Прочитај ми чланак

Милогорци отимају српске цркве и манастире

0

mitropolija crnogorska

Најновије саопштење из невладине организације „Црногорске православне цркве“ је само још један у низу покушаја ове групе грађана да се на нелегалан и нелегитиман начин докопају храмова, чији је власник Митрополија црногорско-приморска – каже др Будимир Алексић, професор на Богословском факултету на Цетињу.

Алексић наглашава да „проблем не постоји“. Црногорска полиција је прекјуче, на Преображење, забранила свештенству Митрополије црногорско-приморске да у свом храму, црквици Преображења Господњег на Ивановим коритима, служи празничну литургију, јер „право“ на тај верски чин у истом храму полаже и ЦПЦ.

– Ствар је веома једноставна. Уколико та група грађана сматра да јој припадају храмови који су у власништву Митрополије, постоје судови, домаћи и међународни – каже Алексић. – Уколико поседују доказе да је имовина њихова, верујем да ће је добити. У супротном, црногорске институције су дужне да штите власничка права сваког црногорског грађанина, верске заједнице, или привредног друштва. У свету је власништво светиња, а у Црној Гори, ни власништво, ни светиња нису свети – каже Алексић.

Он оцењује да је у „сукобу“ МПЦ и „ЦПЦ“, главни актер, у ствари, држава.

– Црногорска држава, односно власт, води кампању против Митрополије како би је ставила под своју контролу, као што је учињено са свим институцијама, судовима, тужилаштвима, Универзитетом. Свесни су огромног поверења грађана и утицаја који Митрополија има, и то покушавају да упрегну у своје политичке циљеве – каже Алексић.

ЦПЦ: ШТИТИЋЕМО СЕ САМИ

„Црногорска православна црква“ затражила је јуче од власти да је заштити од насиља Српске православне цркве у Црној Гори, а не да, како су саопштили, штити њену рушилачку мисију.

– Молимо црногорску власт да нас заштити од насиља СПЦ у Црној Гори, а не да штити узурпаторску и окупаторску СПЦ и њену рушилачку мисију. Уколико нас наша власт у нашој сувереној и међународно признатој држави не заштити, за чију смо слободу и суверенитет дали велики допринос, бићемо принуђени да се заштитимо сами – казао је Мираш Дедејић.

(Вечерње новости)