Прочитај ми чланак

ОДГОВОР НА ДЕМАРШ Послушаћемо ЕУ и нећемо подстицати српски извоз у Русију

0

vucic-02_ff

Србија ће поштовати вољу Европске уније и неће давати субвенције за извоз својих производа у Русију, али Руској федерацији неће уводити санкције, поручио је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре.

– Пре два дана у Обреновцу ми је уручен један мемоар од стране Оскара Бенедикта, у којем се Влада Србије обавештава да би било неопходно да се уздржимо од мере да подржимо трговинске активности, поготово да уводимо

Србија неће бити гладна

Вучић је рекао да ће ова влада постицати „рад од 365 дана“.

– Наравно да има сиромашних, има их свуда. Али Србија неће остати без хране – рекао је Вучић.

извозне подстицаје, кредите и гаранације, или да користимо трговинске компаније како бисмо проширили српски удео на руском тржишту, замењујући извоз земаља ЕУ – рекао је Вучић на конференцији.

Он је навео да ЕУ сматра да је коришћење таквих оруђа нефер и непријатељско понашање, као и да би се то сматрало другачијим од понашања ЕУ које је усмерено на стабилизацију прилика у Украјини.

Вучић је рекао да иако поштује вољу ЕУ, неће уводити санкције Русији. Додао је да је стратешки циљ ове земље улазак у ЕУ.

– Понашаћемо се у складу са препорукама, али нисмо и нећемо уводити санкције Русији – рекао је Вучић и додао да је Унија већи трговински партнер нашој земљи него Русија.

„Очекујемо да ЕУ одржžи обећање“

Премијер Србије изјавио је да очекује да Европска унија одржи своје обећање и да се до краја године отворе поглавља 32 и 35 у преговорима са Унијом и подвукао да је Унија највећи партнер Србије.

– Док сам на челу владе постоваћемо тудје интересе, али бринућемо своје бриге. Србија води рачуна о интересима градјана, не вредја никога, поштује све. Србија је на путу европских интеграција али оцекујемо да ЕУ одржи обећање и да пре краја године отворимо поглавља 32 и 35 – рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

– Србија нема везе са сукобима у Украјини – рекао је Вучић, и додао да је Србији доста сопствених сукоба.

– Нисам разумео једну реч. Солидарност са члановима ЕУ. Нико нас није питао када су уводили санкције Русији. Ни када су уведене контрасанкције. Ми, које нико ништа и није питао, који смо гледали „у се и у своје кљусе“, бринули о својој дружави и народу, да будемо криви и једнима и другима – рекао је Вучић и додао да је изгледа највећи проблем што Србија води рачуна о себи.

Он је поручио извозницима да се не „играју“ и не препакују производе из ЕУ како би их извезли на руско тржиште.

– Немојте да се играте да мислите да можете нешто да препакујете и да варате Русију и ЕУ. То нека нико не мисли да радимо. Ми своју производњу и извоз нећемо да заустављамо, а да ли ћемо нове субвенције да уводимо, нећемо. Нама је највећи партнер ЕУ – поручио је Вучић.

Он је казао и да Србија када је почео сукоб у Украјини није извезла ниједан авион, брод нити тенк.

– Бродове и авионе немамо, тенкове имао па не продајемо. Никоме нисмо продали – казао је Вучић.

„Све зависи од нас и нашег рада“

– Ми судбину држимо у својим рукама. Србију видим као успешну и модерну земљу. Већ 2016. видим Србију у Европи као земљу са највећим привредним растом – рекао је премијер.

Вучић је нагласио да Србија мора да производи да би напредовала.

– Да ли Србија може да добије то нема веза са Русијом или ЕУ, то има везе са нама. Хоће ли Матијевић, Мишковић, Костић, обичан сељак да повећа матично стадо, број свиња крава, то зависи од нас. Да ли смо вредни, или не – навео је Вучић..

(Блиц)