Прочитај ми чланак

Шта чека Дачића у Берлину?

0

Немачка влада ће настојати да пренесе низ порука министру спољних послова Србије Ивици Дачићу током његове посете Берлину, каже аналитичар Џејмс Кер Лидзи.

laghum-dacic-4_fУ петак путује у Берлин: Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије

„У суштини, Берлин ће акценат ставити на значај уверавања Београда да је важно наставити реформе и концентрисати се на усклађивање законодавства са правним тековинама ЕУ“, каже Џејмс Кер Линдзи, истраживач политике у Југоисточној Европи на Лондонској школи економије и политичких наука, коментаришући најављени одлазак Дачића у Берлин.

Према његовим речима, узимајући у обзир лоша искуства Румуније и Бугарске, “нарочита пажња“ биће посвећена борби против корупције и јачању владавине права.

“То су, без сумње, кључни услови за нове чланице. Од Србије ће се очекивати да покаже истински напредак у наведеним областима. Истовремено, Берлин ће готово сигурно поново истаћи да је процес нормализације односа с Косовом предуслов за даљу интеграцију. У том контексту, биће речи о све већим бојазнима у вези са спровођењем споразума с Приштином“, указује Линдзи.

Британски стручњак за Западни Балкан каже да ће други важан сегмент дискусије бити Русија, подсећајући да су министри спољних послова држава ЕУ недавно издали саопштење у којем експлицитно истичу да државе кандидати не би требало да користе нове трговинске шансе након што је ЕУ предузела мере против Москве.

“У Србији се много говори о потенцијалној могућности за унапређење трговине с Русијом у светлу нових ограничења. Мислим да је извесно да ће немачка влада нагласити да би то било неприхватљиво и да би се то сматрало лошом намером Србије. Београд мора пажљиво да корача на таквом тлу. Чињеница да није наметнуо санкције Русији је сама по себи лоша, а активно настојање да извуче корист из тренутне ситуације било би доживљено као апсолутно неприхватљиво“, закључује Линдзи.

(Вести)