• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Од ових земаља на донаторској конференцији нисмо добили ни динар
Прочитај ми чланак

Од ових земаља на донаторској конференцији нисмо добили ни динар

0

paracin

На донаторској конференцији за санирање мајских поплава у Србији и БиХ која је у Бриселу одржана 16. јула, Немачка, Данска, Хрватска, Пакистан и Египат су у групи држава које су донацију упутиле Сарајеву, али не и Београду.

Јерменија је једина земља из које је Србији, али не и БиХ, стигла донација на овој конференцији.

Данска је за помоћ поплављенима у БиХ донирала седам милиона евра, Немачка је за Сарајево издвојила пет милиона евра, Хрватска 1,328 милиона евра, Пакистан 740.000 евра, а Египат 25.000 евра. Јерменија је, пак, Србији уплатила 74.000 евра.

Приликом редовног сусрета са новинарима почетком овог месеца, министар спољних послова Ивица Дачић је говорећи о овој конференцији рекао да ће подаци бити занимљиви за неку анализу.

Коментаришући ову листу, Дачић је рекао листу да ипак треба напоменути да то не значи да ове државе нису уопште дале новац Србији или да неће дати по неком другом основу, па истиче да се ради само о донацијама уплаћеним на конференцији у Бриселу.

donatorska-konferencija01

Занимљиво је, додаје лист, да су САД, у Бриселу далеко више новца донирале БиХ него Србији.

Тако је Сарајеву уплаћено 14,400 милиона, а Београду два милиона евра. Двоструко више новца БиХ је стигло из Чешке, док су исту суму, примера ради, уплатиле Француска, Аустрија, Јапан, Швајцарска…

Русија је, међу малом групом држава које нису дале никакву донацију у Бриселу, али су различиту врсту помоћи донирали пре конференције.

Државе су новац уплаћивале и за прекограничне пројекте Европске комисије којима ће бити саниране последице поплава у општинама у Србији и БиХ које се налазе уз међудржавну границу.

Највише новца у ту сврху, два милиона евра, уплатила је Италија, Хрватска је донирала 552.000, а Словенија 450.000 евра, пише Политика.