• Почетна
  • СВЕТ
  • Кетрин Ештон: Русија нарушила границу Украјине, где вам је одобрење Кијева?!
Прочитај ми чланак

Кетрин Ештон: Русија нарушила границу Украјине, где вам је одобрење Кијева?!

0

eston

Брисел — Висока представница за европску безбедност и сарадњу Кетрин Ештон сматра да је слање руске помоћи у Украјину без пратње нарушавање украјинске границе.

Ештонова је истакла да је спорно то што није постојало одобрење Кијева, нити пратња међународних посматрача.

“Ово је јасно нарушавање украјинске границе. Такође је у супротности са ранијим споразумима између Украјине, Русије и Међународног комитета црвеног крста“, поручио је Себастијан Брабант, портпарол Ештонове.

“Позивамо Русију да повуче ову одлуку“, нагласио је Брабант.

Украјинске власти саопштиле су да је Русија, одлуком да пошаље конвој преко границе, извршила „директну инвазију“ на њену територију, док је Москва упозорила против било каквог покушаја да се конвој омете, јер је, како каже, реч о чисто хуманитарној операцији, пренео је Ројтерс.

Европска унија похвалила је уздржаност Кијева и спремност на разговоре како би се избегло даље ширење кризе, саопштили су из ЕУ, додајући да руска хуманитарна помоћ треба да буде прослеђена уз пуно поштовање међународног закона и споразума с Украјином.

„То нарочито подразумева слање свих неопходних детаља који се тичу помоћи и безбедносних гаранција за чланове МКЦК и возила, током целе операције, јер МКЦК не прихвата оружану пратњу“, додао је Брабант.

Ипак, договор о преласку конвоја руске помоћи постигли су шефови кабинета председника Русије и Украјине.

 

(Tanjug)