Прочитај ми чланак

УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 21.08.’14: Батаљон кијевских снага у окружењу код Иловајска

0

ukrajina ratni izvestaj 42

Први камиони из конвоја руске хуманитарне помоћи прешли руски гранични прелаз и крећу се ка украјинском прелазу. Троје избеглица, укључујући петогодишње дете, убијени су недалеко од града Луганск.

Украјински цариници и полиција започели су данас проверу конвоја руске хуманитарне помоћи, саопштила је украјинска погранична служба. Први камиони из конвоја руске хуманитарне помоћи прешли су данас руски гранични прелаз, одакле су преко такозване „ничије земље“, између руске и украјинске границе, отишли на украјински гранични прелаз, пренела је агенција Ројтерс.

ukrajina civili S

Ево шта су ратни репортери видели на путу од руске границе до Доњецка

Артиљерија кијевске хунте почела је данас поподне да поново туче Доњецк. Најгоре је прошла градска железничка станице. Тачније: њен не тако давно реновирани део који је претворен у рушевине. Међутим, нигде хунтине снаге нису успеле да у своју корист помере линије фронта.

Уосталом, ево прочитајте како су репортери московског листа „Комсомолска правда” – Дмитриј Стешин и Александар Коц – описали своје путовање према Доњецку:

„Свуда око пута је спаљена или оштећена украјинска војна техника. Оно што је остало читаво – већ је одвезено. Има много и оштећених путничких аутомобила. На некима је и знак Црвеног крста…

У Дмитровки смо срели старе познанике који су бранили Семјоновку и Славјанск. Дали су нам податке из заплењених ноутбукова пољских инструктора.

Док смо пролазили поред Саур-Могиле, видели смо како из шумарка излази десет (!) устаничких вишеценвих ракетних бацача „Град” и како испаљују плотуне на циљ. Увис су се одмах дигли стубови дима. И трава је горела.

Стижемо у Доњецк. Цела траса од границе до града личи на трасу између Бенгазија и Аџдабије након натовских бомбардовања. Спаљена ратна техника и аутомобили. Док смо се возили, са једне стране пута су „радили” ракетни бацачи, а са друге „сухоји”. Шахтјорск и по мраку поражава својим рушевинама.

У Доњецку има струје. Нашли смо чак и кафић који ради, али воде нема. Бар не у делу града у којем смо се сместили…”

Ратни дописник другог листа – чији идентитет се скрива иза псеудонима „Борисич” – исто ракетирање Саур-Могиле описао је овако:

„Из Шахтјорска се могло видети како пада стела совјетског споменика браниоцима тог кургана. Чују се експлозије и види густи дим. Однекуд отпозади се прво чујље паљба ракетних бацача, а већ после неколико секунди је Саур-Могила у још већем диму.

Очито је тамо сада веома вруће… Дими се се и лево и десно од врха брда. Није успео дим ни да се разиђе, а већ је грунуло опет. Са неколико места. Саур-Могилу изнова потресају експлозије. Све је поново у диму”.

ukrajina  vojnici 2

Четири Француза ступила у народну војску Доњецке Републике

Четири француска добровољца ступила су у народну војску Доњецке Републике.

Вођа групе је Гијом који је агенцији РИА Новости рекао: „Са мном су још Мишел, Виктор и Никола. Ми смо добровољци и авангарда, истовремено. Друга група наших сународника – ако већ није – убрзо ће кренути за Украјину”.

Гијом наглашава да не зна за друге Французе који ратују на страни Новоросије, али каже да је чуо да има Шпанаца које он још није срео.

Он је уверен: „Трећи светски рат је почео у Либији, па се пренео у Сирију. Сада букти на југоистоку Украјине, у Донбасу. Русија је једна од ретких земаља које се боре против глобализма. Ми смо овде да помогнемо Русији у тој борби.”

Гијом саму борбу види овако: „Ја и моје колеге из групе смо поборници геополитичког јединства Европе. Ми смо истовремено и револуционари и традиционалисти. Они који воде терористичку операцију против Донбаса – то су експоненти олигархије међународне мафије. Овде смо да се боримо и против њих и против агената Кијева”.

