Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Не мењамо став према Русији, међутим ми морамо …

0
Фото: Незла73

Фото: Незла73

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се став Србије око уводјења санкција Русији неће променити. Он је додао да је неминовно постепено усаглашавање спољне политике са ЕУ.

„Србија неће мењати тренутну позицију према Русији и кризи у Украјини. Ми се не можемо прикључити санкцијама. Међутим, неминовно је постепено усаглашавање спољне политике са ЕУ као део процеса европских интеграција“, рекао је Дачић за Блиц.

Дачић је у званичној посети Немачкој где ће, осим о украјинској кризи, разговарати о председавању Србије ОЕБС-у наредне године и отварању нових поглавља у преговорима о чланству у ЕУ.

Према његовим речима, Брисел сматра да не треба отварати друга поглавља пре 23. и 24, која се тичу реформе правосудја и права, а из ЕУ најављују отварање тих поглавља на пролеће следеће године.

„Ми сматрамо да треба отворити поглавља 32. и 35, која се тичу трошења буџетског новца и односа са Приштином, и то до краја године. Видећемо да ли постоји простор да они уваже наше напоре“, поручио је министар.

еу рампа

Да ли је влада од ЕУ добила демарш?

Београд — За сада није јасно да ли је Влада Србије од ЕУ добила класичан дипломатски демарш или је то уобичајено дипломатско комуницирање, каже професор Иво Висковић.

„Демарш подразумева висок степен незадовољства, а комуницирање указује на жељу да се разјасни и договори нешто што није било прецизно договорено. Имам утисак да се више ради о томе, а не о правом демаршу“, рекао је за Радио Б92 професор ФПН Иво Висковић, који је био амбасадор Србије у Берлину.

Он додаје да се и могло очекивати да ће ЕУ покушати да заштити своје санкције према Русији, јер је бесмислено уводити санкције ако их неко на неки начин крши, односно ако немате пун обим санкција.

„Захтев би могао практично значити да не улазимо на место фирми из ЕУ које су због санкција прекинуле продају производа у Русији. Другим речима – да српски производи не замењују европске произвођаче, јер се у том случају постиже много већи ефекат санкција, него ако неко трећи заобилази санкције продајући своју робу“, објашњава Висковић.

ДЕМАРШ

Демарш ЕУ Србији стигао је данас у Владу Србије, потврђено Бети и Тањугу у Влади Србије.
У Бриселу нема потврде да је Београду упућен званични демарш.
Премијер Александар Вучић одржаће у петак конференцију за новинаре поводом демарша ЕУ, саопштава кабинет премијера.
Извори у ЕК Бети су пренели да се „не зна шта је српски премијер Александар Вучић имао на уму“ кад је најављено да ће одговорити на „демарш ЕУ Влади Србије“.

Ипак, Висковић додаје да је тешко очекивати да Србија или нека друга земља тај моменат не искористи и то не као помоћ Русији, већ за свој економски интерес.

„И ми смо нешто слично доживели у време санкција када су наши произвођачи изгубили тржишта у Европи, а други су нас заменили, углавном земље тадашњи кандидати, а данашње чланице ЕУ. И то није неуобичајно у међународним односима“, наводи Висковић.

Висковић каже и да ЕУ посебно разматра случајеве као што је наш, где су у питању земље кандидати.

„ЕУ очекују да ће се земље кандидати понашати што је више могуће солидарно. У том смислу ЕУ очекује од нас да их следимо и кад је наш интерес нешто другачији.

Ту ће бити потреба за исказивањем велике дипломатске вештине – да се наш интерес задовољи, а да ипак не иритирамо ЕУ и да то не угрози наше европске интеграције“, рекао је Висковић.

Висковић сматра да простора за диплоамтски маневар има, али не много.

„Наша моћ није ни приближно сразмерна моћи ЕУ, па и неких мањих земаља чланица. Ми смо у доста неповољном положају јер немамо чиме да припретимо.

Ми смо зависни од ЕУ, а не она од нас, и у таквој ситуацији таквог неког не можете иритирати и окретати против себе“, сматра Висковић.

(Танјуг, Б92)