Прочитај ми чланак

Гаспром: Спекулациjе о промени трасе Jужног тока су преурањене

0

gasprom-logo-400

БEOГРAД – Припреме за градњу српске деонице гасовода Jужни ток теку по плану и рано jе да се спекулише о било каквим новим потенциjалним трасама, речено jе данас Танјугу у Гаспрому.

„Рано jе да се спекулише о потенциjалним новим трасама Jужног тока, jер су разговори о регулаторним питањима везаним за таj проjекат на разним локалним и европским нивоима jош у току“, кажу у Гаспрому, одговараjући на питање да ли постоjи могућност да Jужни ток заобиђе Србиjу.

Kомпаниjа Jужни ток д.о.о, како истичу, надгледа градњу српског дела гасовода и припреме за градњу се спроводе према плану.

„Tраса Jужног тока одабрана jе након неколико година детаљног геолошког, геофизицког и економског истраживања. Oдабрана траса показала се као наjодрживиjа по комерциjалним, еколошким, социо-економским и техницким критериjумима“, кажу у Гаспрому.

Поjедини српски медиjи, позиваjући се на руски портал „Взгљад“ (Поглед), пренели су да би гасовод Jужни ток, уместо кроз Бугарску и Србиjу, могао да иде преко Tурске и Грчке, до Италиjе и Aустриjе, ако Бугарска настави да омета изградњу тог гасовода.

На питање да ли обустава радова на Jужном току кроз Бугарску може утицати на касњење радова у Србиjи, у рускоj компаниjи наводе да jе „рано да се говори о могућим значаjним одлагањима градње тако великог и комплексног проjекта“, и понављаjу да се припреме за градњу српске деонице гасовода спроводе према плану.

Бугарско MИнистарство за економиjу и енергетику у понедељак jе одлучило да сви радови на проjекту гасовода Jужни ток буду обустављени, све док проjекат не буде у потпуности усаглашен са европским прописима.

(Танјуг)