Батаљон „Донбас“ кијевских снага се нашао у окружењу код Иловајска

УН позвале Кијев на прекид ватре

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позива на прекид ватре на истоку Украјине за време доставе хуманитарне помоћи становништву, изјавио је његов званични представник Стефан Дјужарик.

МСП РФ је раније поздравио „постизање коначног договора о свим параметрима хитне доставе руске хуманитарне помоћи на југоисток Украјине“. Руска страна је, такође, предложила Савету безбедности УН да усвоји резолуцију о примирју за време хуманитарне акције.

Хакери добили податке о оклопној техници коју су освојиле снаге самоодбране

Хакери из групе „Сјберберкут“ су изјавили да су упали у рачунаре украјинских чиновника и узели податке о војној оклопној техници, коју су освојиле снаге самоодбране на југоистоку земље.

Према њиховим подацима, снаге самоодбране су друге седмице августа укупно освојиле 80 јединица технике и више од 40 аутомобила.

Јакери ус и раније постављали на интернет крајње ружне податке и „унутрашњој кухињи“ званичног Кијева, које се односе како на утицајне особе, тако и информације које тамо покушавају да сакрију од јавности.

ukrajina vojnici677
Министарство одбране у Кијеву је саопштило да је главни задатак украјинске војске у случају повлачења, одбрана на линији Славјанск – Мариупољ. 

У овим областима се ствара утврђена одбрамбена инфраструктура да би се побољшао систем одбране. Министарство одбране у Кијеву је саопштило да је то у случају повлачења и продужетка конфликта у зиму.

 

Стање на фронту

ЛУГАНСК БЕЗ УКР ВОЈНИКА

Кијев тврди како се борбе воде у градским четвртима Луганска, но извори с терена истичу како нема никаквих украјинских војника у граду.

Луганск се налази под артиљеријским нападима. Град је већ недељама у полуокружењу, недостаје воде и основних животних потрепштина. Хлеб се доставља из комбија пред којима се формирају дугачки редови.

Један локални званичник из Луганска, Александар Сабенко, коментарисао је: „Хуманитарна криза је критична. Струје више нема па људи кувају вани у двориштима на отвореној ватри“.

У исто време Украјина и даље не пропушта руски хуманитарни конвој који се налази на граници већ данима. Тврде како „папирологија још није спремна“.

Украјинске ваздушне снаге и даље имају проблема – снаге народне милиције су им јуче у региону Луганск погодили један војни авион (Су-25) и два хеликоптера (Ми-24). Војни авион и један хеликоптер су срушени, за други хеликоптер је потврђено да је погођен но није познато да ли је и срушен.

ukrajina zarobljeni vojnici206_n
КИЈЕВ ПРИЗНАЈЕ: Преко хиљаду војника нам је заробљено!

Званичник украјинског Министарства одбране задужен за ослобађање заробљеника и талаца, Владимир Будник, признао је да његово министарство располаже подацима о најмање 1.000 заробљених припадника украјинске војске које држе ополченци (борци Народне војске Новорусије), с тим што тај број може бити много већи.

„Имамо 1.007 људи на списку, али мислим да је то само мали део заробљеника“, изјавио је Будник на округлом столу одржаном у уторак у Кијеву, а преноси агенција Интерфакс — В плену у ополченцев находится больше тысячи человек – Минобороны Украины.

ukrajina sahtorskij bataljon8624_o
Украјински војници сами пишу о катастрофи коју су претрпели у Иловајску (Батальон Шахтёрск):

„Данас су нас поново гурнули у сам пакао. Гурнули су нас на утврђења терориста, која су они месецима градили. То је читав низ бункера од армираног бетона удаљених један од другог 400–500 метара и повезаних подземним ходницима. То је та препрека о коју се спотичемо читаве седмице. Усмерили су нас кроз поље сунцокрета право на бункере. Имали смо два борбена возила пешадије, од којих се једно покварило, а на другом се заглавило оружје…“

… „Нека најзад почну да говоре истину. Иловајск је тврђава коју је тешко заузети“.

tocka u  ukrajinska balisticka reketa4
Снаге хунте на Макејевку испалиле разорну балистичку ракету „Точка-У”

Снаге кијевске хунте обновиле су гранатирање и ракетирање Доњецка. Неколико моћних експлозија одјекнуло је и у самом центру града. Према првим подацима, погинуло је 9, а повређено 13 цивила.

