађи никада није наместио ниједну своју трку, Александру Каракашевићу никада неки навијач није опалио шамар… Сви они не хају кад уличарска свађа водећих људи Звезде и Партизана поједе сав простор у медијима а они заврше у антрфилеима. Они живе за велика такмичења, на којима се Србија слави уз њихове подвиге, а они коначно добијају парче своје славе које су итекако заслужили…

Само од почетка лета освојено је 11 медаља у појединачним олимпијским спортовима…

(Политика)