Прочитај ми чланак

АРХЕОЛОШКА МАФИЈА уништава српску историју

0

kradje-arheolog

Пљачкаши културног блага систематски пустоше археолошке локалитете, цркве, музеје, галерије, приватне и колекције у Србији. Лавовски део плена завршава у иностранству, где уметнине и археолошки предмети имају високу цену. Чак и када буду откривени, лопови најчешће буду осуђени на мале казне, па су све дрскији, кажу српски археолози.

– Трговина археолошким предметима и уметнинама трећа је међу најпрофитабилнијим врстама криминала – каже др Драгана Антоновић из археолошког института САНУ, председник Српског археолошког друштва. – Зато стотине „дивљих“ копача свакодневно разарају културну баштину Србије. Недавно је човек који се представио као члан удружења „Архео-аматери“ уништио неолитски локалитет у селу Супска код Ћуприје, копајући – багером! Дивљи копачи су разорили зидове античке грађевине у Давидовцу крај Коридора 10. Сељани ни када их виде на својим имањима не смеју да реагују, јер извуку дебљи крај.

АМАТЕРИ ПЛАНИРАЈУ И СОПСТВЕНЕ МУЗЕЈЕ

У удружењу „Архео-аматери Србије“ тврде да су се багериста који је разорио неолитско налазиште у Супској и дивљи истраживачи у Шиду лажно представљали као њихови чланови.
– Много је злоупотреба које су уперене против нашег друштва које покушава да сачува баштину и учини је доступном народу. Удружење се недавно регистровало и за проценитељске, аукцијске, галеријске и музејске делатности.
Планирамо да у будућности отворимо неколико музеја које ће пунити наши чланови – најављује Александар Вукадиновић.

У Српском археолошком друштву упозоравају да се однедавно на локалитетима појављују људи у униформама сличним полицијским који се представљају као чувари налазишта.

– Наши сељаци углавном гледају униформисане људе са страхом, иако је реч члановима удружења које је привредни субјект, дакле фирма која остварује профит. У статуту „Архео-аматера“ чак пише да имају право да продају предмете пронађене у истраживањима. То је потпуно незаконито! Археолошко друштво је упозорило Агенцију за привредне регистре да је регистровала удружење које се бави назаконитим активностима, али није било никакве реакције! Више не знамо коме да се обратимо за заштиту законитости – каже др Драгана Антоновић.

Полиција је почетком априла у Шиду привела неколико особа с метал детекторима који су се представили као чланови „Архео-аматера Србије“. Полицијска управа је затражила информацију од Министарства културе да ли је реч о легалним истраживањима.

– На основу Закона о културним добрима, делатност археолошког ископавања и истраживања могу обављати искључиво научне установе или установе заштите, што значи да удружења немају правни основ за ову врсту истраживања.

Чланство у удружењу „Архео-аматери Србије“ не омогућава аматерско нити било које друго обављање археолошких истраживања – гласио је одговор из Министарства културе.

У министарству наглашавају да је оно једино надлежно за издавање одобрења за обављење археолошких ископавања и истраживања, и то искључиво законом овлашћеним установама.

– Све што је под земљом, или водом, ужива такозвану претходну заштиту на основу Закона о културним добрима и државна је својина. Дакле, не постоје „локалитети који нису под заштитом“.

Министарство културе је управо у циљу заштите културног наслеђа Србије и спречавања обављања неовлашћених и незаконитих истраживања које обавља удружење „Архео-аматери Србије“ упутило Министарству правде и државне управе допис којим од њих тражи да изврше надзор над радом овог удружења.

Министарство је обавестило и Агенцију за привредне регистре да је регистровало удружење чији је оснивачки акт у супротности са Законом о културним добрима – каже Оливера Марковић, начелник Одељења за заштиту културне баштине у Министарству културе.

С друге стране, у разговору за „Новости“, председник удружења „Архео-аматери Србије“ Александар Вукадиновић каже да оно ради искључиво по закону. 

НИСУ ЛЕГАЛНИ

Министарство културе упозорава да су нетачне тврдње на сајту удружења „Архео-аматери Србије“ да његови чланови могу слободно уз помоћ детектора, гео-сонара и сличних уређаја истражују на „локацијама дозвољеним законом“. 
– Под археолошким истраживањима подразумевају се недеструктивна истраживања уз коришћење детектора и сличне технологије. Кривични законик је јасан, сви који неовлашћено обављају археолошка истраживања казниће се, а опрема и пронађени предмети биће им одузети – упозорава Оливера Марковић.

– Ми смо регистровани у Агенцији за привредне регистре за истраживање културног наслеђа на целој територији Србије. Закон о култури који је на снагу ступио 2010, дао је могућност да у култури учествују и правни субјекти, као што је наше удружење.

Тај закон нам је дао и право и аутономију да можемо сами да радимо аматерска истраживања. На подручјима која нису регистрована као локалитети ми имамо право да легално набављеном опремом обављамо археолошка истраживања. Проблем је наших институција што не познају законе – тврди Вукадиновић.

„Архео-аматери“, по његовим речима, имају око 500 чланова, од чега трећину чине чланови из иностранства. Ово удружење недавно је промовисало и тридесетак волонтера-чувара налазишта који носе униформе сличне полицијским и носе значке „Археолошке чуварске службе“.

– Пратимо ситуацију у целој Србији јер се разне ружне ствари дешавају на археолошким локалитетима. Ми ћемо бити грађанска инспекција. Кад дивљи копачи знају да смо ми на терену, двапут ће размислити да ли ће изаћи. Наши људи на терену сакупљају информације од становништва, тако да ћемо ускоро имати акције.

Они ће прићи свакоме ко копа и тражити дозволе за такву активност, а онај ко не буде желео да их покаже сигурно крши закон и алармираћемо полицију – каже Вукадиновић.

У Министарству културе кажу да је за похвалу свака грађанска иницијатива за заштиту локалитета, али да чланови удружења „Архео-аматери Србије“ не могу да буду инспекција.

– Надлежност те „чуварске“ службе апсолутно није регулисана законом. Они за медије тврде да су се обратили полицији. Колеге из МУП с којима званично сарађујемо кажу им се то удружење није званично обратило, а да јесте, добили би информацију да немају право да изигравају инспекцију – закључује Оливера Марковић.

(Вечерње новости)