Прочитај ми чланак

УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 22.08.’14: Харковски партизани уништили конвој УКР војске

0

ukrajina ratni izvestaj gr

Савет националне безбедности и одбране Украјине саопштио је да су устаници у Луганску оборили украјински хеликоптер Ми-24.

„Нисмо ништа саопштили о овоме јуче, како бисмо спровели операцију и пребацили тела пилота на нашу територију“, рекао је портпарол СНБО Андреј Лисенко на брифингу у петак.

ukrajina vojnici 300

Герилци Харковске Републике уништили конвој украјинске армије са ракетним бацачима

У Харковској области партизански одреди напали су конвој украјинске армије који се кретао у правцу железничке станице Лозоваја. У колони су били вишецевни ракетни бацачи „Град” и возила с муницијом.  Партизани су успели да преотму технику и искористе је против украјинских војника.

Они су напали и логор украјинске војске у којем се изводила обука војника ради слања у Донбас. Ово је саопштила агенција Anna-news. У логору је забележено више од десет пожара изазваних детонирањем муниције у привременим складиштима.

Бацаче „Град” и неискоришћену муницију партизани су – кад је све било готово – уништили.

Ово није први случај успешног напада харковских партизана.

Дана 16. августа партизани Харковске Народне Републике уништили су самоходну хаубицу vz.77 „Дана“ и џип с пољским најамницима који су се кретали ка граду Изјум.  Партизани су 11. августа код Харкова уништили конвој који је возио муницију за 1. посебну тенковску бригаду Оружаних снага Украјине.

У Мариупољу – граду на обали Азовског мора који контролише хунта – тамошњи герилци су из противтенковског оружја уништили украјинско оклопно возило и том приликом убили Американца, ветерана 3. ренџерског батаљона. Плаћеник из САД је стигао у центар за обуку регрута код Мариупоља као инструктор. Име убијеног „ренџера” није саопштено.

Претходно је – на крају треће седнице парламента Новоросије – његов председник Олег Царјов позвао грађане Украјине на револуцију.

„Грађани Украјине! Пробудите се и погледајте истини у очи — нас су гурнули у братоубилачки рат кијевски политичари који су нацизам учинили својом идеологијом… Започните револуцију, па се прикључите нашој држави”.

Ukraine

Три града под проруском контролом

Доњецк — Проруске снаге су заузеле три града у источној Украјини, објавила је агенција Новорусија њуз на свом сајту.

Војска Доњецке Народне Републике је саопштила да су у четвртак настављене уличне борбе у Иловајску.

Батаљони Днипро, Азов и Донбас украјинске војске покушали су да нападну и поврате овај град, али нису успели, а Итар-Тас преноси да се у предграђу Дњепропетровска и Славјанска граде утврђења и копају ровови.

Украјинска војска свакодневно гранатира Луганск у југоисточној Украјини где су пре три недеље прекинуте комуникацијске везе, као и снабдевање струјом и водом, саопштила је скупштина тог града.

У најновијем гранатирању тешко је оштећен стадион Авангард.

„Становници града не примају плате, социјалну помоћ и пензије. Мада још има основних прехрамбених намирница, испред камиона у којима се продају хлеб и млеко су редови“, саопштила је градска скупштина.

Због прекида у снабдевању водом и несташице бензина, град има проблем са одношењем смећа, па постоји бојазан од ширења инфекција по великој летњој врућини.

Вучне хаубице 2А65 „Мста-Б“ у кал 152мм


БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ
– РАТНИ ИЗВЕШТАЈ:

Јединице 25 ВДБ УКР војске су претрпеле осетне губитке када их је пре неки дан, у рејону насељеног пункта Комунар, „поклопила“ артиљерија ДНР.

Том приликом је погинуло 12 падобранаца док их је више од 50 теже или лакше рањено. Сви погинули су припадици Другог батаљона ове бригаде.

Такође неколико јединица из ове бригаде, јачине чете, је на појединим местима опкољено и изоловано од осталих јединица УКР војске.
Ова бригада је почетком овог месеца имала озбиљне губитке покушавајући да заузме Шахтјорск, где је у сламању жилавог отпора снага ДНР изгубила 21-ог падобранца.

Иначе у редовима бораца ДНР и ЛНР су примећена нова артиљеријска средства. Ради се о вучним хаубицама 2А65 „Мста-Б“ у кал 152мм.

UKRAJINA VOJNIK _n
Украјинци поново разбијени поред границе, заробљени им мајор, потпуковик и пуковник

Народна војска Новоросије успешно је напала колону украјинске амрије поред граничног прелаза Красниј октобар – наспрам руског прелаза Дијаково.

Украјинци су изгубили много ратне технике, а артиљерци снага Новоросије предложени су да буду одликовани Крстом Светог Ђорђа (Георгија).

Министар одбране Доњецке Републике – Владимир Кононов – истовремено је објавио: да су његови потчињени преузели контролу над насељима Петровскоје и Мануиловка која се налазе поред града Сњежноје.

Посебно је нагласио да су том приликом – поред десет украјинских војника – била заробљена и три официра: мајор, потпуковик и пуковник.

Кононов је указао да ће сви заробљени бити проверени: да ли су учествовали у злочинима портив грађана Новоросије. Сви, додао је, за које се утврди да нису – биће замењени за заробљене борце армије ДНР или ослобођени.

Кононов је нагласио да армија Доњецке Републике није дигла руке од стратешки важног брда Саур-Могила око којег борбе трају већ неколико недеља.

Гранатирање Доњецка

НСП РФ: Кијев планира да комплетно очисти Доњецк и Луганск до 24. августа

Министарство спољних послова РФ саопшило је да украјинске власти циљано одлажу почетак испоруке хуманитарне помоћи Донбасу и планирају да до Дана независности 24. августа очисте Доњецк и Луганск, саопштено је на сајту министарства.

Украјинске војне снаге интензивирале су у последње време нападе на Луганск и Доњецк. У нападима на стамбене четврти и друге цивилне објекте применили су авијацију и тешку оклопну технику.

Дипломатски ресор, такође, наглашава да је Москва донела одговарајућу одлуку да покрене конвој са хуманитарном помоћи у правцу Луганска и позвао на уздржавање од покушаја осујећења мисије.

(Глас русије, Борбени ефективи, Агенције, Факти)