Прочитај ми чланак

Како се прикљичити војсци Новорусије, колико кошта пут и где отићи

0

korak-01-650x417

На захтев великог броја читалаца, Правда је истражила којим путем српски добровољци одлазе у Украјину, колико их кошта пут и где је штаб за пријем добровољаца. Иако су поједини медији писали да постоји „организовано регрутовање плаћеника“ открили смо да тога у Србији нема, бар за војску Новорусије, а да је иницијатива за одлазак и трошкови пута на самим добровољцима. Пут у једном правцу кошта најмање 350 евра.

– Из Србије је најбоље путовати авионом, могуће је купити карту Београд- Ростов преко Москве. Постоји и лет Тиват-Ростов и ту је карта јефтиније али лет је само једном недељно. Када стигну у Ростов потребно је да оду на главну аутобуску станицу и да купе аутобуску карту за Доњецк, али Доњецк који се налази у Русији на граници са Украјином. Лет Београд-Москва траје три сата, Москва-Ростов два сата, а атубоусом до Ростова до руског Доњецка се путује 4 сата – каже саговорник Правде који је помагао појединим добровољцима да стигну у Новорусију.

Он каже да је укупна цена пута око 350 евра, од чега је већи део за авион док на аутобуску карту од Ростова до руског Доњецка отпада око 7 евра.

– По доласку у руски Доњецк који се налази на самој граници са Украјином треба отићи у улицу Проспект мира и пронаћи Штаб Kозака ( Штаб Kазаков). Тај руски Доњецк је мали градић и неће бити проблем да нађу штаб. Треба да кажу да су добровољци а у штабу ће одлучити да ли ће их примити и у коју јединицу. После ће их пребацити преко границе – каже наш саговорник.

Доњецк у Ростовској области се налази у близини Краснодона са Украјинске стране, Краснодон држе проруске снаге.

Срби у две једнице

Према изворима Правде до сада приспели српски добровољци распоређени су у два различите јединице.

– Једна група срба се налази у Луганску, а друга је у Краснодону – каже он.

korak-2-650x445

Ипак, наш саговорник, иако је помагао неколицини Срба да стигну у Новорусију, каже да ником не би препоручио да крене на тај пут јер су опасности и ризик велики.

– Људима је буквално глава у торби и то не само због ратних дејстава. Велики је ризик упустити се у такву авантуру јер Русија не стоји иза снага Новорусија, а са друге стране Новорусија није ни формирана као права држава. У суштини снаге Новорусије су састављене од више различитих једница који имају своје сопствене ланце снабдевања, сопствена средства тако да није ситуација у свим јединицама иста и никада не знате где ћете да завршите. Неке јединице добијају храну и муницију јако ретко- каже он.

Четници су добро

– Нисам успео да ступим у контакт са припадницима Четничко одреда „Јован Шевић“ али сам се чуо са људима који су са њима у јединици и према задњим информацијама које имам сви су добро – каже он.

Korak-3-527x487

Према његовим речима Срби који оду у Новорусију не треба да се ничему надају.

– Новца за плате војника нема, тек поједини ретки одреди имају средстава али њих је мало и тешко је до њих доћи. Ако вас убију ваша породица неће добити пензију ни надокнаду јер Новорусија није формирана као држава, ако вас ране или постанете инвалид нећете добити никакву накнаду јер Русија вам је неће дати, а Новорусија још није држава и све је низвесно – тврди наш извор.

korak-4-650x405

Он каже да би Срби који оду у Новорусију могли да имају и проблема са властима Руске федерације.

– Срби могу у Русију допутовати на месец дана без визе, онда пређу у Украјину и кад се врате, а прође више од месец дана, имају проблем са полицијом у Русији.

cetnici-novorusija

Нема ко да их зашитити и да им помогне, већ су неки Срби који су се вратили из Украјине имали проблем па су им помагале козачке и хуманитарне организације – каже наш саговорник.

 

(Pravda)