• Почетна
  • СПОРТ
  • СРПСКА КОШАРКА: Србија се мучила са Новим Зеландом (Ток меча)
Прочитај ми чланак

СРПСКА КОШАРКА: Србија се мучила са Новим Зеландом (Ток меча)

0

srbija kosarka reprezentacija

У претпоследњој провери пред одлазак на Светски Куп у Шпанију, репрезентација Србије је у Вршцу савладала селекцију Новог Зеланда која је свих 40 минута пружала веома снажан отпор.

Пред више од 4.000 навијача у дворани „Миленијум“ изабраници селектора Александра Ђорђевића имали су тежак испит против атипичне, веома брзе и борбене екипе коју тренира наш стручњак Ненад Вучинић. Дуго су се мучили наши најбољи кошаркаши да пронађу прави одговор на необичну игру Новозеланђана, али чим су бар приближно заиграли у одбрани као у досадашњим припремним утакмицама успели су у самом финишу да дођу до новог тријумфа: Србија – Нови Зеланд 83:79 (24:22, 18:23, 19:15, 22:19). Далеко више од нове победе Стручни штаб може да радује чињеница да су опоравили од повреда и поново били у саставу капитен Ненад Крстић и његов заменик Милош Теодосић.

САСТАВ ТИМОВА

СРБИЈА: Теодосић 6, Мицов 6, Богдановић 16, Бјелица 8, Марковић, Калинић, Крстић 5, Радуљица 21, Катић 7, Штимац, Симоновић 5, Митровић 4,
Бирчевић 4, Јовић 1.

НОВИ ЗЕЛАНД: Пени 12, Барлет 13 Тејт, Вукона 12, Кени, К. Вебстер 18, Ентони 2, Фоту 6, Френк 9, Ло 3, Т. Вебстер 4

Атипична и веома борбена селекција Новог Зеланда успела је да на самом почетку преко капитена Мика Вукона да изненади наше кошаркаше и поведе са 9:3. Међутим, брзо су се изабраници селектора Ђорђевића консолидовали и успоставили жељени ритам игре. Разиграли су се Немања Бјелица и Мирослав Радуљица, до изражаја су убрзо дошли Лука Митровић и Рашко Катић, а тројком Марка Симоновића, Србија је преокренула резултат у финишу прве четвртине – 21:16.

Упорни Новозеланђани су искористили пад у игри нашег тима у наставку сусрета, прецизним шутевима из даљине пре свега Корија Вебстера као и брзим акцијама успели поново да пређу у вођство – 30:35 (14. минут). До краја првог полувремена заиграли су наши најбољи кошаркаши течније и организованије у нападу, али због пропуста у дефанзиви ривал је имао минималну предност после 20 минута игре – 42:45.

У прва четири минута игре у трећем периоду Богдан Богдановић постигао је две везане тројке, што је Србији после прецизног шута са дистанце Владимира Мицова донело изједначење – 50:50. Одолевали су Новозеланђани све до почетка последње четвртине, кад је опорављени Милош Теодосић погодио два пута иза линије 6,75 и донео вођство нашој репрезентацији – 66:63. До краја утакмице Србија је форсирала игру испод самог коша где су капитен Крстић и Мирослав Радуљица често били фаулирани, али су поенима са линије слободних бацања одржавали предност.

Покушао је ривал у самом финишу да пресингом и прекршајима да дође до продужетка, али су наши кошаркаши сувише добро на овој утакмици шутирали слободна бацања (24-26) да би угрозили победу – 83:79.

(KSS)