Прочитај ми чланак

ПУТИН МЕРКЕЛОВОЈ: Нема даљег одлагања помоћи, ми смо у Украјини

0

Vladimir Putin

Даља одлагања испорука хуманитарне помоћи источној Украјини би била неприхватљива, поручио је Владимир Путин немачкој канцеларки Ангели Меркел.

У телефонском разговору који је иницирала немачка канцеларка, руски председник Владимир Путин је рекао како је, након „јасног одуговлачења“ Кијева, Русија одлучила да пошаље свој конвој помоћи, јер би „даља одлагања била неприхватиљива с обзиром на хуманитарну катастрофу у конфликтној зони“, преноси АФП.

Према саопштењу ОЕБС-а, данас до 14:20 часова по локалном времену границу према Украјини су укупно прешла 134 руска камиона (од којих 34 прегледана претходног дана) и још 12 возила у њиховој пратњи, укључујући и једна амбулантна кола.

Како јавља АП, један камион је већ стигао у Луганск.

Међународни комитет Црвеног крста је обавестио Посматрачку мисију ОЕБС-а како његови службеници нису у пратњи руског конвоја.

Како јавља наша дописница из Москве, Русија је још пре 10 дана донела одлуку о слању конвоја из Подмосковља. Према њеним речима, првобитна маршрута је преокренута, па уместо ка Харкову, конвој је кренуо за Луганск.

У Москви кажу да је одлука донета, јер се више није могло одуговлачити, уз констатацију да Кијев намерно одуговлачи, како би очистио Доњецку област од побуњеника до Дана независности Украјине, 24. августа.

Русија је забринута због ескалације кризе у Украјини, кажу званичници те земље.

Како преноси наша дописница, Русија тврди да је све учинила како би добила све дозволе за конвој, али то није нешто што Кијев потврђује.

Подсетимо, конвој који носи хуманитарну помоћ креће се кроз ратну зону и постоји бојазан да буде и нападнут.

humanitarni konvoj ukrajina2

ЕУ И НАТО ПРЕТЕ Руски конвој стигао у Луганск

Први камиони из руског хуманитарног конвоја стигли су у Луганск, потврдило је у петак руководство  Луганске народне републике.

Како је саопштио руски спољнополитички ресор, 21. августа процес царинских и граничних процедура био је обустављен позивањем на драстично појачано гранатирање Луганска.

Москва не одбацује могућност да је реч о намерном одлагању испоруке хуманитарне помоћи, иза кога стоји Кијев.

МСП РФ донео је одлуку о покретању колоне и упозорио да не дође до било каквих покушаја осујећења искључиво хуманитарне мисије.

Министар одбране Украјине Валериј Гелетеј рекао је да ће реакција Украјине на кретање руског хуманитарног конвоја по њеној територији „бити одговарајућа“.

„Хајде да мало сачекамо и реакција ће бити „одговарајућа“, рекао је Гелетеј медијима.

Евопска унија је, пак, назвала слање руског конвоја са хуманитарном помоћи без пратње Међународног комитета Црвеног крста нарушавањем украјинске границе и позвала на промену одлуке.

Ketrin eston

ЕУ: Руси нарушили границу Украјине

Брисел — Висока представница за европску безбедност и сарадњу Кетрин Ештон сматра да је слање руске помоћи у Украјину без пратње нарушавање украјинске границе.

Москва је саопштила да више не намерава да се мири са страдањем људи, који живе на побуњеном југоистоку Украјине.

„Апеловати на норме међународног права, које смо увек поштовали, које поштујемо и које ћемо поштовати, значи пребацивати одговорност са кривог на невиног.
Ми поступамо апсолунто у складу са нормама међународног хуманитарног права“, каже се у изјави заменика министра спољних послова Русије Сергеја Рјабкова.

Ештонова је истакла да је спорно то што није постојало одобрење Кијева, нити пратња међународних посматрача.

“Ово је јасно нарушавање украјинске границе. Такође је у супротности са ранијим споразумима између Украјине, Русије и Међународног комитета црвеног крста“, поручио је Себастијан Брабант, портпарол Ештонове.

“Позивамо Русију да повуче ову одлуку“, нагласио је Брабант.

Украјинске власти саопштиле су да је Русија, одлуком да пошаље конвој преко границе, извршила „директну инвазију“ на њену територију, док је Москва упозорила против било каквог покушаја да се конвој омете, јер је, како каже, реч о чисто хуманитарној операцији, пренео је Ројтерс.

Европска унија похвалила је уздржаност Кијева и спремност на разговоре како би се избегло даље ширење кризе, саопштили су из ЕУ, додајући да руска хуманитарна помоћ треба да буде прослеђена уз пуно поштовање међународног закона и споразума с Украјином.

