Прочитај ми чланак

Исламски екстремисти као безбедоносна претња Републици Српској

0

vehabije

(Глас Русије)

Почетак масовног доласка исламских екстремиста на Балкан се десио 1992. године када су у редове муслиманске војске почели долазити добровољци из многих арапских земаља под покровитељством Алије Изетбеговића. Јединица коју су оформирили називала се Ел Муџахид, а позната је зверским злочинима почињеним над војницима Републике Српске и цивилног становништва.

Скидали су скалпове, спаљивали живе људе, убијали испробавајући најпогодније сечиво, резали главе, иживљавали се вукући тела и страдалнике закачене за возило, о чему постоје видео записи и мноштво фотографија.

Велики број ових злочинаца је добио пасоше уз помоћ највишег муслиманског руководства у Сарајеву као награду за учињено и „доприносу успостављања исламске државе“ на Балкану. Неколико њих који су били у редовима муслиманске војске су и директни извшиоци и планери напада на САД 11. септембра, а били су у друштву највишег муслиманског руководства.

Како је рат престао, многи од њих су се асимилирали у друштво и делују у „мирнодопским“ условима. Жалосно је то што они имају свестрану подршку муслиманских политичара који стају у њихову заштиту, прећутно или активно. Њихово деловање се такође остварује кроз велики број НВО, а под плаштом хуманитарних или образовно-културних организација.

Када говоримо о безбедности и институционалном одговору Републике Српске, постоји само један инструмент, а то је МУП Републике Српске. Нажалост, најважнија безедоносна структура, Војска Републике Српске је укинута одлуком српских политичара.

БиХ као заједница Републике Српске и Федерације БиХ има више елемената одбране и безбедности. Ту спадају Оружане снаге БиХ, СИПА-а, Гранична полиција, и друге. Поставља се и једно питање. Зашто је тако велика активност екстремиста и поред ових заједничких органа безбедности. Одговор је тај, јер политички врх Сарајева, једноставно не жели да ову појаву схвати као претњу, него је насупрот чак и подржава.

За безбедност Републике Српске је нужно да се полиција знатно ојача како кадровски, тако материјално техничким средствима у смислу наоружања и модерних технолопија помоћу којих се могу опсервирати како ове појаве, зако и друге и нудити одређена решења, јер су се неколико пута појављивали чудни случајеви, односно претпоставка је та, да неко из заједничких безбедносних структура јавља екстремистима о оперативним плановима безбедносних структура тако да екстремисти дочекају органе реда „невини“.

Уважени експерт за тероризам Џевад Галијашевић истиче да се акције екстремиста могу спречити само забраном њиховог рада, пресецањем канала финансијске подршке, хапшењем вођа и најистакнутијих чланова који руше уставни поредак и шире радикални исламизам и насиље, те да се о томе мора одредити и званична политика у Сарајеву.

Да ситуација није ни мало безазлена говори и чињеница да су НАТО снаге послале нови контигент снага, али под изговором да су те снаге у циљу безбедности предстојећих избора.

Заједничке институције су немоћне, односно немају жељу да се супроставе проблему исламског екстремизма, а наговештавано политичко деловање екстремиста и њихово улажење у правне оквире као и у власт, могу само да буду велика брига по безбедност Републике Српске, а тако и Федерације БиХ, те је потребно да безбедносне структуре Републике Срспке независно од Сарајева које делује деструктивно, делују у циљу обезбеђења територије, имовине и грађана Републике Српске.