Прочитај ми чланак

МОГУЋЕ НЕСТАШИЦЕ: Руси хоће у огромним количинама српски купус и туршију

0

kupus

Представници руског трговинског ланца Дикси, који желе већи увоз српског воћа и поврћа, доставили су Привредној комори Србије листу тражених производа.

Дикси највише тражи наше јабуке, шљиве и крушке, а уговорене су и прве испоруке воћа од око 10.000 тона.

„Руски ланац заинтересован је и за остале врсте воћа и поврћа, као и за проширење асортимана српске робе на смрзнуто воће и поврће, малину купину и остало. На рафовима Диксија могли би да се нађу и футошки кисели купус и туршија“, рекао је секретар Удружења за пољопривреду, прехрамбену индустрију, шумарство и водопривреду ПКС, Ненад Будимовић. Према његовим речима, на данашњем састанку представника Диксија са произвођачима, прерађивачима и извозницима воћа и поврћа у Србији, руски партнери су изразили заинтересованост и за увоз парадајза, карфиола, краставца и паприке, а договорено је и неколико конкретних пословних аранжмана са произвођачима јабука и шљива.

Ускоро се очекују и прве испоруке воћа од око 10.000 тона, речено је на састанку, на којем је било речи и о извозу за следећу сезону, посебно јагода, трешања, бресака, кајсија, шљива и јабука, саопштено је из ПКС. Представници Диксија оценили су да су српски производјачи на руском тржишту конкурентни ценом и квалитетом својих производа. Промет Диксија, трећег по величини трговинског ланца у Русији, који има више од две хиљаде малопродајних објеката широм земље, прошле године достигао је седам милијарди долара, у чему је промет воћа и поврћа учествовао 15 одсто, наведено је у саопштењу ПКС.

(Танјуг, Бета)