Прочитај ми чланак

ДС: Браво за Вучића, поздрављамо његову одлуку против Русије

0

483676_kirbi-kuper-sremska-mitrovica-foto-bosko-karanovic-3_f

ДС је поздравила одлуку Владе Србије да одустане од намераваних субвенција за додатни извоз пољопривредних производа у Русију.

Демократска странка поздравила је одлуку Владе Србије да одустане од „намераваних субвенција“ за додатни извоз пољопривредних производа у Русију, које је, тврде у ДС, током посете Москви најавила министарка пољопривреде.

Став ДС је изнео интернационални секретар ДС Владимир Тодорић, који сматра да Србија не треба да уводи санкције Русији, али и да не треба да саботира санкције Европске уније према Русији и на тај начин покушава да изигра поверење једне и друге стране.

“Ако је у питању само економска рачуница, треба имати на уму да Србија има отрприлике седам пута већи извоз у земље ЕУ него у Руску Федерацију, са којом тренутно има дефицит у спољнотрговинском билансу“, навео је Тодорић.

Члан ДС сматра да се тај дефицит може изменити, а спољнотрговински биланс побољшати, али не тако да „будемо некакав мост којим се превазилазе или заобилазе санкције ЕУ Русији“.

„Ми треба полако да усклађујемо своју спољну политику са ЕУ, наравно не уводећи санкције, али не треба да идемо супротним путем од најављиваног, како је то Влада Србије изрекла пре неког времена, али је, у принципу, бар по изјавама, министарка пољопривреде намеравала другачије да поступи“, закључио је Тодорић.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је у петак да ће Србија поштовати вољу ЕУ и неће давати додатне субвенције за извоз својих производа у Русију, али да Руској Федерацији неће уводити санкције.

Поводом тога се огласио још један члан ДС, Горан Јешић, а коментаре су дали и политички аналитичари Ђорђе Вукадиновић и Дејан Вук Станковић.

(Танјуг)