Истовремено је почео украјински напад на град Макејевка. Председник парламента (Врховног совјета) Доњецке Републике, Борис Литвинов, изјавио је да је хунта на тај град испалила разорну балистичку ракету „Точка-У”.

Претходних дана је портпарол украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, Андреј Лисјенко, тврдио да снаге хунте досад нису користиле и не користе балистичке ракете на истоку Украјине.

Војни врх Луганске Републике тврди, међутим, да су Украјинци истом балистичком ракетом у недељу гађали Луганск и неке градове уна територији Доњецке Републике.

Гранатирање Доњецка јутрос

„Кијеву војна помоћ као Ираку“

Кијев — Павел Климкин рекао да Кијев заслужује војну помоћ западних земаља у борби са милицијама народних република Доњецк и Луганск.

„Верујем да је сасвим логично да се прошири техничка и војна помоћ Украјини у њеној борби против тероризма као што је то учињено у Ираку“, рекао је министар спољних послова Украјине, пренела је агенција Итар Тасс.

Климкин је додао да је Украјини потребна подршка у политичкој, економској и јавној сфери.

„Потребан нам је еквивалент Маршаловом плану. После Другог светског рата, САД су одиграле кључну улогу у примени Маршаловог плана. Ових дана, Немачка би могла да преузме вођење такве историјске мисије“, закључио је Климкин.

Климкин је изнео такав став уочи посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Кијеву, 23. августа, навела је руска агенција.

mihal-rohac-Misteriozni zarobljeni proruski borac ipak je Slovak!
НИЈЕ СРБИН: Мистериозни заробљени проруски борац ипак је Словак!

Проруски борац ког је украјинска армија заробила у уторак у борбама у Иловајску на истоку Украјине није српски доборовољац с лажним словачким пасошем како се нагађало, већ заиста Словак, пишу словачки листови, за сада незванично, позивајући се на изворе у словачком МУП-у.

„Имамо неке оперативне информације које нас наводе на то да не можемо да искључимо да је реч о словачком држављанину“, казао је за данашњу Правду министар унутрашњих послова Роберт Калињак и додао да ће прецизније званичне информације дати тек када их Словачка добије од Украјине.

Према фотокопији пасоша коју је на Фејсбуку објавио саветник украјинског министра одбране Антон Герашченко, у борбама у Иловајску заиста је заробљен Михал Рохач, 45-годишњи Словак из Жилине са пријављеном адресом у Банској Бистрици.

Његов отац је порталу Актуалне.ск казао да је син боравио дуже у Ирској, а да је летос из Словачке отишао у Русију. По подацима словачке војске, не ради се о бившем војнику. А по подацима из пасоша, у Украјину је ушао почетком јула, на аеродрому у Кијеву, вероватно из Русије и упутио се као добровољац, како је сам казао након што су га заробили из убеђења а не као плаћеник.

Зоран Андрејић из српског четничког покрета, демантовао је за данашњу Правду наводе Герашченка да се Рохач борио заједно са српским добровољцима.

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак чак је јуче позвао на разговор украјинског конзула у Братислави, али ни та ургенција није помогла да Словачка добије званично обавештење. „Информација је објављена, а затим ни читава 24 часа нисмо у стању да добијемо званичну потврду“, казао је Лајчак листу СМЕ.

ukrajina civili g7
Доњецк после напада

Украјинска армија је у среду вече наставила са нападима на Доњецк. Гранате су падале на центар града. Према подацима локалних власти, 9 људи је погинуло, а 13 рањено.

У нападу су оштећени и стамбени објекти. Попуцала су стакла на продавницама и на неколико стамбених зграда од ударног таласа од мина.

Саопштено је да су у центру града активне диверзантске групе украјинске армије. Према подацима УН, због ратних дејстава на истоку Украјине више од 415.800 људи је било принуђено да напусти своје домове.

(Глас Русије, Доњецка Народна Република, Факти, Агенције)