„То нарочито подразумева слање свих неопходних детаља који се тичу помоћи и безбедносних гаранција за чланове МКЦК и возила, током целе операције, јер МКЦК не прихвата оружану пратњу“, додао је Брабант.

Ипак, договор о преласку конвоја руске помоћи постигли су шефови кабинета председника Русије и Украјине.

Rasmusen-1НАТО: Русија потпирује кризу

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен је данас оштро осудио упад руског хуманитарног конвоја на територију Украјине и упозорио да Русија својим потезима погоршава кризу.

„Такозвани руски хуманитарни конвој је прешао на територију Украјине без дозволе украјинских власти и без било каквог учешћа међународног Црвеног Крста“, написао је Расмусен у саопштењу за медије.

Он је упозорио да Русија овим чином није само прекршила међународне обавезе и хуманитарне принципе, већ је довела у питање своју тврдњу да је реч о помоћи за угрожене цивиле, а не о војној подршци проруским снагама.

Расмусен је у истом саопштењу упозорио да је НАТО уочио појачано присуство руских трупа на граници са Украјином и да све модерно оружја стиже у руке побуњеника.

„Уместо да је стишава, Русија потпирује кризу, упркос напорима међународне заједнице да нађе политичко решење“, поручио је Расмусен, уз упозорење да Русија својим понашањем ризикује да доспе у дубљу међународну изолацију.

humanitarni konvoj ukrajina 8_n

Без дозволе Украјине границу прешло 70 руских камиона

Русија више није спремна да толерише било каква одлагања уласка конвоја који носи помоћ, камиони кренули и иду ка Луганску.

МОСКВА/ КИЈЕВ – Укупно 70 камиона из руског конвоја са хуманитарном помоћи прешло је данас руско-украјинску границу, јавља Ројтерс, позивајући се на очевица, док извор из украјинске владе тврди да је то учињено без дозволе.
Самоодбрана је поставила пунктове за регулисање саобраћаја и контролне пунктове за пролазак конвоја камиона, који из РФ вози хуманитарну помоћ становницима истока Украјине, саопштено је из штаба самопроглашене Доњецке народне републике.
Украјинска војска наставља интензивне артиљеријске нападе на Луанск и Новоселовке, која се налази на траси конвоја.
„То је директно кршење свих постигнутих договора о обезбедђењу кретања хуманитарног конвоја, сматрају у ДНР.

Међу 70 камиона је и 20 који су прешли границу раније данас.

Они су пре тога били на ничијој земљи између руског и украјинског граничног прелаза, али сада су ушли у Украјину, наводи Ројтерс.

У међувремену, Интерфакс Украјина је објавила да је извор из украјинске владе рекао да су руски камиони са хуманитарном помоћи прешли украјинско-руску границу без дозволе Кијева.

Додаје се и без претходно договорене пратње Међународног комитета Црвеног крста.

„Конвој је кренуо сам од себе, без пристанка украјинске стране и без пратње Црвеног крста“, рекао је неименовани званичник.

Међународни Комитет Црвеног крста саопштио је да није могао да прати руски хуманитарни конвој због безбедносних разлога.

„Руски хуманитарни конвој је кренуо у Украјину, али ми га не пратимо због безбедносне ситуације“, написао је Црвени крст на Твитеру.

Русија више није спремна да толерише било каква одлагања уласка конвоја који носи помоћ за Украјину, сви камиони су кренули и иду ка граду Луганск, саопштило је током преподнева руско Министарство иностраних послова

.„Ситуација са бескрајним вештачким одуговлачењем решења питања почетка испоруке руске хуманитарне помоћи југоистоку Украјине постала је неподношљива“, сматрају у спољнополитичком ресору.

„Руска страна донела је одлуку да делује“, каже се у саопштењу, постављеном на сајту МСП РФ.

Русија је истовремено упозорила да се не предузима ништа што би омело кретање конвоја.

Шеф Службе државне безбедности Украјине Валентин Наливајченко сматра да кретање конвоја са хуманитарним товаром из Русије у Украјину представља интервенцију.

„Ми то зовемо директном интеренцијом. Уз цинично покриће Црвеног крста, то су војна возила са документима за покриће“, изјавио је Наливајченко.

Он је рекао да је више од 30 камиона „незаконито кренуло“ у правцу украјинске територије.

Колона хуманитарног конвоја иде према Краснодону у ЛНР

Центар Доњецка без струје, чују се детонације граната

Снажне детонације граната чују се у центру града. Међутим, за сада није познато ко и у ком правцу пуца.

Гранатирање Доњецка траје већ неколико дана, украјинска војска настоји да опколи град. Према саопштењу из кабинета градоначелника у артиљеријском нападу јуче су шрапнелима рањена три мирна грађанина, један у Кијевском, а два у Кировском рејону Доњецка.

Струје нема у центру скоро милионског града, у Кијевском и Ворошиловском рејону.

(Глас Русије, Танјуг, Ројтерс)